Skocz do zawartości
hardwin

co myślicie o płycie SOLTEK 75FRN-L (NForce2) ??

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie...

na benchmarku jest recenzja tej plyty, wypada calkiem niezle,  a poza tym jest bardzo tania

http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/przeglad_plyt_nForce2/soltek_75frn.html

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5694

Posiadam w/w plyte od kilku dni i jestem zadowolony.

Z nowym Biosem mozliwosc regulacji FSB wzrosla do 212 MHz, procesor dziala stabilnie jak w podpisie (fakt ze to bardziej zasluga procesora ale bez przyzwoitej plyty by sie to nie udalo i tak). Nie wiem tylko jak bedzie z uzyskiwaniem wysokich FSB (poki co mam 12x166 z powodu slabych pamieci), aczkolwiek jestem dobrej mysli i po przyjsciu TwinMOSow wycisne z niej co sie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem dlaczego ale na Frazpc.pl ta plytka nie wypadla najlepiej....na twoim miejscu zobaczylbym jescze MSI na nf2 ale bez IGP oczywiscie......http://www.hardwarezone.com/articles/articles.hwz?cid=6&aid=616&page=1 to jej test........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem dlaczego ale na Frazpc.pl ta plytka nie wypadla najlepiej

to przeczytaj jeszcze raz i będziesz wiedział - bo nalepki były brzydkie i się testującemu nie podobały :lol: reszta wobec takiej wady okazała się mało ważna (jak dla niego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A probowaliscie FSB powyzej 166MHz? To sprobujcie i wtedy mowcie, czy ta plyta jest super i czy nie warto doplacic 30zl do EPoXa. Bo to ze plyta dziala poprawnie na FSB 166MHz nie swiadczy o tym ze jest rewelacyjna.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osly :D z frazpc.pl nie wgrali najnowszego biosu do tej plytki. bo u nich byl ten pierwszy bios w którym nie mozna bylo zmieniac mnoznika ani nie mozna bylo zablokowac AGP. a w biosie 1.3L juz sa te wszystkie funkcje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to roche glupie ze nie dai tych opcji odrazu :P

tylko dopiero po aktualizacji biosu.

Ale to swiadczy ze chca byc najlepsi - EPoX jak do tej pory nie dal mozliwosci zmiany mnoznika powyzej 12.5 we wszystkich Athlonach, a Soltek nie robi problemu. No i podawanie dwoch temperatur procesora tez jest cool. Gdyby tak sie dalo zrobic EPoXa z biosem od Solteka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czy kupisz EPOXa czy SOLTEKa zalezy głowne od tego w jakim miescie mieszkasz. A dokladnie jakie plyty maja w ofercie hurtownie w twoim miescie. Katowicach maja EPOXy. W Warszawie SOLTEK za sprawa Californi. Teoretycznie z uwagi na bliskosc miejsca zakupu te plyty powinny byc tam najtansze. Ale to tylko teoria. Dla klientow Warszwskich polecam pojechac na wycieczke pociagiem do sasiedniego miasta pogladac ciekawe zabytki, kupic plyte i inne komponenty a za zaoszczedzone pieniazki nakupic browca. Marza warszawskich zlodziejaszkow nazywajacech siebie sprzedawcami siega 40% a nie powinna przekraczac 15%.

Wracajac do tematu.

Kup SOLTEKa z dopiskiem L. Jest tak samo stabilna, podatna na podkrecanie i ubogo wyposarzona jak EPOX z + ale ta ubogosc ma to swoje plusy . Jest bardzo tania ( nie dotyczy Warszawy)

Dowodzenie ktora z nich jest lepsza pozbawione jest sensu. Obydwie sa bardzo dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...