Gość CBZ Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 (edytowane) Czy ktos z Was interesuje sie w jakims stopniu maszynami wojennymi ? Z checia przytule jakies fotki, szkice, rysunki, cokolwiek zwiazanego z tematem. Z przelozeniem na WWII, ale nie pogardze tez nowymi wynalazkami. Wszystko co jezdzi, sunie, lata i plywa, nie tylko same czolgi :] Nie odsylajcie mnie na google :] Edytowane 8 Grudnia 2007 przez CBZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek7278 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 M1 Abrams to czołg będący głównym pojazdem bojowym Armii Stanów Zjednoczonych. Jego produkcja została rozpoczęta w roku 1980 i nie jest już produkowany.Zamiast tego czołgi M1 są stale odnawiane. M1 występuje w trzech wersjach: M1, M1A1, M1A2. Czołg został nazwany imieniem generała Creightona Abramsa - dowódcy 37 Batalionu Pancernego Armii Stanów Zjednoczonych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 (edytowane) Kupa tego w necie a szczegolnie w GOOGLE które prawdę CI powiedzą :D Zdjec i filmikow na youtube masa, wiec raczej problemu z tym miec nie bedziesz :> Zobacz szczegolnie: T-80 T-90 PT-91 Twardy M1 A1/A2 ABRAMS AMX-56 Leclerc FV4034 Challenger 2 A tutaj cos z innej beczki - tym drugim latam do pracy: Edytowane 17 Grudnia 2007 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 szukaj tak: 1.największe polskie forum o drugiej wojnie światowej, 2.emul i torrenty dla skanów archwialnych czasopism dot.militariów - seria militaria/TBUiZ 3.jw dla filmów - np seria czołgi / enc. II WŚ ale największą skarbnicą wiedzy są huby DC++ i to te "nazistowskie". Goście mają stuff przechodzący ludzkie pojęcie (ale i łeb zryty od durnej ideologii). Dorwałem takie rodzynki jak np. skan oryginalnej instrukcji Tygrysa z 1943 roku (przypominała trochu tą z wartburga z NRD ;), ostatnie numery czasopisma Wehrmachtu Signal z 1945 r, kilka kultowych pozycji nigdy nie przełożonych na jęz. polski dot. wojny, albumy Wehrmachtu w kolorze - w tym ten wydany w grudniu 1941 r., - zawierający kolor zdjęcia z Polski/Francji/Belgii no i ZSRR, całą kinematografię III Rzeszy, org kroniki filmowe w divx, kopie płyt winylowych z marszami itd... najlepsza i najbardziej szczegółowa gra o czołgach to Panzer Elite (ten stary) - można pojeździć Mausem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Linki do sprzetu o WW2: http://www.wwiivehicles.com/ www.battlefield.ru http://www.onwar.com/tanks/index.htm Przejrzyj tez ten topic: http://wargamer.pl/forum/viewtopic.php?t=634 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) szukaj tak: 1.największe polskie forum o drugiej wojnie światowej, 2.emul i torrenty dla skanów archwialnych czasopism dot.militariów - seria militaria/TBUiZ 3.jw dla filmów - np seria czołgi / enc. II WŚ ale największą skarbnicą wiedzy są huby DC++ i to te "nazistowskie". Goście mają stuff przechodzący ludzkie pojęcie (ale i łeb zryty od durnej ideologii). Dorwałem takie rodzynki jak np. skan oryginalnej instrukcji Tygrysa z 1943 roku (przypominała trochu tą z wartburga z NRD ;), ostatnie numery czasopisma Wehrmachtu Signal z 1945 r, kilka kultowych pozycji nigdy nie przełożonych na jęz. polski dot. wojny, albumy Wehrmachtu w kolorze - w tym ten wydany w grudniu 1941 r., - zawierający kolor zdjęcia z Polski/Francji/Belgii no i ZSRR, całą kinematografię III Rzeszy, org kroniki filmowe w divx, kopie płyt winylowych z marszami itd... najlepsza i najbardziej szczegółowa gra o czołgach to Panzer Elite (ten stary) - można pojeździć Mausem ;) Uwierz mi nie trzeba szukać aż tak daleko. Wystarczy pobiegać po forach, szczególnie rosyjskich. Sam znalazłem na jakiejś stronie "Mein Kampf" w każdym możliwym wydaniu i wersji językowej w postaci pdfu. Od całych ebooków i publikacji po oryginalne raporty, instrukcje, itp. Warunkiem jest znajomość cyrylicy, bo sporo jest w tym języku. Sam dopadłem ciekawe manuale do FW190, BF109, silnika BMW801 oczywiście po niemiecku, dalej było pare numeów "Der Sturmer" i "Der Adler" czyli gazetek frontowych dla Wermachtu i Luftwaffe, itp.. Ten "Tiger Fibel" jest ogólnie znany, miałem coś podobnego o tylko strzelaniu. Niemniej tyle się tego u mnie przewijało, że cięzko mi to odnaleźć. Co do wspomnianych przez Ciebie publikacji, a w szczególności TBiU to radzę uważać, bo to dobre jest do uzupełniania wiedzy, a nie czerpania podstawowych informacji. Lepsze są fachowe monografie AJ-PRESSu i podobnych wydawnictw, a najlepiej nie ograniczać się do jednej. Tak naprawdę sporo jest tego. Ja polecam osobiście fora, to są kopalnie wiedzy i sporo ludzi którzy mają wiedze i potrafią dać stosowny komentarz lub wychodzi ciekawa dyskusja. Ja ostatnio jestem w temacie zdjęć ze zbrodni wojennych. Tego się nie widzi w żadnych publikacjach, podobnie jak np. opalających się w krótkich gaciach żołnierzy niemieckich na tle Emilów na Ost Froncie. Takie kwiatki pokroju albumu z Auschwitz to są perełki dające pewien obraz, pojęcie z tym co na ogół sądzimy mówiąc oklepane słowo "wojna". Edytowane 19 Grudnia 2007 przez KosiMazaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...