MPtaku Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 (edytowane) Zapewne wlasnie o tochodzi Noto bede musial sie za to zabrac mam nadzieje ze sie uda :-P btw gdzie mozna kupic takie kondensatory do tej plyty? Sklep komputerowy beda mieli? A tak na marginesie to przypomnialem sobie jak to wtedy bylo gdy zanioslem ta plyte do serwisu. "Fachowcy" stwierdzili ze plyta jest 3 warstwowa i zeby wymienic kondensatory musieliby ja najpierw rozwarstwic czy cos w tym stylu ^^ :D No i jeszcze jedno, oplaca sie inwestowac w jakies lepsze chlodzenie do tego procka? nie wiem jak wydajne jest standardowe ale moze warto je zamienic na jakies inne za rozsadna cene? Ktore zwiekszy mozliwosci o/c Edytowane 9 Stycznia 2008 przez MPtaku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Warto Te procki duzo potrafily Kondziolu kupisz w sklepie elektronicznym... ZObacz tylko jakie maja na sobie wartosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 (edytowane) Moga miec wieksze napiecie znamionowe (tylko sa wtedy przewaznie wieksze i moga sie nie zmiescic), ale pojemnosc powinna byc taka sama (podobna), powinny byc o niskiej impedancji (Low ESR) i temp. max chyba 105*C. ps. Plyta jest wielowarstwowa, ale nie trzeba jej rozwarstwiac :) Lolki w serwisie jakies byly. Przeciez kondzily lutuje sie "na przalot". Jedynie co mozna zepsuc, to popalic sciezki wewnatrz laminatu poprzez zbyt mocna nagrzewanie punktow lutowniczych - wtady pozamiatane, tego nie naprawisz. Dlatego powinno sie ladnie, zgrabnie i szybko lutowac :) Ja wymienilam sporo kondzilkow (w tym na 1 plycie ~20szt. - dziala juz ze 3 lata ;)) i jeszcze nie udalo mi sie zepsuc. Fakt, jedna plyta nie wstala, ale po poprawieniu lutow odzyla. No i lutowalem na stacji lutowniczej, a nie transformatorowa ;) Edytowane 9 Stycznia 2008 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPtaku Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Moga miec wieksze napiecie znamionowe (tylko sa wtedy przewaznie wieksze i moga sie nie zmiescic), ale pojemnosc powinna byc taka sama (podobna), powinny byc o niskiej impedancji (Low ESR) i temp. max chyba 105*C. ps. Plyta jest wielowarstwowa, ale nie trzeba jej rozwarstwiac :) Lolki w serwisie jakies byly. Przeciez kondzily lutuje sie "na przalot". Jedynie co mozna zepsuc, to popalic sciezki wewnatrz laminatu poprzez zbyt mocna nagrzewanie punktow lutowniczych - wtady pozamiatane, tego nie naprawisz. Dlatego powinno sie ladnie, zgrabnie i szybko lutowac :) Ja wymienilam sporo kondzilkow (w tym na 1 plycie ~20szt. - dziala juz ze 3 lata ;)) i jeszcze nie udalo mi sie zepsuc. Fakt, jedna plyta nie wstala, ale po poprawieniu lutow odzyla. No i lutowalem na stacji lutowniczej, a nie transformatorowa ;) Z lutowaniem to jakos postaram sobie dac rade a puki co to probuje gdzies na jakis forach znalezc informacje odnosnie tego jakich kondensatorow mi trzeba bo jakos wylutowywanie wszystkich po czym ponowne wlutowywanie jezeli nie dostane nigdzie nowych w okolicy nie wydaje sie dobrym pomyslem :-| A wiec mowisz ze przylutowywanie takich kondensatorow w domowych warunkach moze byc ryzykowne?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Jak trzesa ci sie lapki Masz za mocna lutownice Brak Ci umiejetnosci To TAK ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPtaku Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Jak trzesa ci sie lapki Masz za mocna lutownice Brak Ci umiejetnosci To TAK ;] Hehe jakos sobie poradzilem, obeszlo sie bez wylutowywania kondensatorow :-P Mam teraz tylko pytanie spisalem z kondensatorow nastepujace dane - 1 rodzaj 1500uF 6,3V jest ich lacznie 5 ale maja rozne oznaczenia. Na 3 z nich znajduje sie oznaczenie T2DA na 1 T2NC i na ostatnim T2OB. Teraz rodzi sie pytanie czy nowe kondensatory tez musza miec takie oznaczenia?? -2 rodzaj 2200uF 10V x4 sztuki wszystkie z oznaczeniem T2DA -3 rodzaj 3300uF 6,3V SanYo x 6 sztuk oznaczenie S.E.2D No i to tyle z tych wypuklych troche sie ich nazbieralo nie powiem :huh: Orientuje sie ktos oco chodziz tymi oznaczeniami?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 najwazniejsze oznaczenia to xxxxuF i xx,xV i to musi byc zblizone ;] Reszte olej. Znaczy sie poszedles na latwizne i powyrywales konczioly zostawiajac nozki?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPtaku Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 (edytowane) najwazniejsze oznaczenia to xxxxuF i xx,xV i to musi byc zblizone ;] Reszte olej. Znaczy sie poszedles na latwizne i powyrywales konczioly zostawiajac nozki?? Lol :blink: Masz mnie za idiote :mur: :-P Jakbym tak zrobil to w jaki sposob teraz pisalbym posty na forum:p Wiesz to ze zadaje dziecinne pytania(dla kogos kto sie na tym zna) nie znaczy ze jestem jakims pajacem wypraszam sobie:P Poprostu wymontowalem plytke glowna i z pomoca latarki spisalem wszystkie oznaczenia ;) Czyli te oznaczenia nie sa wazne ehm a ja sie tyle meczylem zeby je spisac hyh w kazdym razie te kondensatory o takiej samej Uf i V a roznym oznaczeniu sa roznej wielkosci no ale skoro mowisz ze to nie wazne;] Edytowane 9 Stycznia 2008 przez MPtaku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Te oznaczenia to wlasnie rozmiar i wytrzymalosc na temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPtaku Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Jeszcze jedno pytanko czy do przylutowywania tych kondensatorow potrzebna jest jakas specjalna lutownica i specjalna mieszanka cyny?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...