Varrol Opublikowano 13 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2003 Otóż ma takie zadanko: Wczytać drzewo binarne o maksymalnej głębokości równej 5, a następnie odciąć wskazane poddrzewo i podczepić je pod wskazany liść. Tak zmodyfikowane drzewo wydrukować. Czy robił już ktoś cos podobnego? Jak rozumieć określenie "głębokość" - jako stopień drzewa? Zna ktoś może jakiś wygodny sposób na rysowanie drzewa binarnego - bo ostatecznie może mi wyjść nawet drzewo 9-tego stopnia - a ja to robie wypisywanie kolejnych stopni. Kolejny problem, to jak zrobić, jeśli jeden z liści jest pusty, żeby kolejne pod nim też były puste? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 13 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2003 Otóż ma takie zadanko: Czy robił już ktoś cos podobnego? Jak rozumieć określenie "głębokość" - jako stopień drzewa? tak, glebokosc to moze byc stopien. "moze" poniewaz niektorzy za glebokosc uwarzaja liczbe wezlow od korzenia do najdalszego liscia, a inni liczbe krawedzi. to musisz ustalic z prowadzacym, zeby nie bylo nieporozumien. Zna ktoś może jakiś wygodny sposób na rysowanie drzewa binarnego - bo ostatecznie może mi wyjść nawet drzewo 9-tego stopnia - a ja to robie wypisywanie kolejnych stopni.liczysz ktorego stopnia jest drzewko, wiesz jaka masz pionowa rozdzielczosc, i jak sobie to podzielisz to juz wiesz jakie dlugie maja byc krawedzie zeby to wlazlo na ekran. a potem lecisz z drzewkiem. konkretny sposob zalezy od tego w jaki sposob przechowujesz drzewo w pamieci. Kolejny problem, to jak zrobić, jeśli jeden z liści jest pusty, żeby kolejne pod nim też były puste? ze co ?? lisc jest na koncu, pod lisciem juz nic nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 13 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2003 może źle sie wyraziłem z tym liściem - chodziło mi o przypadek, jak dany element jest pusty, to wszystkie elementy, które by z niego wychodziły też są puste - a program nie może o nie pytać. W każym razie już wiem jak to zrobić. Z tym rysowaniem, to jeszcze pomyślę. A drzewo siedzi w tablicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 z ta tablica to kapke sobie chyba utrudniles - gdyby to byla sterta to ok, ale... nie myslales o zrobieniu tego na liscie ?? w takiej sytuacji przepiecie polowy drzewa wymagaloby tylko zmiany jednego pointera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 ASD - piekny przedmiot. Mam z niego poprawke... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wu Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Otóż ma takie zadanko: Wczytać drzewo binarne o maksymalnej głębokości równej 5, a następnie odciąć wskazane poddrzewo i podczepić je pod wskazany liść. Tak zmodyfikowane drzewo wydrukować. Czy robił już ktoś cos podobnego? Jak rozumieć określenie "głębokość" - jako stopień drzewa? Zna ktoś może jakiś wygodny sposób na rysowanie drzewa binarnego - bo ostatecznie może mi wyjść nawet drzewo 9-tego stopnia - a ja to robie wypisywanie kolejnych stopni. Kolejny problem, to jak zrobić, jeśli jeden z liści jest pusty, żeby kolejne pod nim też były puste? Z góry dzięki za pomoc. Piszesz może O i X ? Też kiedyś miałem podobny problem. Próbowałem różnych sposobów... Tablice się nie nadaja zupełnie... Poczytaj o algorytmach "minimax" - tam jest to dobrze opisane.. szkoda tylko że wygodniejszy zdecydowanie do tego jest C++, i wszysscy akurat z nigo kożystają... Jak już to napiszesz w C to pochwal się.. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 OK, dzięki za pomoc. Jednak napisałem to na tablicach i wcale nie było takie trudne. Chociaż trochę sie we wzorach z początku zamotałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...