Skocz do zawartości
polbo

[zestaw ~3k] Prosze O Ocene, Ewentualnie Propozycje Poprawek/zmian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Sklecilem cos takiego:

Płyta Gigabyte GA-P35C-DS3R 355.00

Procesor Intel Core 2 Duo E6750 2.66GHz 4MB 574.00

Pamięć DDR2 4x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 OCZ2P800R22GK 396.00

Karta Radeon HD3850 Powercolor 256MB GDDR3 256bit AX3850 256MD3-H 680.00

[sATA2] Dysk Samsung 500GB 7200 16MB HD501LJ 358.00

Nagrywarka DVDR Pioneer DVR-212BK SATA OEM Black 115.00

Zasilacz Corsair CMPSU-520HXEU 520W 320.00

Obudowa Sharkoon Rebel9 Eco Black 140.00

Wyglada rozsadnie? :) /Ceny z Apollo (naglowki zreszta tez :P), bo tam prawdopodobnie kupie.../

Co do plyty - kurcze tu byl problem, ale jakos zostalo przy DS3R - zastanawiam sie tylko, czy brac z DDR3 - nie zakladam szybkiej modernizacji, wiec potem wsadzilbym nowsze kosci. Moze IP35? Ostatecznie komp nie jest dla mnie, a przyszly wlasciciel o O/C nie ma aktualnie pojecia (zakladam, ze moze czegos sie jeszcze w przyszlosci nauczy :)).

Poki co - lekki uzytkowy o/c i przede wszystkim stabilnosc.

Zasilka: No coz, teraz mam na AXP2500+@2.3Ghz + pare innych smieci - Amacroxa AX450 PNF.

Tego corsaira polecil mi znajomy :) Zalezy mi na czyms cichym,ale rownie stabilnym.

Pomijam fakt, ze kupowanie zasilki 0.5kW wydaje mi sie smieszne - niestety nei potrafie sobie ostatecznie odpowiedziec na pytanie, czy to dobry wybor...

Grafika: Czy warto dokladac do HD3870? Wydaje mi sie, ze wszelkie 8800GTS to nietrafiona propozycja?

Dysk: Przede wszystkim cichy! Byl czas, ze wszyscy te samsungi polecali. Ciekawe na jakich to silnikach robia... Moze jakis inny?

Bardzo prosilbym o jakies wnioski, konstruktywna krytyke, czy tez propozycje zmian.

Chcialbym aby cena zamknela sie w okolicach 3k PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta Foxconn P35A 336 zł

Proc Intel Core 2 Duo E6750 2.66GHz 4MB ---> 574 zł

Pamiec (skoro masz leciutko tylko krecic to) Kingston na Elpidach 2x 1 GB 150 zł bodajże

Grafa : najlepszy wybór chyba do 3k za zestaw to 8800GT wyrwiesz go za 1100 napewno

Zasilacz Corsair CMPSU-450VXEU 450W 220 zł

Dysk to twój wybór

Nagwywarka polecam jakiegos LG ---> 103 zł

Obudowa twój wybór

wsumie 2980 czyli chyba pasuje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz!

Ram chce pociagnac do okolo 1GHz - OCZ ida spokojnie. Poza tym przyszly wlasciciel zazyczyl sobie 4GB Ramu (pod Win Server 2k8).

8800GT to byl moj pierwszy wybor - tyle ze ostatecznie wyszlo troche duzo pieniedzy. Ale to mozna poddac pod dyskusje (za 1.1k mam do wyboru ZOTAC, XFX i Gigabyte - ktora wziac najlepiej?)

Podsumowujac - do wyliczonej kwoty dorzucic trzeba ~150pln na kolejne 2GB Ram'u (Nie jestem pewien czy GoodRam obleci powyzej lub okolo 1GHz?)

Zasilka - jakas sprawdzona? Jesli to cos uczciwego bylbym sklonny wymienic. (100pln w przod) - ktore to 100 zlotych niweluje roznica w cenie RAMu :)

Nad karta sie zastanowie:)

Co do plyty - co kraj to obyczaj - wielu ludzi poleca Foxconna, ale czekam rowniez na inne propozycje - glownie co do PSU, GPU (producent?) i MB.

Serdecznie dziekuje za kazda pomoc.

p.s. zapomnialem dodac, ze pienedzmi bede dysponowal za okolo 2 miechy, wiec ceny troszke spadna.

z powazaniem,

Pawel

Edytowane przez polbo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz - skoro tak uwazasz. Niemniej jednak, chodzi mi o to, zeby cena troszke spadla, co niewatpliwie nastapi w ciagu tego czasu - osobiscie nie przewiduje rewolucji w zestawach do 3k ktora mialaby nastapic w ciagu najblizszych tygodni?

Przed kupnem - nie omieszkam sie odezwac :)

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj rewolucja będzie GeForce wypuszcza za jakiś miesiąc karty z serii 9 i seria 8 powinna stanieć :-P

Intel ma wypuścić nowe procki ...

Tak samo z resztą bajerów poczekaj z 2 miesiące a zaoszczędzisz i kupisz sobie coś mocniejszego na topie !

Edytowane przez Rosti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi