Skocz do zawartości
Gość neevsky

Blok Homemade. Jak Zrobić Wystające Finy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak zrobić finy w miedzi?

Dołączona grafika

żeby tak wyszło?

Czy da się domowymi sposbami?

Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka sposobow...

stabilna szlifierka katowa z dobra tarcza...

lub cos w klimatach

frezu tarczowego drobnego i stabilne trzymanie podstawy...

podobny do tego: http://allegro.pl/item283597666_frez_tarcz...63x1_6_z40.html

to tylko na szybko... ;) pomysl na pewno wymyslisz cos fajnego ;)

Edytowane przez samhain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robię właśnie HomeMada i nie wiem czy mam robić wierconego czy takiego finowego. Co byście zrobili?

Tzn jak będę robił to z kawałka miedzi o gr. 1cm. To dobre rozwiązanie? Wtedy głębokie kanały by musiały być, nie?

Jeszcze jedno :) Jak zrobić ten srebrny kolor na miedzi?

Edytowane przez neevsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest nikel. Robisz Wc a nie znasz podstawowych rzeczy, musisz się lepiej edukować w tej dziedzinie :) Wiercony blok byłby bardziej prosty do wykonania no i mniej zabawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zrobić ten srebrny kolor na miedzi?

Mam nadzieję, że wiesz na co się porywasz (powyższe pytanie niestety temu przeczy).

Tutaj masz galerię powstających jakiś czas temu homemadeów na forum -> KLIK.

A TUTAJ była cała kopalnia pomysłów- niestety większość fotek aktualnie nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robię właśnie HomeMada i nie wiem czy mam robić wierconego czy takiego finowego. Co byście zrobili?

przy finowcu jest wiecej zabawy z klanowaniem i wymiarowaniem ale jak sie uda to bedzie miodzio, pozatym wyjdzie ladniej wykonczony niz wiercony ;) jesli dobrze zrobisz

Tzn jak będę robił to z kawałka miedzi o gr. 1cm. To dobre rozwiązanie? Wtedy głębokie kanały by musiały być, nie?

1cm to duzo, mozesz sprobowac w 5mm lub 8mm

Jak zrobić ten srebrny kolor na miedzi?

niklowanie - zapobiega korozji, nadaje "ladny srebrny kolor" ;), i ma kilka innych zalet

Robisz Wc a nie znasz podstawowych rzeczy, musisz się lepiej edukować w tej dziedzinie :)

wlasnie to robi - zadajac pytania, kazdy kiedys zaczynal, nawet Ty... ;)

Wiercony blok byłby bardziej prosty do wykonania no i mniej zabawy.

widze, ze bardzo duzo ich zrobiles, ze piszesz takie rzeczy...

jak psialem wyzej z "finowcem" masz wiecej zabawy przy przygotowywaniu, ale efekt jest tego wart :)

btw Frsot 1 byl robiony w ktorejs rev (juz nie pamietam w ktorej) wlasnie na takich frezach tarczowych ;)

zalezy do jakich narzedzi i maszyn masz dostep - taki blok zrob ;)

pozniej i tak Ciebei wciagnie wiec sam zrobisz kolejne wersje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. jednak zrobię finowego. Ładniejszy efekt końcowy jest. Poza tym to jestem cierpliwy i chyba da sobie radę. Ten bloczek to pewnie będzie test mojej cierpliwości.

Co do grubości miedzi to jak dam 1cm i zrobię wysokie piny żeby miały by gdzieś 6 lub 7mm to nie było by to dobre? Będę gumówka jechał.

Wuja mi pomoże :D

I jeszcze czy może być ten kawałek miedzi na całym bloku czy tylko miedź ma być tam gdzie rdzeń?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dżizys. No bo top będzie z plexi no i ta miedź ma być taka duża jak ta plexa czy mniejsza? No bo plexa będzie większa od socketu AM2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadajesz takie pytania, ze nie potrafie sobie wyobrazic jak sie za to zabierzesz <_< I chcesz to nacinac gumowka? Nie wiem czy wiesz ale miedz sie obrabia korzystajac z malych (stosunkowo) obrotow (czy to tarcza czy frez), jak zapodasz gumowke/katowke z obrotami jak w silniku odrzutowym to nie wiem co ci z tego wyjdzie ;)

ps. takiego prisona mozna bardzo latwo i przyjemnie zrobic korzystajac z przecinarki do metalu (wolnoobrotowej) z pila umieszczona na ramieniu, do tego dobre imadlo i finy zrobisz bardzo szybko. Zostanie ci tylko zrobienie kanalu pod oring (tutaj juz tylko tokarka lub frezarka z ostrzem na ramieniu).

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do grubości miedzi to jak dam 1cm i zrobię wysokie piny żeby miały by gdzieś 6 lub 7mm to nie było by to dobre? Będę gumówka jechał.

Wuja mi pomoże :D

to daje 3mm grubosci dno... ciut grubo, ale z gumowka to niewiele da sie osiagnac, chyba ze bez bic i mocno profesjonalna

I jeszcze czy może być ten kawałek miedzi na całym bloku czy tylko miedź ma być tam gdzie rdzeń?

zalezy od Ciebie, moze byc i tak i tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jak inaczej? No ale gumówką to takimi lekkimi 2 sekundowymi nacięciami i z cienka tarczą do metalu.

A co do tej miedzi na całym to to będzie jakiś różnica w wydajności?

A jeszcze to gdzie kupić węże Innovatek 8/10 w Poznaniu? Ktoś się oriętuję? Co o nich myślicie?

W komputroniku będzie? Na stronce jest.

Edytowane przez neevsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jak inaczej? No ale gumówką to takimi lekkimi 2 sekundowymi nacięciami i z cienka tarczą do metalu.

A co do tej miedzi na całym to to będzie jakiś różnica w wydajności?

A jeszcze to gdzie kupić węże Innovatek 8/10 w Poznaniu? Ktoś się oriętuję? Co o nich myślicie?

W komputroniku będzie? Na stronce jest.

CIERPLIWOSCI masz sie nauczyc a nie rznac miedz jak babe po pijaku :lol:

Ktr ma przeca w Poznaniu glowna siedzibe wiec sprawdz czy maja w centrali - jak maja to maja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi sie, a mozna obie metody calkiem inaczej robic :P

jesli czlowiek chce rżnąć! to gumowka to tak czy siak technika podoba

to ze mozna robic to na wiele sposobow - zgadza sie, tylko jak juz wczesniej bylo pisane

kolegia sie rozdziewicza gumowka!!! - sorry nie moglem sie powstrzymac :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki będą. Wykombinuję jakąś cienką tarczę do miedzi.

Jeszcze chłodnicę będę robić samemu więc się szykuję full HomeMade.

A jeszcze czy te "piny" to mają być tak tylko nad rdzeniem czy trochę więcej. Moim zdaniem zrobię trochę na długość więcej (tak jak socket idzie w dół) to będzie się lepiej rżnąć miedź gumówka z obrotami odrzutowca :D

A można jakoś domowymi sposobami poniklować miedź? A jak sie sprayem srebrnym pomaluję to spadnie wydajność?

Aha a węże to Innovatek 8/10 niebieskie kupię. Te ogrodowe do gustu mi nie przypadają. Co o nich myślicie?

Edytowane przez neevsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi