860lacov Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 (edytowane) Od bardzo dawna używam PM 8 w wersji dla dosa. Mam go nagranego na płytkę bootowalną (bootowanie z windowsa 98) i zawsze kiedy miałem problemy odpalałem ten programik, bawiłem się chwilkę i problemy znikały. Ostatnio bawiłem się z linuxem, ale że zainstalowałem go tylko dla testów to postanowiłem wrócić do windy. Jak się okazało tym razem partition magic nie dał rady. Jakoś udało mi się to obejść i mam windowsa, ale jest pewien problem. Jedna z partycji jest linuxowa, a przez błąd jaki podałem w temacie PM nawet nie chce ruszyć. Stwierdziłem więc, że pora odświeżyć soft i zacząłem szukać. Znalazłem gparted i mam do was 2 pytania. 1. Czy warto go używać? Chodzi mi o bezpieczeństwo danych (PM na szczęście nigdy mnie nie zawiódł pod tym względem) i możliwości edycji partycji. 2. Czy jest możliwość aby zainstalować gparted lub jakikolwiek inny program na pen drive tak aby był on bootowalny? Jak to zrobić? EDIT. Przed chwilką udało mi się doprowadzić dysk do stanu w jakim był przed linuxem, ale oczywiście nie bez problemów. 1. gpedit dał radę, przerobić ext2 na ntfs, anie nie był w stanie połączyć mi partycji podstawowej z rozszerzoną. 2. Partition magic dał rade połączyć, ale przy okazji usunął mi 2 bardzo dla mnie ważne partycje, które na moje szczęście dało radę przywrócić poleceniem undelete. Chciałbym teraz sprawdzić bardzo dokładnie cały dysk. Dość dużo modyfikacji przeszedł i i sektor rozruchowy i cały dysk. Czy jest jakiś soft, który może mi w tym pomóc? Edytowane 15 Grudnia 2007 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zamiast GParted zainteresuj się Parted Magic (następca GParted). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...