Skocz do zawartości
Ajwer

Starter ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ze szrotu przywiozłem kilka kompresorów Danfoss i jeden Aspery (R600A), który jako jedyny był wyposażony w starter jednak był w marnym stanie. Starter wykręciłem jednakże nie wiem jak się do niego zabrać. W jednym z postów widziałem schemat elektryczny zasilania i nie wszystko mi tu pasuje. Mianowicie na tamtym schemacie były 2 kondensatory i rezystor natomiast mój starter ma tylko jeden kondensator o poj. 4 uF.

Oto zdjęcie startera z opisem styków:

Dołączona grafika

Więc mam 2 ucięte kable i nie wiem co z nimi zrobić więc jeśli mieliście styczność z podobnymi starterami bardzo proszę o poradę i pomoc tz.:

1. Czy 3 żyłowy kabel jest do podłączenia zasilania 230V??

2. Do czego służy ten drugi kabelek 4 żyłowy (wyjścia: N, L, ekran i wyjście z cewki). Co tam się podłącza i które kabelki są do czego??

3. Czy starter jest kompletny tz. tak jak na schemacie nie powinno być drugiego kondensatora?? Czy też wszystko jest ok??

4. Ze względu na to iż kompresor z którego wyjąłem starter jest do wyrzucenia czy mogę spróbować podłączyć na nim inny kompresor Danfossa i czy jest szansa że zadziała czy też muszę wymienić np. kondensator??

Z góry dziękuję wam za pomoc i pozdrawiam serdecznie

Łukasz

ps. Poniżej inne zdjęcia startera gdyby się przydały:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 zyłowy to zasilajcy a 4 zyłowy idzie do stycznika termostatu..

Układ typowy startera z kondensatorem wyglada tak jak w załaczniku.

. Ze względu na to iż kompresor z którego wyjąłem starter jest do wyrzucenia czy mogę spróbować podłączyć na nim inny kompresor Danfossa i czy jest szansa że zadziała czy też muszę wymienić np. kondensator??

Jesli kompresory sa identyczej mocy i maja identycznie wyprowadzone uzwojenia startowe i rozruchowe to jest duza sznsa na poprwne działanie.

Np jesli zastosujesz starter od mocniejszego kompresora do słabszego to starter nie zewrze styków uzwojenia startowego i kompresor nie ruszy a bedzie jedynie pracowac uzwojenie pracy i moze to doprowadzic do jego uszkodzenia ( o ile bezpiecznik nadmiarowy odłaczy zasilanie to nie ma sie oco martwic )

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za wyjaśnienie i rysunek:

Z tego co widzę nie mam bezpiecznika nadmiarowego, czy mogę taki kupić i zamontować na kablu zasilającym jeśli dobrze rozumiem??

Czyli w tym kablu czterożyłowym dwa to zasilanie termostatu (niebieski i brązowy) a ten co idzie do cewki zamyka obwód przez stycznik??

Jeśli tak to czy mogę zewrzeć kable aby kompresor ruszył (by go sprawdzić) i czy ew. może tak pracować??

Jeśli tak to które kable zewrzeć??

pozdrawiam

i jeszcze raz dziękuję

Łukasz

Edytowane przez Ajwer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę nie mam bezpiecznika nadmiarowego, czy mogę taki kupić i zamontować na kablu zasilającym jeśli dobrze rozumiem??

Czyli w tym kablu czterożyłowym dwa to zasilanie termostatu (niebieski i brązowy) a ten co idzie do cewki zamyka obwód przez stycznik??

Jeśli tak to czy mogę zewrzeć kable aby kompresor ruszył (by go sprawdzić) i czy ew. może tak pracować??

Jeśli tak to które kable zewrzeć??

pozdrawiam

i jeszcze raz dziękuję

Łukasz

z tego co pamietam to bezpiecznikiem nadmiarowym jest ten bimetal (jak sie układ przeciąży lub za szybko zrestartuje i nie zdarzy sie przełączyć na uzwojenie robocze to to zazwyczaj rozłącza układ, po pewnym czasie ostyga i znów probuje załączyć sprężarkę) co masz kolo startera (to okragle) dodatkowo w Danfosach bezpiecznik termiczny jest w środku, do danfosow ida inne startery (nie testowałem innych, pozatym czy cos sie zmienilo - wypadlem z hobby ;/).

Edytowane przez dioda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz spojrz na 1 zdjecie i na gorze masz okragły element z podczepionym do niego czarnym kablem. To jest wlasnie termik.

Dioda nie tylko w danach masz ternik dodatkowy wewnatrz sprezarki aspery rowniez go posiadaja. I wiele innych sprezarek.

Szkodaze juz nie siedzisz w temacie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi