Skocz do zawartości
P3ss

Zestaw, Czyli Rozważania Autora

Rekomendowane odpowiedzi

Późno już, ale kwestia nie daje mi spokoju a jednak idzie o troche pieniędzy ;]

Więc tak, zestaw mój to w zasadzie bez większych odstępstw ten podany w przyklejonym temacie "Zestawy Komputerowe Na Styczeń 2008r". Komputer składam i na 99,9% kupię w Esc.pl, tak więc po zweryfikowaniu dostępności podzespołów wygląda to tak:

Procesor: Intel Core 2 Duo E6750 /2.66GHz, 4MB, 1333MHz, BOX/ 590 zł

Płyta główna: ABIT IP35 /intel P35/ 380 zł

Pamięć RAM: OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2.0 159 zł

Dysk twardy: Western Digital 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII [5000AAKS] 360 zł

Karta graficzna: BFG GeForce 8800GTS Rev2 OC 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI 1099 zł (5 letnia gwarancja zwraca na siebie uwagę ;])

Napęd FDD: Alps 1.44MB Black 25 zł

Nagrywarka DVD: Pioneer DVR-212 SATA (black) 115 zł

Obudowa: Cooler Master Elite 330 (Black) 149 zł

Dysk wymieniłem na 500GB, dobrałem obudowę oraz (najdroższy element) napęd FDD :P

Pozostaje kwestia zasilacza i opcjonalnego dodatkowego chłodzenia na procesorze. Rozmawiając ze znajomymi na innym forum, polecili mi <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jakiś lepszy zasilacz od tego podanego w temacie, ktoś nawet podsunął konkretny pomysł - Tagana 530W. Może ktoś tutaj ma inny?

Sprawa chłodzenia, w droższym zestawie na tym samym procesorze nie występuje, czy więc jest tak naprawdę potrzebne?

Na komputer przeznaczam 3300zł +/-50 zł, obecnie zestaw ten bez chłodzenia jednak z wspomnianym Taganem kosztuje 3242zł.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję =]

(Wszelkie inne pomocne modyfikacje również mile widziane ;p)

Edytowane przez P3ss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek może Penryn E8200? :> Dysk zmień na Seagate 7200.11 500GB. Ogólnie zestaw bardzo dobry.

W Esc.pl obecnie nie ma Penrynów, więc chyba jednak zostanę przy tym E6750. Poza tym to chyba ciągle nie jest jakiś zły wybór.

Zestaw bardzo dobrzy z tym Taganem 530W i bez chłodzenia dodatkowego na procesorze? :P

Edytowane przez P3ss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec polecam poczekac chilke az e8xxx sie tam pojawia. Mniej wydzielanego ciepla, jepsza wydajnosc kazdego Mhz i oc na poziomie 4Ghz na chlodzeniu powietrzem to chyba wystarczajace zalety.

zamiast abita ip35 polecam ip35e: tanszy, taka sama wydajnosc, lub Foxconna p35a`360zl: taka sama wydajnosc, chlodna plyta, wszystkie capacitors solid, takze jest szansa ze dluzej pozyje.

Grafika BFG jest super, ale moze warto by sie zastanowic czy nie lepiej galaxy, oczywiscie pod warunkiem ze jest to model ze zworka do zwiekszania napiecia rdzenia. Takie rozwiaznie pozwala na znacznie wyzsze oc od konkurencji, bez zmiany biosu karty.

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacze corsair lub antec :) nie ma sensu kupować tagana, ponieważ to przepłacanie i wcale nie jest lepszy.

Nie wiem czy jest sens inwestowania w fabrycznie podkręcone skoro samemu można podkręcić i zaoszczędzić kasę :)

Płytka MSI mam zamiar sam kupić albo P5E ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na procek zdecydowanie warto juz poczekac jest to mniejszy proces technologiczny w związku z tym mniejsze temperaturki, mniej pobierango prądu no i oc na bardzo wysokim poziomie. Zasilacz moze byc ten Corsair HX520W mozna wziąsc też Corsaira 450 tylko w nim cewki mogą piszczec. A jesli masz mozliwosc w innym sklepie typu zenfist to Amacrox Warrior AX500-A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi