Skocz do zawartości
MPtaku

Athlon Xp 2000+

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewne wlasnie o tochodzi

Noto bede musial sie za to zabrac mam nadzieje ze sie uda :-P btw gdzie mozna kupic takie kondensatory do tej plyty? Sklep komputerowy beda mieli?

A tak na marginesie to przypomnialem sobie jak to wtedy bylo gdy zanioslem ta plyte do serwisu. "Fachowcy" stwierdzili ze plyta jest 3 warstwowa i zeby wymienic kondensatory musieliby ja najpierw rozwarstwic czy cos w tym stylu ^^ :D

No i jeszcze jedno, oplaca sie inwestowac w jakies lepsze chlodzenie do tego procka? nie wiem jak wydajne jest standardowe ale moze warto je zamienic na jakies inne za rozsadna cene? Ktore zwiekszy mozliwosci o/c

Edytowane przez MPtaku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moga miec wieksze napiecie znamionowe (tylko sa wtedy przewaznie wieksze i moga sie nie zmiescic), ale pojemnosc powinna byc taka sama (podobna), powinny byc o niskiej impedancji (Low ESR) i temp. max chyba 105*C.

ps. Plyta jest wielowarstwowa, ale nie trzeba jej rozwarstwiac :) Lolki w serwisie jakies byly. Przeciez kondzily lutuje sie "na przalot". Jedynie co mozna zepsuc, to popalic sciezki wewnatrz laminatu poprzez zbyt mocna nagrzewanie punktow lutowniczych - wtady pozamiatane, tego nie naprawisz. Dlatego powinno sie ladnie, zgrabnie i szybko lutowac :) Ja wymienilam sporo kondzilkow (w tym na 1 plycie ~20szt. - dziala juz ze 3 lata ;)) i jeszcze nie udalo mi sie zepsuc. Fakt, jedna plyta nie wstala, ale po poprawieniu lutow odzyla. No i lutowalem na stacji lutowniczej, a nie transformatorowa ;)

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moga miec wieksze napiecie znamionowe (tylko sa wtedy przewaznie wieksze i moga sie nie zmiescic), ale pojemnosc powinna byc taka sama (podobna), powinny byc o niskiej impedancji (Low ESR) i temp. max chyba 105*C.

ps. Plyta jest wielowarstwowa, ale nie trzeba jej rozwarstwiac :) Lolki w serwisie jakies byly. Przeciez kondzily lutuje sie "na przalot". Jedynie co mozna zepsuc, to popalic sciezki wewnatrz laminatu poprzez zbyt mocna nagrzewanie punktow lutowniczych - wtady pozamiatane, tego nie naprawisz. Dlatego powinno sie ladnie, zgrabnie i szybko lutowac :) Ja wymienilam sporo kondzilkow (w tym na 1 plycie ~20szt. - dziala juz ze 3 lata ;)) i jeszcze nie udalo mi sie zepsuc. Fakt, jedna plyta nie wstala, ale po poprawieniu lutow odzyla. No i lutowalem na stacji lutowniczej, a nie transformatorowa ;)

Z lutowaniem to jakos postaram sobie dac rade a puki co to probuje gdzies na jakis forach znalezc informacje odnosnie tego jakich kondensatorow mi trzeba bo jakos wylutowywanie wszystkich po czym ponowne wlutowywanie jezeli nie dostane nigdzie nowych w okolicy nie wydaje sie dobrym pomyslem :-|

A wiec mowisz ze przylutowywanie takich kondensatorow w domowych warunkach moze byc ryzykowne??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak trzesa ci sie lapki

Masz za mocna lutownice

Brak Ci umiejetnosci

To TAK ;]

Hehe jakos sobie poradzilem, obeszlo sie bez wylutowywania kondensatorow :-P Mam teraz tylko pytanie spisalem z kondensatorow nastepujace dane

- 1 rodzaj 1500uF 6,3V jest ich lacznie 5 ale maja rozne oznaczenia. Na 3 z nich znajduje sie oznaczenie T2DA na 1 T2NC i na ostatnim T2OB. Teraz rodzi sie pytanie czy nowe kondensatory tez musza miec takie oznaczenia??

-2 rodzaj 2200uF 10V x4 sztuki wszystkie z oznaczeniem T2DA

-3 rodzaj 3300uF 6,3V SanYo x 6 sztuk oznaczenie S.E.2D

No i to tyle z tych wypuklych troche sie ich nazbieralo nie powiem :huh:

Orientuje sie ktos oco chodziz tymi oznaczeniami??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najwazniejsze oznaczenia to xxxxuF i xx,xV i to musi byc zblizone ;]

Reszte olej.

Znaczy sie poszedles na latwizne i powyrywales konczioly zostawiajac nozki??

Lol :blink: Masz mnie za idiote :mur: :-P Jakbym tak zrobil to w jaki sposob teraz pisalbym posty na forum:p Wiesz to ze zadaje dziecinne pytania(dla kogos kto sie na tym zna) nie znaczy ze jestem jakims pajacem wypraszam sobie:P Poprostu wymontowalem plytke glowna i z pomoca latarki spisalem wszystkie oznaczenia ;)

Czyli te oznaczenia nie sa wazne ehm a ja sie tyle meczylem zeby je spisac hyh w kazdym razie te kondensatory o takiej samej Uf i V a roznym oznaczeniu sa roznej wielkosci no ale skoro mowisz ze to nie wazne;]

Edytowane przez MPtaku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi