Skocz do zawartości
Gość CBZ

Czołgi i inne maszyny bojowe

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos z Was interesuje sie w jakims stopniu maszynami wojennymi ?

Z checia przytule jakies fotki, szkice, rysunki, cokolwiek zwiazanego z tematem.

Z przelozeniem na WWII, ale nie pogardze tez nowymi wynalazkami.

Wszystko co jezdzi, sunie, lata i plywa, nie tylko same czolgi :]

Nie odsylajcie mnie na google :]

Edytowane przez CBZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M1 Abrams to czołg będący głównym pojazdem bojowym Armii Stanów Zjednoczonych. Jego produkcja została rozpoczęta w roku 1980 i nie jest już produkowany.Zamiast tego czołgi M1 są stale odnawiane. M1 występuje w trzech wersjach: M1, M1A1, M1A2.

Czołg został nazwany imieniem generała Creightona Abramsa - dowódcy 37 Batalionu Pancernego Armii Stanów Zjednoczonych.

post-154195-1197902809_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupa tego w necie a szczegolnie w GOOGLE które prawdę CI powiedzą :D Zdjec i filmikow na youtube masa, wiec raczej problemu z tym miec nie bedziesz :> Zobacz szczegolnie:

T-80

T-90

PT-91 Twardy

M1 A1/A2 ABRAMS

AMX-56 Leclerc

FV4034 Challenger 2

A tutaj cos z innej beczki - tym drugim latam do pracy:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukaj tak:

1.największe polskie forum o drugiej wojnie światowej,

2.emul i torrenty dla skanów archwialnych czasopism dot.militariów - seria militaria/TBUiZ

3.jw dla filmów - np seria czołgi / enc. II WŚ

ale największą skarbnicą wiedzy są huby DC++ i to te "nazistowskie". Goście mają stuff przechodzący ludzkie pojęcie (ale i łeb zryty od durnej ideologii).

Dorwałem takie rodzynki jak np. skan oryginalnej instrukcji Tygrysa z 1943 roku (przypominała trochu tą z wartburga z NRD ;), ostatnie numery czasopisma Wehrmachtu Signal z 1945 r, kilka kultowych pozycji nigdy nie przełożonych na jęz. polski dot. wojny, albumy Wehrmachtu w kolorze - w tym ten wydany w grudniu 1941 r., - zawierający kolor zdjęcia z Polski/Francji/Belgii no i ZSRR, całą kinematografię III Rzeszy, org kroniki filmowe w divx, kopie płyt winylowych z marszami itd...

najlepsza i najbardziej szczegółowa gra o czołgach to Panzer Elite (ten stary) - można pojeździć Mausem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukaj tak:

1.największe polskie forum o drugiej wojnie światowej,

2.emul i torrenty dla skanów archwialnych czasopism dot.militariów - seria militaria/TBUiZ

3.jw dla filmów - np seria czołgi / enc. II WŚ

ale największą skarbnicą wiedzy są huby DC++ i to te "nazistowskie". Goście mają stuff przechodzący ludzkie pojęcie (ale i łeb zryty od durnej ideologii).

Dorwałem takie rodzynki jak np. skan oryginalnej instrukcji Tygrysa z 1943 roku (przypominała trochu tą z wartburga z NRD ;), ostatnie numery czasopisma Wehrmachtu Signal z 1945 r, kilka kultowych pozycji nigdy nie przełożonych na jęz. polski dot. wojny, albumy Wehrmachtu w kolorze - w tym ten wydany w grudniu 1941 r., - zawierający kolor zdjęcia z Polski/Francji/Belgii no i ZSRR, całą kinematografię III Rzeszy, org kroniki filmowe w divx, kopie płyt winylowych z marszami itd...

najlepsza i najbardziej szczegółowa gra o czołgach to Panzer Elite (ten stary) - można pojeździć Mausem ;)

Uwierz mi nie trzeba szukać aż tak daleko. Wystarczy pobiegać po forach, szczególnie rosyjskich. Sam znalazłem na jakiejś stronie "Mein Kampf" w każdym możliwym wydaniu i wersji językowej w postaci pdfu. Od całych ebooków i publikacji po oryginalne raporty, instrukcje, itp. Warunkiem jest znajomość cyrylicy, bo sporo jest w tym języku. Sam dopadłem ciekawe manuale do FW190, BF109, silnika BMW801 oczywiście po niemiecku, dalej było pare numeów "Der Sturmer" i "Der Adler" czyli gazetek frontowych dla Wermachtu i Luftwaffe, itp.. Ten "Tiger Fibel" jest ogólnie znany, miałem coś podobnego o tylko strzelaniu. Niemniej tyle się tego u mnie przewijało, że cięzko mi to odnaleźć. Co do wspomnianych przez Ciebie publikacji, a w szczególności TBiU to radzę uważać, bo to dobre jest do uzupełniania wiedzy, a nie czerpania podstawowych informacji. Lepsze są fachowe monografie AJ-PRESSu i podobnych wydawnictw, a najlepiej nie ograniczać się do jednej. Tak naprawdę sporo jest tego. Ja polecam osobiście fora, to są kopalnie wiedzy i sporo ludzi którzy mają wiedze i potrafią dać stosowny komentarz lub wychodzi ciekawa dyskusja.

Ja ostatnio jestem w temacie zdjęć ze zbrodni wojennych. Tego się nie widzi w żadnych publikacjach, podobnie jak np. opalających się w krótkich gaciach żołnierzy niemieckich na tle Emilów na Ost Froncie. Takie kwiatki pokroju albumu z Auschwitz to są perełki dające pewien obraz, pojęcie z tym co na ogół sądzimy mówiąc oklepane słowo "wojna".

Edytowane przez KosiMazaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi