tony_montana Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Witam, i od razu przechodze do sedna sprawy. Posiadam 2500 zł, które chce wydać na zakup dobrego komputera, który będzie mi służył przede wszystkim do wymagających gier, konwertowania filmów, aplikacji np. Photoshopa, oraz oczywiście zwykłego użytkowania (filmy, internet). Zestaw ma się składać z: -płyty głównej -procesora -karty graficznej -pamięci -dysku -napędu -zasilacza + obudowa (bez znaczenia) OC w przyszłości nie wymagany, aczkolwiek komputer musi mi starczyć na długo, więc w końcu będe musiał go kręcić, najlepiej jakby zestaw był cichy ;) Liczę przede wszystkim na konkretne i fachowe porady odnośnie zestawu, jak również te mniejsze i bardziej ogólne, także pilnie prosze o pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Dołączył: Dzisiaj, 02:04, a posta napisał Dzisiaj, 02:21... a poszukać nie potrafił są setki postów tego typu wystarczy poszukać :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 tony_montana trochę samodzielnosci poszukaj napisz jaki zestaw Cie interesuje a My wrazie czego powiem czy dobry, co warto zmienic! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony_montana Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Prosze Cie bardzo :) Intel Core 2 Duo E8200 2.66GHz 6MB Abit IP35-E DDR2 2x1GB PC6400 800MHz Patriot LLK CL4 PDC22G6400LLK GeForce 8800GT Palit 512MB NE/8800TS+T352 Seagate Barracuda 7200.10 250GB 8MB ST3250310AS Chieftec CFT-500A-12S 500W DVDR Pioneer DVR-212D SATA OEM Ivory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zala666 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 procesor: rewelacja, tylkomoze warto by sie zastanowic nad modelem wyzej. Do podkrecenia tego do maxa jego mozliwosci potrzeba bedzie baaardzo wysokiego fsb na mobo, a z tym moze byc drbny problem. Znacznie pewniejszym wyjsciem w przypadku checi osiagniecia wysokiego taktowania procesora bedzie model e8400 ze wzgledu na wyzszy mnoznik. pamieci: obecnie to chyba najlepsza relacja mozliwosci oc i wydajnosci/ceny. Z testow wynika ze mozna z nich wyciagbac ponad 1000 na cl4 na odpowiednio podwyzszonym napieciu. dysk: moze cos WD z serii aaks? Zreszta roznice w wydajnosci dysku beda pomijalnie male. grafika: jezeli gdzies znajdziesz to warto poszukac galaxy 8800gt rev2 bodajze. Posiada zworke do zwiekszania napiecia gpu, co daje najlepiej podkrecajaca sie 8800gt na rynku. Do wyboru jest dwu slotowe bardzo wydajne dosyc glosne chlodzenie, lub jedloslotowy coolermaster znany z kart 8600GE. Plyta glowna: OK!, jak znajdziesz w takiej samej cenie foxconna P35a to jepiej bedzie wziac jego, wydajnosc taka sama , oc moze byc troche wyzsze, a wszystkie kondensatory powinny pozyc dluzej. W podobnej cenie warto tez przemyslec zakup czegos od DFI: BloodIron P35, lub LanPartyICFX3200 na chipsecie atiRD600. Ta druga niemilosiernie sie grzeje(chipset) ale dzieki cyfrowemu zasilaniu procesora podaje stabilniejsze napiecie, potencjal OC tez ma wyzszy. Jednak trzeba sie liczyc z dodatkowym kosztem jakim bedzie wymiana chlodzenia RD600. Zeby bylo cicho, przydaloby sie wydajne chlodzenie cpu np. Thermalright ULtima lub Ultra120Extreme, innych nie ma nawet sensu brac po uwage. Do tego dobra wentylacja w obudowie i mamy idealny zestaw. Reszta ok! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Procesor ok mozna sie zastanowic nad E8400 Płyta Główna osobicie brałbym bez "E" Ramy ok mogą byc Grafike brałbym fabrycznie troche podkreconą wersje SONIC Dysk polecam sam niedawno taki kupowałem Szefy podobniesz głośne są wiec moze Amacrox Warrior AX500-A odpalacz dobry;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zala666 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 grafa: 1.GALAXY 2.Sonic zasialcz: Warriory to nie sa tak naprawde te dobre amacroxy. Potega Amacroxa jest dopiero widzoczna w seri FreiErde. Wariory czesto maja zawyzone parametry(i to znacznie) i maja dosc duze wachania napiec przy max obciazeniu, zwlaszcza 12v. No a chiefteci niestety bywaja glosne. Bardzo wydajne sa Corsairy, ale ostatnie serie bywaja piszczace i glosne. Jedynum ktory mnie jeszcze nie zawiodl jest OCZ StealhExtreme600w. Moze w takim razie AMACROX FREIERDE 550/600w?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony_montana Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Procesor Ewentualnie faktycznie mogę zakupić E8400 OEM + Thermalright Ultra120Extreme, co prawda problem by był z kasą... Pojade na pasywnym chłodzeniu bez przegrzania (w role wchodzi lekki OC) ?? Zasilacz Bogaty to nie jestem, a ten AMACROX FREIERDE 550 W jest krótko mówiąc drogi (a jak zala666 powiedział że Warriory odpadają), i bardzo dobrze by było znaleźć coś tańszego (cichego oczywiście).. Może jakiś np. Be Quiet ? Jak myślicie ? Grafika Jeżeli Galaxy ma taką ciekawą opcje ze zworką, to można by sie zastanowić.. Ja bym jednak był za Palitem w wersji SONIC ;) Byłaby opcja kupna 8800GT na chłodzeniu pasywnym ? Lub innej wydajnej karty ewentualnie? Płyta główna Mattis, czemu Abit w wersji bez E? Tak, wiem, jestem wyczulony na te decybele dobiegające z pieca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Abit IP35 ma wiecej portów SATA, RAID, FireWire, podobniesz lepsza sekcja zasilania proca i lepsze chłodzenie A Amacrox Warrior AX500-A naprawde są chwalone, mozesz sie zastanowić nad Corsair 450 moze Ci sie trafic model piszczący ale sam kupowałem i cisza:) Co do grafiki to bym brał Palita z niereferencyjnym chłodzeniem ona ma 3 fazowe zasilanie i fajny wiatraczek. Co do procka to bym zainsestował mimo wszystko w box bo lepiej leciec na aktywnym chłodzeniu:p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...