Skocz do zawartości
EvilRogue

"przeksztalcanie" Filmow

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie szukam sposobu aby przeksztalcic powiedzmy 3-4 filmy powiedzmy divix na plyte i zeby TAM byly w plikach Audio_ts i video_ts i po wlaczeniu na odtwarzaczu dvd wyskakiwalo "menu" z wyborem filmow, czy jest taka mozliwosc ?

a i jeszcze chcialbym polaczyc film z napisami, czyli zeby nie bylo zadnych notatnikow, oraz szukam sposobu szybkiego i prostego łączenia dwoch plikow filmowych w jeden ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o czas kompresji czy resztę?

Robiłem to dawno więc mogłem się pomylić z czasem, ale jeśli chodzi o resztę to nie widzę problemu.

A co do czasu to jeśli nie były to 2h to trwało to i tak bardzo, krótko co mnie samego zdziwiło

p.s.

Program wyświetla prędkość enkodowania w stosunku do filmu. U mnie było to ok 1.5x czyli film trwający 1.5h powinien się przerobić w 1h.

Te, które wrzucałem na płytkę były dłuższe więc może trwało to więcej.

Tak czy inaczej polecam program z czystym sumieniem

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siarczysta jest to w 100% wykonywalne. Standardowo film skompresowany MPEG2 ma przepływność ok 5000 kbps (+-2000 w zależności od złożoności sceny). nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zmniejszyć ten parametr. Dokładnie tak samo jak w MP3.

Teraz instrukcja dla EvilRogue:

1) Do konwersji używamy programu WinAVI 6.3 (wersja jest ważna, nowsze trzeba dodatkowo konfigurować, żeby były napisy, a nie chce mi się tyle pisać)

2) Instalujemy kodeki ffdshow

3) W ffdshow zaznaczamy, żeby napisy były wyświetlane przez ten właśnie kodek.

4) Odpalamy film np. w Subedit player i patrzymy, czy jest dekodowany przez ffdshow oraz, czy napisy są podwójne.

5) Odpalamy WinAVI i ustawiamy parametry konwersji no i start.

6) Programem TMPG DVD Author robimy menu i można też łatwo połączyć dwa filmy.

Na płytę DVD5 można w ten sposób upchnąć spokojnie kilka filmów. Jak ktoś się przyłoży i zrobi ładne animowane menu, to naprawdę wygląda super. Oczywiście przy tak wysokiej kompresji jakość nie jest już idealna. Czasem widać charakterystyczne bloki.

Czas konwersji jednego filmu w WinAvi wynosi pół godzinki. Więcej czasu trzeba przeznaczyć, na przemielenie wszystkich filmów w TMPG (program już nic nie konwertuje, ale musi ponownie zapisać cały materiał wideo w postacie struktur DVD).

Edytowane przez slawex1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie wydaje mi się, że dalsze spory w tym temacie są lekko bezsensowne.

EvilRogue:

Tak jak w temacie szukam sposobu aby przeksztalcic powiedzmy 3-4 filmy powiedzmy divix na plyte i zeby TAM byly w plikach Audio_ts i video_ts i po wlaczeniu na odtwarzaczu dvd wyskakiwalo "menu" z wyborem filmow, czy jest taka mozliwosc ?

Odpowiedź moim zdaniem została udzielona bo sposób jest.

A czy mieści się to w ramach profesjonalnego przygotowania DVD czy nie to już chyba nie ma większego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież nie napisałem o 3 czy 4 filmach, a o 2.

Nie napisałem też, że potrafię coś zrobić, ale nie zdradzę tajemnicy, a wy mi zazdrośćcie.

Napisałem po prostu co sam zrobiłem.

A dlaczego wielkie koncerny tak nie robią? Bo jest to utrata jakości, bo są to jakieś standardy? Może, ale jak ktoś się bierze za konwersję divx->dvd to tak czy inaczej powinien zdawać sobie sprawę, że jakość jaką wyciągnie to max jakość jaką ma divx (chociaż też nie do końca bo jest to kolejna rekompresja)

Z resztą ja tych przerobionych filmów sam nie oglądałem (sprawdziłem tylko z ciekawości jak to działa i jak wygląda i było ok). Filmy były oglądane przez znajomych i nikt nie narzekał.

@Siarczysta

Jeśli chodzi i pakowanie więcej niż dwóch filmów na dvd5 to oczywiście się zgadzam. Jest to bez sensu chyba, że ktoś całkowicie olewa jakość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi