Skocz do zawartości
Lunar

Male Upsy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuje informacji nt. najmocniejszych "przenosnych" UPSow. Piszac "przenosnych", mam na mysli w miare male/lekkie UPsy, ktore w razie koniecznosci bym mogl przewiezc samochodem bez wiekszych meczarni z przenoszeniem/etc tego.

Dodam jeszcze, ze na UPSach sie nie znam, najwazniejsze dla mnie dane to najwieksze moce takowych. Ceny nie graja roli, wiec nie ma sie tym co sugerowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPSy to chyba nie w tym dziale (co kupić)?

.........

Dodam jeszcze, ze na UPSach sie nie znam, najwazniejsze dla mnie dane to najwieksze moce takowych. Ceny nie graja roli, wiec nie ma sie tym co sugerowac.

I zdefiniuj prametry brzegowe:

1) Co taki UPS ma podtrzymywać (moc w W i urządzenie).

2) Ile czasu ma działać po ustaniu zasilania.

3) Jaka jest maksymalna waga takiego urządzenia (większość małych waży z parę kilo)?

Edytowane przez msb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co rozumiesz przez przenosne ?

Bo na targi bez problemu zabieramy Netysa PR 3000 VA w obudowie rack 19" i masie 31,5 kg ;)

http://www.socomec.com.pl/1415netyspr.pdf

No i generalnie idea jest taka, że klient powinien podać jaka moc jest potrzebna albo chociaz co jest podtrzymywane zeby sie dalo wyliczyc i jaki ma byc czas podtrzymywania. A potem mu się dobiera wlasciwa moc i technologie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPSy to chyba nie w tym dziale (co kupić)?

Hm, z tego co widzę, to dział o zasilaczach/obudowach, a i topic jeden czy dwa widziałem o UPSach ;)

I zdefiniuj prametry brzegowe:

1) Co taki UPS ma podtrzymywać (moc w W i urządzenie).

2) Ile czasu ma działać po ustaniu zasilania.

3) Jaka jest maksymalna waga takiego urządzenia (większość małych waży z parę kilo)?

1). Ogólnie to maja być kompy używane do monitoringu. Nie są one żadnym szczytem techniki, na celeronach 900 max, z 256 sdr chyba nawet jeszcze, w porywach do 512 ;D Na zasilaczach nie wyższych niż 350W i to chyba nawet żadnych konkretnych i porządnych, tylko z półki "no name". Monitora nie liczę nawet, bo nie jest potrzebny tutaj;

2). 5 min powinno w zupełności wystarczyć- chodzi głównie o dokończenie ew. uploadu JPEGa/wyłączenie kompa, lub podtrzymanie zasilania w przypadku spadku napięcia;

3). Dobrze by tutaj było, gdyby ktoś bardziej w temacie podał też jaki zakresy w stosunku waga/wyjście. Ale myślę ze 10-12 kilo by było jeszcze ok, może nawet do 15.

Ogólne przeznaczenie UPSa będzie jak w pkt 1, z tym że chcę się przede wszystkim rozeznać w temacie. I jak już pisałem, bardziej mi chodzi o parametry takich UPSów, niż konkretne cele ich wykorzystania. Jakie są takie są. Co można będzie na nich postawić, to się jeszcze rozeznam dokładniej w przyszłości :)

Edytowane przez Lunar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś co potrzebujesz i po tych kryteriach sprzedawca pewnie by Ci cos doradził.

Potrzebny Ci zasilacz awaryjny w przedziale 500-650VA z "suchymi" akumulatorami.

Mniejsze UPSy (ok. 500VA-550 ~5-7 minut) mają ważą średnio 6-8kg. Trochę większe 600-700VA (nawet do 15 minut) mogą wazyć średnio 10- 15kg .

przykładowo coś takiego powinno wystarczyć na sam komputer + monitor:

ZASILACZ AWARYJNY - APC 500 BACK RS I

moc pozorna/rzeczywista: 500 VA/300 Wat; napięcie wyjściowe: 230 V; zakres i kształt napięcia wyjściowego: Schodkowa aproksymacja sinusiody; częstotliwość prądu akumulatora: 50 Hz; czas podtrzymania: 5 - 12,4 min; czas przełączania UPS: 6 ms; cyfrowa kontrola pracy: tak; szer. x wys. x głęb. - waga: 91 mm x 165 mm x 284 mm - 7,01 kg;

Ale można zawsze dobrać coś lepszego. No i trzba pamietać o wymianie akumulatorów co parę lat (średnio co 3), więc jeśli UPS ma służyć dłużej warto sprawdzić dostępność akumulatorów.

Uwaga! Czas podtrzymywania zależy od poboru prądu i pojemności akumulatorów!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi