Skocz do zawartości
Lxns

Jakie Dobrac Komponenty? Gigabyte Ga-p35-ds3p & Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Stoję przed nie lada problemem skonfigurowania nowego komputera. Obecnie używam komputera skonfigurowanego jeszcze przez mojego brata w 2001 roku(P3800, ASUS CULS2 - ostatnio bawiłem się trochę w overclocking, 256 SDRAM). Z racji programów jakie używałem(proste edytory podświetlające składnie w pisanych skryptach/programach), gry w jakie grałem(Ultima Online), zabawy z Linuxem, oraz wówczas brak innego źródła dochodu niż wyłudzenie od rodziców, nie myślałem o zmianach i jakoś się żyło. Jednak jak poszedłem do pracy gdzie postawili mi dobry nowy komputer przed nosem, i zacząłem używać nowe programy(lub wersje) ułatwiające prace stwierdziłem, że czas coś z tym komputerem zrobić.

Nowy komputer ma służyć głownie do bezstresowego korzystania z programów i środowisk programistycznych typu Photoshop, Illustrator, Zend, czy Borland. Do tego za niedługi czas będę musiał zapatrzeć się w laptopa ponieważ mieszkam w Bydgoszczy, a studiuje w Poznaniu. Ale koniec opowieści, do rzeczy.

Do wydania mam ok 1000 zł + płytę główna Gigabyte GA-P35-DS3P(jak wyczytałem całkiem dobrą płytę) za punkty z Payback. Tym samym 1000 zł ma starczyć na resztę podzespołów. Moja koncepcja.

C2D e2160 1,84 z myślą o OC na 3,2Ghz co ma odpowiadać wydajności E6600 jak wyczytałem. Cena 232 zł

DPD Patriot 2x1Gb Dual LLK PC-800 (zresztą jak sądzę pamięci wszystkim dobrze znane). Cena 174 zł

Seagate Baracuda 250GB, 8mb cache, 2-3 talerze/głowice, czas dostępu 8.5ms. Cena 241 zł dysk z chęcią wsadziłbym tańszy, ale nie chce aby odbiło się to na wydajności całego zestawu.

Taką konfiguracje zaplanowałem po całodniowym szperaniu i czytaniu artykułów, czy to ma szanse powodzenia? Czy można lepiej?

Pozostaje do dobrania karta graficzna i ... zasilacz.

Jeżeli chodzi o zasilacz, nie mam pojęcia, z jednej strony chce wydać jak najmniej, ale zdaje sobie sprawę, jaka jest to ważna rzecz. Można tez wziąć pod uwagę, że z czasem mogę wsadzić np. lepszy procesor, albo zapragnąć RAID.

Co mi doradzicie.

I do tego grafika, niezbyt droga, bo jej aż tak bardzo nie potrzebuje, no ale ponownie chodzi o relacje jakości/wydajności/ceny. I nie obrażę się jeżeli będzie mi dobrze chodził BF FH2 ;)

+ obudowa.

Z góry dzięki za rady i porady :]

W zamian za porady, deklaruję się napisać recenzję zestawu i podzielić się wynikami testów :)

Edytowane przez Lxns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do obudowy, znajdziesz dobry wybór fajnych obudów (nie wszystkie jak leci, tylko naprawde ciekawe i niedrogie modele) np w sklepie angela.pl przy czym nie wiem czy ceny mają najniższe więc może warto sie porozglądać za okazją jak już wybierzesz sobie model...

Jeśli chodzi o zasilacz, to z tego co z kolei ja wyszperałem na tym forum i nie tylko, do takiego zestawu w jaki celujesz powinno z wystarczającym zapasem starczyć jakieś porządne 450 W....

Jak naprawde Ci żal na zasilacz ale zdajesz sobie sprawe że jest ważny, to poszukaj Amacrox 450-500 (Amacrox w nazwach poszczególnych modeli podaje liczby wyższe niż moc zazwyczaj o 50 więc się przyjrzyj); jak budżet pozwoli to może Corsair albo Be Quiet! ?

Polecam wątek odnośnie wyboru zasilacza by svende

Co do karty to już ktoś inny Ci coś doradzi bo ja sam się jeszcze motam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@qamca dobrze prawi z zasilaczem.

@Lxns:

przyczepię się do HDD. broń cię boże brać ten co opisałeś.

w cenie 232 na agito masz model ST3250410AS z 1talerzem/2głowice, 16MB cache, szybszy niż tamten. całkiem cichy i całkiem chłodny model. to obecnie wręcz bestseller. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi