Skocz do zawartości
860lacov

Problem Z Partition Magic

Rekomendowane odpowiedzi

Od bardzo dawna używam PM 8 w wersji dla dosa.

Mam go nagranego na płytkę bootowalną (bootowanie z windowsa 98) i zawsze kiedy miałem problemy odpalałem ten programik, bawiłem się chwilkę i problemy znikały.

Ostatnio bawiłem się z linuxem, ale że zainstalowałem go tylko dla testów to postanowiłem wrócić do windy.

Jak się okazało tym razem partition magic nie dał rady.

Jakoś udało mi się to obejść i mam windowsa, ale jest pewien problem. Jedna z partycji jest linuxowa, a przez błąd jaki podałem w temacie PM nawet nie chce ruszyć.

Stwierdziłem więc, że pora odświeżyć soft i zacząłem szukać.

Znalazłem gparted i mam do was 2 pytania.

1. Czy warto go używać? Chodzi mi o bezpieczeństwo danych (PM na szczęście nigdy mnie nie zawiódł pod tym względem) i możliwości edycji partycji.

2. Czy jest możliwość aby zainstalować gparted lub jakikolwiek inny program na pen drive tak aby był on bootowalny? Jak to zrobić?

EDIT.

Przed chwilką udało mi się doprowadzić dysk do stanu w jakim był przed linuxem, ale oczywiście nie bez problemów.

1. gpedit dał radę, przerobić ext2 na ntfs, anie nie był w stanie połączyć mi partycji podstawowej z rozszerzoną.

2. Partition magic dał rade połączyć, ale przy okazji usunął mi 2 bardzo dla mnie ważne partycje, które na moje szczęście dało radę przywrócić poleceniem undelete.

Chciałbym teraz sprawdzić bardzo dokładnie cały dysk. Dość dużo modyfikacji przeszedł i i sektor rozruchowy i cały dysk.

Czy jest jakiś soft, który może mi w tym pomóc?

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi