Skocz do zawartości
Kwiecień

Wysokie temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj złożyłem całego kompa, poinstalowałem stery itd. No to biore się za podkręcanie. Standardowo 12,5x185 co daje 2312Mhz 1.7V no i wszystko byłoby wporządku gdyby nie temp. proca :roll: zaczyna od 36C a w stresie około 54C 8O !!!!! Przypomne konfig mojego WC: Nukleon, GPU G2, Hagen PH802, nagrzewnica od poldka + 2 wentyle na 6V, szlauchy 12/16 w pojemniku jakieś 3L wody destylowanej + borygo. Dzisiaj aktualizuje bios (tylko musze dorwać działającą stacje FDD) to może temp. spadną. Spróbuje też podnieść wentyle jakieś 5cm nad nagrzewnice. Jeśli to nie pomoże to ja jush nie wiem... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

54 stopnie to nie tragedia, prockowi daleko jeszcze do przegrzania - na tradycyjnym chlodzeniu to wręcz normalne więc nie powinieneś się tak przejmować, przynajmniej do czasu gdy nie będzie cieplej, wtedy najwyżej zwiększysz napięcie na wentylu na chłodnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ten Epox coś zawyża temperatury podobno. Dzisiaj jeszcze zamontuje dodatkowy wentyl co do obudy dostałem.

:arrow: tak - tez tak slyszalem. zawyza ponoc o 5-6*, ale czy tak jest rzeczywiscie to najlepiej wiedza uzytkownicy wlasnie tych epox'ow. a jak u ciebie z temp. wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno: nagrzewnica leży na zasilaczu, rurkami w bok. Na górze 2 wentyle ale powietrze i tak nie przechodzi na 2gą stronę nagrzewnicy :( Dzisiaj spróbuje zatkać styrodurem to miejsce nad zasiłką żeby więcej powietrza trafiało prosto na nagrzewnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba by bylo troche lepiej jakby pojemnik stal z nagrzewnica poza buda. W srodku jest troche cieplo. Jakie min 10 roznicy niz temperatura w pokoju. Ale to duzo kombinowania.

Jaka masz pomke??? Ile litrow wody przewala na godzine???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wczoraj zrobiłem jeden test - przykleiłem czujnik od V9 pod socketem i wydaje mi się że epox zaniża - albo nie mierzy w rdzeniu - sytuacja wyglądała tak:

odpalam kompa z Insert (1100) wentyl pracuje gdzieś na 2750-3000obr/min (pomiar na ucho - nie podpiety do płyty) - restart - powracają ustawienia domyślne - i w tym momencie (znim pojawi się post) wenty przyspiesza tak do 4500obr/min - a temp w biosie zmieniła się ledwie o 1st.C :!: - wygląda tak jak by bios nie mierzył temperatury w rdzeniu - wentyl przyspiesza tak jak by temp. zmieniła się o 10-15st a w biosie 1st. różnicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi