PartyBOY Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Witam, Posiadam w/w serwer. Ma on zainstalowany wiatrak na tylnej ściance obudowy (Nidec D09T-12PG, 4 PINY chyba ma PWM). Problem w tym, że hałasuje jak jakaś wirówka. Chciałem go wymienić, ale nie da rady yyy Z oryginalnego wiatraka wychodzą 3 kabelki: żółty, czerwony i czarny, które trafiają do 4 PINowej wtyczki, gdzie czwartym PINem jest zdublowany kabelek koloru czarnego (z 1 masy robią się 2). Odciąłem tą 4 pinową wtyczkę (kabelki: żółty, czerwony i dwa czarne) Podlutowałem do niej standardowy wiatraczek 3 PIN i lipa. Komputer się odpala, ale po chwili wyskakuje komunikat o problemie z SYS_FAN i następuje reset. Postanowiłem, więc spowolnić oryginalny wentylator podłączając pod niego standardowy regulator obrotów i niestety wiatrak nie kręci się w ogóle! Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że wymagany jest wentylator z PWM. W BIOSie, który jest bardzo biedny nie ma żadnej opcji odnośnie kontroli wiatraków itp. Ba, nie ma nawet podglądu temperatury i prędkości wentyli chinczyk: Dodam jeszcze tylko, że po włączeniu serwera przez pierwsze 15-20 sekund tylni wiatrak chodzi bardzo cichutku, dopiero po chwili dostaje kopa i zaczyna wyć niemiłosiernie. Macie jakieś pomysły ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudesmen Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Skoro potrzebujesz wentylatora z PWM to kup AC z PWM (w komputroniku wszystkie rozmiary sa w cenie 1x) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...