bialyikar Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Tak sobie dzisiaj myślałem, co by systemu Windows nie postawić na dyskach ustawionych w Raid 0 (jeśli się nie mylę). Zakupić 2 małe dyski na Allegro i postawić na nich system. I chciałem się dowiedzieć od kogoś, kto będzie się bardziej w tym orientował, czy wydajność systemu operacyjnego postawionego na czymś takim wzrośnie na tyle, aby się w to bawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 ma to sens pod warunkiem, ze beda to szybkie dyski, jesli kupisz 2 10GB zabytki, to zapomnij o jakiejkolwiek wydajnosci. ja kiedys sie bawilem dwiema 80-tkami vs moja barracuda 200 i owszem roznica w transferach byla, ale tylko w testach roznica w dzialniu systemu niezauwazalna. no i 2 dyski to razy wiecej halasu , 2 grzalki w kompie i 2 razy wieksze obciazenie zasilacza - imho sie nie oplaca, ale wiadaomo - twoj komp, twoj wybor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialyikar Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 A dyski SCSI?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 A dyski SCSI??Pod warunkiem, że masz je gdzie podłączyć. Swoją drogą RAID to fajna sprawa, tym bardziej striping, ale w codziennej pracy nie zauważysz zbytniego wzrostu wydajności. Może niektóre aplikacje będą Ci się szybciej uruchamiały, ale to wcale nie jest powiedziane, że tak będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 (edytowane) nie musisz uciekac sie od razu do scsi, dwa przyzwoite dyski w raid0 dadza zauwazalna poprawe komfortu pracy. inna opcja to jeden raptor. nie umiem ocenic jak to bedzie sie mialo wydajnosciowo wzgledem 2 jakistam dyskow ale bez raida zauwazysz roznice i nie ma minusow raid0. albo dwa raptory w raid0 :D. roznica po przesiadce z jednego zwyklego dysku na dwa raptory jest na tyle duza, ze nie wrocisz juz potem do innego rozwiazania. Edytowane 10 Stycznia 2008 przez sobih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...