KRISTERS Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Hej! Widzicie jaką mam płytę więc nie musze pisać:) Chce wgrać nowy BIOS ale jeszcze tego nie robiłem więc mała pomoc mi się przyda. ze strony producenta ściągam najnowszy bios i co dalej?? Podaję strone: http://tw.giga-byte.com/Support/Motherboar...?ProductID=2507 wersje F7 i tam są 3 pliki. Co mam z nimi zrobić? Pomóżcie Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) Zrób dyskietką startową i wrzuć tam te 3 pliki. Odpal kompa z dyskietki i czekaj na rozwój akcji. Jak nie masz flopa to zrób bootowalny CD i wrzuć do niego te 3 pliki (do boota). A zresztą co mi tam, zasysaj: http://kotuha.com/file/WFRS4-bios.html W katalogu "write_floppy" jest progs do zapisu obrazu img na dyskietkę. EDIT 2: Plik iso do nagrania na płytkę: http://kotuha.com/file/Fei4y-Disc.html Edytowane 13 Grudnia 2007 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) Dobrze rozumiem: Mam te 3 pliki wypalić na czystą płyte CD i wystarczy ją włożyć do napedu i uruchomić ponownie ?? bo nie mam dyskietki ps: nie wiem do czego ten program mi dałeś? i mam ustawiony 1bot na DVD Dzieki! aaa już mi zrobiłeś iso! dzięki koleś :) i mówisz że wystarczy uruchomić tą płyte? a trzeba bedzie tam coś robić czy to automatycznie śmignie? ale patrze to iso co zrobiłeś i tam jakby nic nie było na tej płycie. co jest? Edytowane 13 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) Mam te 3 pliki wypalić na czystą płyte CD i wystarczy ją włożyć do napedu i uruchomić ponownie ??Zauważ, że plik iso, który udostępniłem jest "pusty" ;] ale to w niczym nie przeszkadza żeby zrobić update biosu. Pliki są ukryte w boot. Można to oczywiście inaczej rozegrać (plik iso) ale nie chce mi się kombinować z eltorito i mscdex ;p (obsługa cd pod dosem). Edytowane 13 Grudnia 2007 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) to jak ty to zrobiłeś ??? bo ten bios co ściągnołęm to 3 pliki które zajmują 600kilo a twoje iso 2.8mega? czemu tyle o kurde to takie zagmatwane?? myślałem że wystarczy to przepalić a tu takie kompinacje :) to mówisz że zgrałęś mi ten BIOS wersje 7 na moją płyte co dałem linka?? i wystarczy zbotować tą cd jak wypale z tym iso ?? Edytowane 13 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) to jak ty to zrobiłeś ??? bo ten bios co ściągnołęm to 3 pliki które zajmują 600kilo a twoje iso 2.8mega? czemu tyle Dodałem do iso obraz dyskietki w CDBurnerXP Pro (menu Płyta --> Opcje startowe). Obraz dyskietki to 1.44MB. Drugie tyle dorzucił CDBurnerXP. to mówisz że zgrałęś mi ten BIOS wersje 7 na moją płyte co dałem linka?? i wystarczy zbotować tą cd jak wypale z tym iso ??Odpalaj śmiało. Edytowane 13 Grudnia 2007 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) powiedz mi może jak ty to zrobiłeś żebym wiedział następnym razem??? z góry dzieki :) ale tak po kolei prosze :) bo tak to nie dojdę a powoli to bedzie ok a można to zrobić w NERO? Edytowane 13 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) ale tak po kolei prosze bo tak to nie dojdę a powoli to bedzie okJak nie masz dyskietki to sprawa delikatnie się komplikuje, chyba że ściągniesz "gotowca". Wtedy wystarczy dodać do obrazu dyskietki pliki z biosem np w WinImage lub MagicISO. Gdy nie masz gotowca i fdd to trzeba się ratować emulatorem fdd. a można to zrobić w NERO?Można: http://bootcd.narod.ru/nenero_e.htm W tym konkretnym przypadku drugi screen od góry powinien trochę inaczej wyglądać tzn. Kind of emulation = 1.44MB. Number of loaded sectors = 1. No i oczywiście obraz dyskietki będzie miał rozszerzenie img, ima lub bif. Edytowane 13 Grudnia 2007 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) O kurde!! Trochę całe to fleszowanie porąbane :) I dzięki Dj_ANT :) czyli muszę ci zaufać i odpalić to iso co mi dałeś:) a ja mam nero6 i kurde nie widze tu żadnej opcji CD boot Edytowane 13 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Nero nie używam tak więc jesteś zdany na siebie. W googlarce znalazłem tylko to: http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=297 P.S. Zrobiłeś już update BIOSu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 (edytowane) Zrobiłęm :) Ale powiem ci jak to sie uśmiejesz :) haha http://tw.giga-byte.com/FileList/NewTech/o...tech_a_bios.htm tu jest instrukcja. Mam program do aktualizacji BIOSU z poziomu Windows i wystarczyło tylko zapisać stary rozpakować nowy i jeden z plikuów dodać tam do instalacji i moze ze 30 sekund niepewności i ZROBIONE!!! ALE i tak WIELKIE Dzięki DJ_ANT !!! Myślałem że nie ma takiego łatwego sposobu ale jest ale pewnie nie dla każdej płyty. Ciekaw jestem co on daje czy bedzie się cośpodkręcaćchciał bo na tym starym to za cholerke nie mogłem nic podkręcić! Jak przyjdzie DELTA to siępobawie tylko na męde czekem już od niedzieli i jeszcze anie widu ani słychu po ni :) Edytowane 14 Grudnia 2007 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 (edytowane) Mam program do aktualizacji BIOSU z poziomu Windows i wystarczyło tylko zapisać stary rozpakować nowy i jeden z plikuów dodać tam do instalacji i moze ze 30 sekund niepewności i ZROBIONE!!!Ja tam wolę DOSa ;[ Edytowane 14 Grudnia 2007 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Bo się dobrze znasz :) Ale i tak jeśli da się z windowsa to po co kombinować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...