Skocz do zawartości
kaijitsu

Za Słaby Zasilacz (?)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno zmieniłem kartę graficzną na PowerColor ATi Radeon 1950PRO (wcześniej R9550) i podczas gier pojawiają się artefakty, w jednych częściej w drugich rzadziej (czasem komputer po prostu się restartuje). Z poprzednią kartą też wyprawiały się różne cyrki, dlatego postanowiłem ją wymienić.

Na pudełku producent zaleca zasilacz min. 450W (30A) i nie wiem czy te artefakty nie są spowodowane zbyt słabym zasilaczem.

Mój sprzęt:

MSI K8T Neo2

A64 3500+@2,2GHz

GoodRam 2GB DDR400

Samsung 320GB

DVD-RW Plextor PX-800A

Delta 350W DPS-350PB-2

Edytowane przez TheMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na R9550 też były artefakty, komputer się wyłączał

Na GF4MX tylko artefakty

Na X1950 Artefakty, komputer się wyłącza

Kiedyś ta zasiłka działała z 2 komputerem z podpisu+R9550 i tam wyst. tylko artefakty (i to rzadko) - często sypało VPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie "w czym problem ?".

Teraz trzeba pomierzyć zasilaczowi napięcia, albo podpiąć inny markowy 350-400W zasilacz i zobaczyc so sie stanie. Albo od razu wymienić w oparciu o symptomy, które są dosyć jednoznaczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się podepnę :razz:

Sprzęt mam jak w sigu, z tym że ostatnio jechałem na Geforce 6600 i wtedy nie było żadnych problemów. Po przesiadce na 8600gt w kilku grach pojawiły się arty (PES2008, i czasami Crysis :cry: ), w innych grach (między innymi w Oblivionie, NFS: Carbon, Battlefield2) brak artów wszystko wporządku. Dodam że Crysis się czasem zawiesza :sad: . 3dMarki przechodzi bez zająknięcia. Próbowałem grać na różnych sterownikach ->dalej to samo. Temperatury myślę że w normie, w spoczynku ok50 - 55*C, w stresie max 75*C. Aaa i karta jest na standardowych taktach.

JAkby ktoś wiedział co u mnie jest nie tak to byłbym bardzo wdzięczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, ale ciągle trapi mnie jedna rzecz - W pierwszy dzień kiedy podłączyłem kartę nie było żadnych artefaktów, w drugi już się niekiedy zdarzały, 3 dnia komputer zaczął się restartować/wyłączać+artefakty, a dzisiaj to już w ogóle tragedia, np. w takiego obliviona nie da się w ogóle grać ponieważ non stop wali artami i zwiecha/restart. To samo w Crysis'ie - pierwszego czy drugiego dnia dało się grać (czasem 1-2 art wyskoczyły), a teraz praktycznie co 2 sekundy ... Czy to jest normalne i czy to na pewno wina samego zasilacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie mozliwe - wczesniej byl juz z usterka i wachlowal napieciami. Zmiana grafiki na mocniejsza dala wieksze skoki napiec.

Chociaz patrzac sceptycznie - na wszystkich kartach miales arty. Gdybys skoczyl do kumpla z zasilka i grafika zeby wyeliminowac problem plyty glownej np...

Miernik w dlon zeby pozbyc sie watpliwosci a pozniej rozgladaj sie za nowym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie stopniowe padanie zasilacza też jest możliwe.

Na przykład miałem (w sumie jeszcze gdzieś w piwnicy mam) fortrona 300W ... na początku działał ok (z radeonem 9000) ... jak trochę popodkręcałem miałem czase problemy z włączeniem kompa ... potem zakupiłem 9550 ... oczywiście OC i ... komp co jakiś czas sie zaczął wyłączać. Potem dołożyłem RAM - coraz więcej zwisów ... pewnego dnia zasilacz już nie pozwolił na uruchomienie kompa. Któraś linia poszła - nie chciało mi się sprawdzać która :) Rozkręciłem go, i zauważyłem, że jeden kondziorek pokruszony (jakby pękł) i lekko rozlany). Poszedłem do sklepu i kupiłem Modecom MC-350 ... mam go do dziś :)

Edytowane przez barat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem nowy zasilacz AMACROX WARRIOR AX450-PNF i artefakty nadal występują :/ a więc albo karta graf. jest walnięta albo płyta główna

PS. Dodam jeszcze, że resety i wyłączenia już nie występują, a artefakty występują po jakimś czasie, czyli np. gram sobie w obliviona 5-10 minut i dopiero potem się pojawiają. Czasem jest tak, że przez godzinę raz czy dwa razy wyskoczy art, a czasem, że wali non stop.

PS2. A w dodatku artefakty występują tylko w takich grach jak: Oblivion, Crysis. W Gears of War, F.E.A.R, Gothic III, R6Vegas, Call of Juarez czy Kane and Lynch żadnych artefaktów nie ma =/ 2 razy wysypało mi VPU Recover :/

Już sam nie wiem co mam z tym zrobić ...

PS3. Tutaj znajdziecie filmiki z gry podczas sypania artami

Ściągnij

PS4. Coś mnie podkusiło i zamontowałem starego GF4 MX440 i postanowiłem sprawdzić czy też będą jakieś arty, a że karta stara i mało co na niej działa miałem jedynie na dysku Lineage 2 ... włączyłem i po 5 minutach pojawiły sie arty 0.o później włączyłem jeszcze raz i już nie było, włączyłem kolejny i znów były ... a teraz znów nie ma =/

Help ...

Edytowane przez TheMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi