WoDzU_2 Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Witam. Nie wiem, czy dobry dział, jakby co, to proszę przenieść. Otóż wykręcony PDC E2140 do 3.2 GHz (1.38V) przeszedł 5-godzinny test Othosem. Dzisiaj nagle GG zaczęło sypać błędami, aż w końcu pojawił się bluescreen i restart kompa. Od tego momentu winda się nie załadowała, a po którymś z kolei resecie mobo uznało, że za dużo podkręciłem! Pojawiło się to nagle, ni stąd, ni zowąd. Dodam, że mam Amacrox Warrior 350W. Myślałem, że spokojnie starczy do mojego konfigu (E2140, P5K-E, 2 GB Patriot, 7600GT), jednak wg kalkulatora mocy potrzebuję 357W przy podkręconym procku do 3.2 GHz. Zeszłem nawet z taktami do 2.4 GHz, ale Orthos wysypuje się po 2 sekundach. Na stockowych ustawieniach jest zero błędów. Podejrzewam padnięte MOSFETy lub przepaloną linię zasilania od PSU (bardziej prawdopodobne wydaje mi się, że coś z zasiłką nie tak, ale nie jestem pewien). Czy ktoś wie, w czym może być problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 (edytowane) Trzeba by podpiąć inny zasilacz albo pomierzyć napięcia. Sam dzisiaj zaliczyłem bsoda - pogrzebałem w timingach pamięci i chodzi jak chodził - może cosik sie poprzestawiało jak u mnie ? Proponuję clear c-mos i ustawienie po kolei wszystkiego od nowa łącznie z alphami. Edit: Wybacz ale ciężko cokolwiek wyczytać ze screena - to jest jeden z cudownych featurów Visty ? Niewyraźnie screeny [; Ps. na xp zapisuję w paincie w formacie png - i wtedy jest ok, w jpg paint strasznie gubi jakość [; Edytowane 25 Grudnia 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoDzU_2 Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Trzeba by podpiąć inny zasilacz albo pomierzyć napięcia. Sam dzisiaj zaliczyłem bsoda - pogrzebałem w timingach pamięci i chodzi jak chodził - może cosik sie poprzestawiało jak u mnie ? Proponuję clear c-mos i ustawienie po kolei wszystkiego od nowa łącznie z alphami. Zasiłkę to będę miał być może w tym tygodniu, jak dobrze pójdzie. Spróbuję ocować od początku, może to coś da. W ogóle to jakiego rodzaju to jest błąd w Orthosie? Zwykle po przesadzonym O/C jest inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 A może ustawienia Ramów sprawdź jakie takty i napięcia na te Patriotki dajesz. Poluzuj im troche daj inny dzielnik i wtedy zobacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoDzU_2 Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 A może ustawienia Ramów sprawdź jakie takty i napięcia na te Patriotki dajesz. Poluzuj im troche daj inny dzielnik i wtedy zobacz.Tylko właśnie, że na identycznych ustawieniach śmigały bez problemów. Ten błąd wyskoczył nagle. Memki na pewno wyrabiają, bo już testowałem ich max. (coś w okolicy 950 MHz przy 5-5-5-15). Maksymalne napięcie dawałem na nie 2.25V, ale wątpię, żebym w ten sposób mógł je uszkodzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoDzU_2 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) Więc tak: na razie próbuję ocować od początku (najpierw default). Obecnie leci Orthos przy 1.8 GHz, memki delikatnie do 733 MHz przy 5-5-5-15. Test trwa już prawie 10 minut, więc praktycznie na 100% się nie posypie (wcześniej wysypywał się po 2 sekundach). Jak na razie padniętą sekcję zasilania procka wykluczam, gdyż wydaje mi się, że mobo by już nie wstało. Wygląda na to, że Amacrox pójdzie na gwarancję, może uda mi się wymienić od razu na mocniejszego (i chyba sam go nadpsułem, bo nie myślałem, że nie wyrobi). Najpierw jednak podepnę mocniejsze PSU i się zobaczy. O dalszych postępach poinformuję, a jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, to proszę pisać. :D EDIT: Sorry za dwa posty pod rząd, mam nadzieję, że połączy. Edytowane 26 Grudnia 2007 przez WoDzU_2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 OT WoDzU_2 bardzo mi sie podoba ten sidebar z prawej strony. Mozesz podac nazwe ? /OT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 OT WoDzU_2 bardzo mi sie podoba ten sidebar z prawej strony. Mozesz podac nazwe ? /OT Windows Vista Sidebar :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 1 kalkulator wsadź.... [: 2 amacrox to dobra zasiłka i spokojnie powinna ciągnąc nawet lepsze configi. Zobacz może mem Ci teraz sypie. Podnieś lekko v na procu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoDzU_2 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 1 kalkulator wsadź.... [: 2 amacrox to dobra zasiłka i spokojnie powinna ciągnąc nawet lepsze configi. Zobacz może mem Ci teraz sypie. Podnieś lekko v na procu Vcore podnosiłem, ale nic to nie dawało. No zobaczymy, może przywrócenie domyślnych ustawień i ponowne kręcenie pomoże. Jak na razie 15 minut Orthosa przy 2 GHz i jest dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...