$wistak Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Mam pytanie... :) Co do kart grafiki: Czym sie rózni karta grafiki ddr3 od ddr2 wiem ze szybkościa ale czy np 256 karta ddr3 jest lepsza niz karta ddr2 np 1024 lub 512?? Czym one sie dokladniej róznią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Teoretycznie ilości pamięci niczym nie nadrobisz. Ale jeżeli stoisz przed wyborem 7300GT 128DDR3 a 7600GS 256DDR2 to zdecydowanie lepszy bedzie ten pierwszy (taki przykład tylko daje). Ogólnie teraz większość/wszystkie karty robione są na DDR3/DDR4, DDR2 to już wymarły gatunek i można spotkać w low-endzie takie coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zależy wszytko od konkretnego modelu karty. W większości przypadków lepiej raczej brać mniej ramu, ale szybszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 podaj konkretne modele kart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$wistak Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 obojętne modele kart np geforce 8600gt z ddr3 i 8600 z ddr2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Tylko ddr3 - ddr2 to będzie padaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr3k1 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Lepszy 8600 będzie na DDR3, bo ma sporo wyższe taktowania, a większa pamięć przydaje się w wyższej rozdzielczości i tylko w kilku grach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$wistak Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Aha no to dzieki !! To jak mam wybrać geforce'a 256 ddr3 lub 512 ddr2 to lepjej tego pierwszego. A jak znalazlem kartek geforce 1024?? DDr2 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxxadik Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 mysle ze zadna karta na poziomie 8600gt nie jest w stanie wykorzystac nawet 512 mb wiec 1024 to raczej napewno porazka. Wez 256ddr3 a napewno nie bedziesz zawiedziony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 różnica między ddr3 a dd4 jest znikoma, lecz między ddr2 a ddr3 jest znaczna. większa ilość MB przydaje sie tylko przy większych rozdzielczościach. Do LCD 256 jest w zupełności wystarczające. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Do LCD 256 jest w zupełności wystarczające.no ciekawe..... czyli na 20" w gore wystarczy? <_< w koncu to tez LCD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 (edytowane) No ja właśnie popełniłem taki błąd :? Zamiast wziąć Gigabyte GeForce 8500GT 256MB DDR3, to wziąłem Gigabyte GeForce 8500GT 512MB DDR2, chociaż cena była ta sama :? Ale to tak jest, jak się człowiek nie zna i myśli że większa ilość pamięci zastępuje wszystko :cry: Edytowane 16 Stycznia 2008 przez januszn64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Mam jeszcze jedno krótkie pytanie odnośnie kart graficznych, a nie będe zakładał nowego tematu bo dostanę %, więc zadam je tutaj. Czy da się zakupić jakieś chłodzenie na Gigabyte GeForce 8500GT 512MB 128bit DDR2??? W spoczynku 52 stopnie, w stresie ponad 70, mimo to, że na obudowie mam zamontowane 3 wentylatory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Przesmaruj standardowe chlodzenie lepsza pasta i daruj sobie inwestowanie w to padlo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 jesli masz gigabyte z chlodzeniem pasywnym, to przesmaruj je porzadna pasta i zaloz na tego pasywa jakis wiatrak 80 mm i bedzie lepiej niz z tanimi chlodzeniami do grafy, a w nic drogiego nie oplaca sie przy tej grafie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Wentylator bym zamontował, tylko że niema takiej opcji, ponieważ niema uchwytów na śrubki. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 To wkręć te śrubki na chama w aluminium, przymocuj na opasku zaciskowe albo gumki. Masz 3 opcje do wyboru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Dzięki :) Odkręciłem jeden wiatrak z obudowy i dałem na grafę za pomocą opasek :) Temp. w stresie 55 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 dokladnie. ja na moja grafe pasywna przywiazalem wiatrak zwyklym sznurkiem i bylo ok. jak wkrecisz srubki w aluminium, to w razie awarii serwis moze strwierdzic, ze uszkodzenie mechaniczne - mialem tak kiedyc z mobo, jak wiatrak na chipset zalozylem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Mam jeszcze jedno pytanie. Posiadam na mojej karcie graficznej zamontowany wiatrak 80mm i niedawno nałożoną pastę termoprzewodzącą. Temperatura po jej nałożeniu obniżyła się o 3 stopnie, ale nie o tym chciałem napisać. Zastanawiam się, na jakiej zasadzie to działa, przecież pasta termoprzewodząca służy do dobrego rozprowadzania ciepła między procesorem i radiatorem coolera. :?: Jakim cudem skuteczna jest także na chłodzeniu pasywnym karty grafiki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Mam jeszcze jedno pytanie. Posiadam na mojej karcie graficznej zamontowany wiatrak 80mm i niedawno nałożoną pastę termoprzewodzącą. Temperatura po jej nałożeniu obniżyła się o 3 stopnie, ale nie o tym chciałem napisać. Zastanawiam się, na jakiej zasadzie to działa, przecież pasta termoprzewodząca służy do dobrego rozprowadzania ciepła między procesorem i radiatorem coolera. :?: Jakim cudem skuteczna jest także na chłodzeniu pasywnym karty grafiki a na karcie z chlodzeniem pasywnym (radiatorem) nie ma procesora? :blink: zasada jest taka sama... przeciez ona wypelnia 'mikrowglebienia' miedzy rdzeniem a radiatorem, a nie miedzy rdzeniem a wiatrakiem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Czyli jak poprawnie powinna być nałożona pasta termoprzewodząca na mojej karcie? (w którym miejscu) Wybaczcie za "tępe" pytania ale nie jestem wtajemniczony w ten temat :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 (edytowane) na rdzeniu i kosciach pamieci jesli stykaja sie z radiatorem, nie wiem dokladnie gdzie... zdejmij radiator i wszystko okaze sie jasne z tego co napisales wyzej to juz paste nalozyles, skoro temp sapdla to zrobiles to dobrze Edytowane 26 Stycznia 2008 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Dzięki. Zobaczę co da się zrobić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Wyciągnałem dzisiaj moją grafę i chciałem posmarować rdzeń na mojej karcie GeForce 8500GT w sposób lepszy niż poprzedni :oops: i tu zaczęły się problemy :? Okazało się, że radiator jest trzymany na dwóch kołkach ze sprężynkami i za żadne skarby nieda sie go zdjąć :sad: Widocznie producent nie przewidział tego typu operacji dokonywanych na tym modelu karty :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Wciskasz te kołeczki trochę w dół, ściskasz je jakimiś szczypcami u dołu i powinny wyjść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 a w jaki sposob zdjales poprzednim razem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Wciskasz te kołeczki trochę w dół, ściskasz je jakimiś szczypcami u dołu i powinny wyjść. Spróbuję jeszcze tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 512 będzie potrzebne przy rozdziałce 1600x1200. LCD muszą być dosyć duże, żeby mieć takie parametry albo strasznie drogie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Wielkie dzięki Grzechu_1990. Oczywiście się udało :) :) Teraz będe kontrolował temperatury :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...