Skocz do zawartości
mister_p

Kilka Pytań O Aplus Qubic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Wybieram właśnie obudowę do nowego sprzętu i zastanawiam się poważnie nad aplusem qubic (alternatywą dla niego jest CM centurion 534). Jeśli miałbym wybrać aplusa, to od razu decydowałbym się na delikatne zmiany we frontpanelu, w związku z czym potrzebuję pewnych wymiarów - mam nadzieję, że któryś z posiadaczy tej budy na forum będzie mógł pomierzyć frontpanel i mnie poratować.

A więc do rzeczy - oto wymiary jakie mnie interesują:

1) bok "kratki" w lewym dolnym rogu panelu (tej podświetlanej diodami)

2) średnica przycisków power i reset (jeśli to możliwe to średnica otworów montażowych pod nimi)

3) odległość od plastiku frontpanelu do blachy z przodu obudowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa doszła, komputer złożony - czas na wnioski ;)

najpierw wymiary o które pytałem:

- bok "kratki" z przodu: 42mm

- odległość od przedniej blachy do tworzywa z przodu: 30mm

- średnice przycisków: power 20mm, reset 15mm

Przyciski są zrobione ze srebrnego plastiku z przezroczystym "oczkiem" pośrodku - w przysku power jest zamontowana power led, a w przycisku reset - hdd led. Z tyłu diody w tych przyciskach są zalane czymś silikonopodobnym. Niebawem będę je demontował to zobaczymy jak odchodzą.

Niebieskie podświetlenie z przodu może w nocy być zbyt nachalne więc też idzie do rozebrania - diody spod kratki podepnę (przez przełącznik żeby można było je na noc odciąć) jako podświetlenie do wskaźników które będą wskazywały dovoltowanie wentylatorów.

Na uwagę zasługuje to, że co prawda buda ma z przodu otwory do przykręcenia wentyla 120mm, to włożenie go na miejsce wymaga lekkiego odgięcia na czas montażu szyny do dysków.

Przedni panel zrobiony jest z jakiegoś gumexu bardzo przyjemnego w dotyku i świetnie wyglądającego. Boki i wierzch są polakierowane na czarno i mogą swobodnie służyć kryminologom do zdejmowania odcisków palców ;)

Ogólnie jestem zadowolony z zakupu - blacha jest odpowiednio gruba - nic nie wibruje. Mogłaby być co prawda zdejmowana płyta pod mobo, ale i tak za ok. 120pln nie ma co narzekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi