Skocz do zawartości
Namod

Non-stop Kręcący Się Wiatrak Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało się... Po 1,5 rocznej bezawaryjnej pracy, dziś, po włączeniu, po kilku sekundach załączył się wentylator na procku i kręci się, kręci i kręci na max obrotach... Powietrze zimne, procesor nie obciążony żadnym procesem, przeglądanie www. Sytuacja wraca do normy, gdy odłączę zasilacz zrestartuję laptopa i pracuje on na baterii. Jutro od rana będę molestował infolinię HP, ale może ktoś z Szanownych Kolegów spotkał się z takim problemem?

HP nx9420

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedmuchałem - co prawda nie sprężonym powietrzem, ale dmuchałem ile sił w płucach i... dalej to samo...

Na baterii jest cisza - po podłączeniu zasilacza wiatrak na full.

No żesz kurtka wodna - zainstalowałem kontrolnie NHC a on mi pokazuje prawie 90 stopni...a za chwilę 29... Powietrze zimne... Co jest grane?

Edytowane przez Namod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż - po serwisowej diagnozie telefonicznej, przypuszczalnej awarii uległ czujnik temperatury procesora. Laptop pojechał do serwisu w Warszawie - olsztyński nie da rady. Podobno w tydzień mają się uwinąć...

@kucyk

wentyl obracał się, jeśli tylko laptop został włączony - czy siedziałem w BIOS'ie, czy przywracałem partycję czy też przeglądałem www. Zarządzanie energią w Windows'ie też odpada, bo to samo dziejo się na świeżutkim, fabrycznym przywróconym systemie.

Kużwa, tydzień bez laptopa...

@SpiderMAN

Zastanawiam się [a raczej zastanawiałem], bo serwis = brak laptopa potrzebnego do pracy i rozrywki (w pracy ;)) a tu, na forum - co kilka głów to nie moja jedna, może ktoś podsunąłby mi jakiś pomysł, może ktoś z HP'ekiem spotkał się z czymś takim itd.

Edytowane przez Namod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż - po serwisowej diagnozie telefonicznej, przypuszczalnej awarii uległ czujnik temperatury procesora. Laptop pojechał do serwisu w Warszawie - olsztyński nie da rady. Podobno w tydzień mają się uwinąć...

@kucyk

wentyl obracał się, jeśli tylko laptop został włączony - czy siedziałem w BIOS'ie, czy przywracałem partycję czy też przeglądałem www. Zarządzanie energią w Windows'ie też odpada, bo to samo dziejo się na świeżutkim, fabrycznym przywróconym systemie.

Kużwa, tydzień bez laptopa...

@SpiderMAN

Zastanawiam się [a raczej zastanawiałem], bo serwis = brak laptopa potrzebnego do pracy i rozrywki (w pracy ;)) a tu, na forum - co kilka głów to nie moja jedna, może ktoś podsunąłby mi jakiś pomysł, może ktoś z HP'ekiem spotkał się z czymś takim itd.

A jaki to procesor? Masz do niego jakieś stery?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laptop wrócił z serwisu. KARTA NAPRAWY mówi, że została wymieniona płyta główna, wentylator, karta grafiki i wyświetlacz. I co najśmieszniejsze - WENTYLATOR NADAL SZALEJE!!!! Usterka nie została usunięta i nadal występuje!!! Poza tym mam podstawy przypuszczać, że te komponenty nie zostały w ogóle wymienione. Bo gdyby tak było, usterka by nie występowała. Wymienione elementy i wiatrak dalej się kręci? Zbieg okoliczności?

Pismo o odpowiedniej treści już zostało zredagowane, po świętach znów atakuję serwis. Z tą jednak różnicą, że teraz nie będzie "BułkĘ przez bibułkĘ" tylko bardziej nieprzyjemnie...

Wesołych Świąt życzę Paniom i Panom :)

Edytowane przez Namod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może się nie znam ale po co to instalować do intela :blink:

Bardzo możliwe.

A jaki to procesor? Masz do niego jakieś stery?

Jak zapewne się domyślasz w tym momencie nie wiedziałem jaki jest procesor w tym laptopie, dlatego podejrzewając że może to być AMD i zapytałem się o sterowniki.

Teraz rozumiesz?

Edytowane przez AK-105

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo możliwe.

Jak zapewne się domyślasz w tym momencie nie wiedziałem jaki jest procesor w tym laptopie, dlatego podejrzewając że może to być AMD i zapytałem się o sterowniki.

Teraz rozumiesz?

podejrzewać można koleżanki...... w pierwszym poście napisany jest model lapa. jak ty to mówisz w "GOOOOOOOGLE" mogłeś wpisać i sprawdzić.

co do wentyla, może masz za bardzo wyczulony słuch?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podejrzewać można koleżanki...... w pierwszym poście napisany jest model lapa. jak ty to mówisz w "GOOOOOOOGLE" mogłeś wpisać i sprawdzić.

co do wentyla, może masz za bardzo wyczulony słuch?

Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.

Od teraz będę na każdy twój post odpowiadał takim cytatem. Jak byś się zastanowił i popatrzył dokładnie to byś zauważył że 2 posty dalej widnieje następna moja odpowiedź. Aż szkoda że taka osoba jak ty musi psuć ludziom humor i to przed świętami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.

Od teraz będę na każdy twój post odpowiadał takim cytatem. Jak byś się zastanowił i popatrzył dokładnie to byś zauważył że 2 posty dalej widnieje następna moja odpowiedź. Aż szkoda że taka osoba jak ty musi psuć ludziom humor i to przed świętami.

co wyżej? ja nic konkretnego nie widzę. proponujesz instalować do intela jakies stery od amd :blink: więc mam rozumieć że o idiocie to o tobie :lol2:

tak jak napisałem, najpierw poszukaj w gogle a później się domyślaj :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, peace..... Mikołaj za drzwiami...

@GRANDMASTER

Przez 1,5 roku wentylator na pełnych obrotach słyszałem może kilka razy, teraz słyszę go codziennie. Moja żona też, znajomi również patrzą w stronę laptopa ze strachem... Więc słuch mam w porzo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wyżej? ja nic konkretnego nie widzę. proponujesz instalować do intela jakies stery od amd :blink: więc mam rozumieć że o idiocie to o tobie :lol2:

tak jak napisałem, najpierw poszukaj w gogle a później się domyślaj :lol2:

"Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem." Pamiętasz jeszcze tą sygnaturkę?

Teraz przeleć od nowa wszystkie posty i przestań się w końcu czepiać.

Koledzy, peace..... Mikołaj za drzwiami...

@GRANDMASTER

Przez 1,5 roku wentylator na pełnych obrotach słyszałem może kilka razy, teraz słyszę go codziennie. Moja żona też, znajomi również patrzą w stronę laptopa ze strachem... Więc słuch mam w porzo ;)

Podobny problem występował w 6710s i jakichś Pavilionach tylko że już od nowości. Nie pamiętam co było główną przyczyną. Bardzo możliwe że wymieniono ci uszkodzoną płytę na inną także z jakąś wadą.

Tak dla pewności zobacz czy wylatuje ci ciepłe, czy zimne powietrze. Zobacz także jakimś programem jakie są wskazania temperatury i czy żadna aplikacja nie obciąża przez cały czas procesora.

Pozdrawiam

Edytowane przez AK-105

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla pewności zobacz czy wylatuje ci ciepłe, czy zimne powietrze. Zobacz także jakimś programem jakie są wskazania temperatury i czy żadna aplikacja nie obciąża przez cały czas procesora.

Pozdrawiam

Wszystko jest w moim pierwszym poście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest w moim pierwszym poście.

A faktycznie. Trochę czas już minęło od pierwszego postu :wink: Ciekawe co serwis na to.

W sumie to ich wina, że nie wymienili a nie sprawdzili czy działa.

Pozdrawiam

Edytowane przez AK-105

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po drugiej wizycie w serwisie usterka usunięta - wymieniono układ chłodzenia procesora i karty graficznej. Laptop znów jest bezszelestny :)

Ogólnie wrażenia z działania centralnego serwisu HP mam pozytywne. Trochę psuje mi samopoczucie świadomość zagubionej śrubki i niejasna wymiana wspominanych we wcześniejszym poście podzespołów, ale niech tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi