Skocz do zawartości
Eldian

Kilka Pytań Dotyczące Składanego Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Składam koledze kompa no i się zastanawiam na kilkoma rzeczami. Ma do wydania około 7000zł :blink: :blink: (buda+monitor+reszta chyba)

No i kilka pytań:

- czy jest sens iść w płytę główną obsługującą DDR3? Jak tak to jaka i jakie pamięci

- kupić 2x 8800 GTS czy oszczędzić na reszcie nieco i kupić 2x 8800 GTX?

- jak mu wyjaśnić że lepiej by kupił quada? Bo mówi że niby padają itp. a ja wiem że to jedna wielka bujda ale nie umiem mu wyjaśnić ;) Są jakieś testy Q6600 vs E3850?

- czy jeżeli ma windows XP 32-bitowy to coś będzie nie tak jak będzie miał 4GB ramu?

- jakie chłodzenie do procka? Scythe mugen wystarczy jeżeli nie będe podkręcał?

- jakie jest oznaczenie na pudełku od Q6600 sygnalizujące że jest to G0 a nie G3? Gdzie je znaleźć dokładnie (screen poprosze)

- warto oszczędzić na monitorze i kupić te 2x GTX?

- nie chce RAIDa

Jeżeli mi odpowiecie na te pytania to będe już miał prawie cały komp ;)

Jedynie muszę wybrać monitor i obudowę.

Wiem że są2 tematy przyklejone ale wole żebyście mi pomogli bo mam dylemat ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E6750 (4 rdzeni i tak nie wykorzysta)

MSI P35 NEO2 FIR lub Abit IP-35E lub Fox na P35 lub DFI Blood Iron :D

4x1GB Ramu jakieś 800 lub 1066 ( XP nie wykorzysta więcej jak 2GB, za to vista już 4GB wykorzystuje)

co do grafik to ja bym brał 2x8800GT, wydajnościowo nie powinny zbytnio odbiegać od 2x88GTX

zasilacz coś ok 600W markowy

chłodzenie może być

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1. Na razie daruj sobie DDR3. Lepiej wziąć coś pewnego pod choćby P35 i DDR2. Ale jak już chcesz to bierz coś pod x38. PCI-e 2.0 ,DDR 3 i inne cuda. Niech ktoś Ci napisze jakie mobo wziąć pod x38. Może ten Asus P5e.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=248146&st=30

ad2. Nie brać GTS tylko 2xGT

ad3. Google.pl i czytaj forum. Z czterordzeniowcami jest różnie. Zależy to od płyty. Ja bym się pakował w coś pewniejszego jak E6750. (najlepiej to selekt)

ad4. XP nie widzi 4 gb. Po jakiejś tam aktualizacji z tego co pamiętam widzi max 3.25 gb. Marketingowy szit zwany Vistą będzie potrzebny.

ad5. Chłodzenie jest dobre

ad6. Niech ktoś napiszę kto miał więcej do czynienia z q6600 ,albo sprawdź w temacie o procku.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=237997&st=0

ad7. warto. 2x8800GT po OC da IMO dość zbliżoną wydajność do GTX.

ad8. Więc nie musisz go używać. Majątek to Ciebie nie wyniesie jak kupisz mobo z obsługą RAID. Jak będziesz chciał to dokupisz kolejny dysk i wtedy warto złożyć macierz z 2 albo 3.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że 32-bitowy windows nie wykrywa 4GB ramu. Ale pytanie jest czy jak będzie 4GB to czy coś się zacznie krzaczyć (artefakty itp.)

Co do graf... to nie jest komp dla mnie tylko dla kolegi i on nie chce podkręcać :/

BTW wnioskuje że Abit IP35 PRO wystarczy w zasadzie do wszystkiego normalnego (bez PCI-E 2.0, DDR3 itp.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak może brać tego Abita. To też dobra płytka.

32 bitowy XP będzie normalnie działał z 4GB . Nie będzie się krzaczył. Jakby było coś nie tak to bym o tym napisał.

Tylko jedno ale co do SLI 8800GTX - na P35 zdaje się jest 1 slot PCI-e x16 i slot PCI-e x4 ,a to ma spore znaczenie. Wydajność SLI jest o wiele niższa niż w takim 1x16 i 1x8. Nie wiem czy jest to opłacalne. Zastanawiał bym się nad innym chipsetem.

Skoro ten twój kolega ma zamiar kupić gorszy monitor, a wydać więcej na GTX ,gdzie podobne osiągi miałby po OC tych GT , to proszę bardzo.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sam mu składam ;)

I tutaj daje tylko propozycje. Tylko że on nie chce podkręcać :(

I kupować na allegro :/

Czyli wymogi spore.

Tak się zastanawiam...

Może takie płyty:

http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...pelny,id,46546/

http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...pelny,id,47255/

Nie wyglądają źle. Tyle że ta druga to tylko DRR3 (fajne taktowanie jak na DDR3...)

Tak pierwsza za to ma 2x PCI-E x16 co jest plusem.

Skoro nie będzie pokręcania to może dać 2x GTS? Wiem że drożej i to nawet sporo (1k) ale chyba będzie sporo wydajniejsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał Tego Asusa pod DDR2 ,a co do GTS czy GT - to lepiej GT ,bo jest tańszy. Za 900 płn można dostać GeCube 512'stkę. Nie brałbym 2x GTX bo to wydatek rzędu +/3000PLN. Za prawie połowę mniej ma te dwa GT ,a różnica w wydajności to kilkanaście %. Zależy też czy chciałby go podkręcać. Po prostu nie przekłada się ta wydajność na ceny. :)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi