Skocz do zawartości
gomez1982

Płyta Dla E4300 Problem Z Wyborem.....

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę was o pomoc w wyborze ja już sam zgłupiałem od natłoku myśli. Potrzebuje płytę do OC dla E4300 GF 8800 GTS 320 MB i 2 Gb OCZ special ops 800 Mhz.

Do wyboru mam:

1)Foxconn P35a-s

2)Abit Ip35 albo wersje E

3)Asus P5K ale nie pasuje mi zbytnio umiejscowienie złącza IDE (mam taki dysk i DVD)

4)Gigabyte P35 DS3 wersje L i R oraz zwykłe DS3 (czym one się różnią bo nie mogę znaleźć różnicy)

5)MSI P35 NEO2-FR ( nie potrzeba mi FIREWIRE)

Wiem że w poście odnośnie wyboru przedstawiacie MSI ,Foxconn'a albo Abita (na razie u mnie najlepiej wypada MSI ze wzgledu na chłodzenie mostków i zasilania) ale nic o Gigabyte ani Asusie nie pisze.

Tak więc zwracam się do was o pomoc tylko z tym wyborem bo już reszta wybrana i zmian nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę was o pomoc w wyborze ja już sam zgłupiałem od natłoku myśli. Potrzebuje płytę do OC dla E4300 GF 8800 GTS 320 MB i 2 Gb OCZ special ops 800 Mhz.

Do wyboru mam:

1)Foxconn P35a-s

2)Abit Ip35 albo wersje E

3)Asus P5K ale nie pasuje mi zbytnio umiejscowienie złącza IDE (mam taki dysk i DVD)

4)Gigabyte P35 DS3 wersje L i R oraz zwykłe DS3 (czym one się różnią bo nie mogę znaleźć różnicy)

5)MSI P35 NEO2-FR ( nie potrzeba mi FIREWIRE)

Wiem że w poście odnośnie wyboru przedstawiacie MSI ,Foxconn'a albo Abita (na razie u mnie najlepiej wypada MSI ze wzgledu na chłodzenie mostków i zasilania) ale nic o Gigabyte ani Asusie nie pisze.

Tak więc zwracam się do was o pomoc tylko z tym wyborem bo już reszta wybrana i zmian nie będzie.

Asusa nie ma ze względu na lipne zasilanie a Gigabyte z uwagi na STRAP (chioć generalnie płytka OK), L=4fazy zamiast 6faz i 4 porty SATA R=Mostek ICH9R czyli RAID i więcej złacz SATA (8 zamiast 6)

Od "najlepszej" do "najgorszej":

DS3R

DS3

DS3L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja powiem tyle, że jak będę zmieniał płytę to właśnie wybrałem sobie tego gigabyte'a ds3r - wygląda korzystnie i celowałbym właśnie w nią. Dodatkowo osiągniesz dobry poziom OC i te e4300 pójdzie Ci na minimum 3,0 a i będzie można pomyśleć nad 3,2 na dobrym chłodzeniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejność płyt Gigabyte znam chodziło właśnie mi o tą różnicę w zasilaniu.Czytając testy na necie dużo serwisów bardzo pochlebnie wypowiada sie o Foxconnie i jak widziałem na forum też on jest polecany.MSI odpadło jakoś po przeczytaniu paru testów i nie mówię tu o tym z egiełdy bo faktycznie dziwny ten wynik wydajności.Gigabyte był moim faworytem ale jest w sumie taką normalną płytą.Chciał bym żeby ktoś się wypowiedział na jakim FSB na DS3 lub DS3R idzie jego procesor.Eh mętlik w głowie już mniejszy.

Paweł666 a jak ten Twój DFI się sprawuje bo to też płyta leżąca w moich możliwościach finansowych?

Edytowane przez gomez1982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm DFI też uważam za dobrą płyte i też ją rozważam a co do Asusa.Miałem już dwie płyty tej firmy teraz też jade na Asusie ale np na Asusach z półki poniżej średniej do 350 zł nie ma rewelacji a dwa pisałem przecież że umieszczone IDE na dole mi przeszkadza ja mam i DVD i dysk na ATA i umieszczenie tego na dole jest dla mnie niekorzystne na obecny czas.

Po przeczytaniu testów zostały mi do wyboru Gigabyte DS3 albo z R i Foxconn tak więc proszę pomóżcie którą z nich wybrać chyba że obie są równie dobre to zrobimy wyliczanke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie to dokuczają mi w DFI dwie rzeczy. Po primo pier... sticker na NB dzięki któremu nie moge zmienić chłodzenia a bez obiegu powietrza robi ciepło (ale może jakoś sobie poradze) i druga sprawa po "przekręceniu" trzeba robić ClearCMOS (sobie zrobiłem wyprowadzenie i przełącznik więc light ale np MSI o ile sie nie myle po nieudanym OC przywraca automatycznie stabilne ustawienia). Ktoś jeszcze na forum miał problemy z kartą sieciową która po obsadzeniu złączy PCI (chyba problem jest z kartami Audigy) nie działała. No ale w MSI znowu bywały problemy z RAMem - nie wiem jak teraz bo nie śledze tematu.

Co do dylematu Gigabyte vs. FOX obstawiam "Liska"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co masz na myśli mówiąc biedna?Kurcze przeczytałem test na dzikie i tam mieli problem z puszczeniem tego procka co ja mam mieć czyli E4300 na 3 Ghz. A jak tam Saint u Ciebie poszło bo też masz procka na 200FSB?Czy może to była wina starego BIOS'u?A u Gigabyte dużego ma tego strapa?Bo chciał bym puścić tego procka tak około 3 Ghz a ramy OCZ 800 tylko albo platinum albo special ops jeszcze nie wiem jakie wezmę chce zostawić w spokoju bo jak na razie nie podkręcałem w życiu ramów tylko grafe i proca. Kurde siedze i czytam gdzie mogę testy i na pure topiki o płytach i też nie klarowuje się sytuacja.

Edit: Co do strapa w Gigabyte on występuje przy wysokim FSB gdzie mój E300 nie dojedzie nawet.Procka pewnie nie będę zmieniać a jak będą to dla mnie i tak wystarczającą ilością są 3 Ghz.Więc z racji że nikt nie narzeka na Gigabyte opróćż strapa powyżej ~450 FSB to sądzę że ją będę brać rozważając też Fox'a jak go gdzieś przedstawią w lepszym świetle odnośnie procków z 200 FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Abita to czytając o tych podwójnych startach jakoś się zniechęciłem.Ogólnie czytając o tych GB to mało z nimi problemów jedynie z dźwiękiem ale mam SB live więc mnie to nie obchodzi.Ogólnie chciał bym coś stabilnego z logicznym biosem żeby nie było z nią wiekszych problemów.Ogólnie Abit Ip35 wygląda ciekawie dobra sekcja chłodzenia wygląda ciekawie tylko ponoć niedopracowany bios i podwójne starty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi