Skocz do zawartości
lama1

Dziwne Różnice Pomiaru Temperatury Na Proc.

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie znowu odkrywam Amerykę, ale po kilku godzinach testów mam wątpliwości jak odczytują temp.procesora programy typu Core Temp, czy mojej płyty Smartguardian.

Czuję że czujniki są zlokalizowane na płycie głównej, a nie mierzone bezp.z rdzeni.

testowałem D-tek Fuzion na CPU /na razie bez tej specjalnej dyszy na quada/

Quad @ 8x450=3,6Ghz przy vCore=1,425 (bios) CPU-z= 1,424v, Smart=1,42v odczyty przy zapuszczonym na stałe Prime95 na 4rdzenie.

dla przepływu wody przez blok rzędu 0,2l/min temp. - temp.62,5`c

dla przepływu wody przez blok rzędu 0,4l/min temp. - temp.62,0`c

dla przepływu wody przez blok rzędu 0,6l/min temp. - temp.61,0`c

dla przepływu wody przez blok rzędu 0,9l/min temp. - temp.60,0`c

dla przepływu wody przez blok rzędu 1,0l/min temp. - temp.59,5`c

dla przepływu wody przez blok rzędu 1,6l/min temp. - temp.59,0`c

//w idle zmiany prędkości przepływu od 0,2 do 1,6l/min nie mają wpływu na temp. rdzeni /w granicach 0,5`c

Widzimy, że róznica między 0,2l/min a 1,0l/min jest ok. 3`c czyli warto mieć silniejszy przepływ rzedu 60l/h

/pompka D-tek db-1 wydajność teor.500l/h ma przepływ 120l/h przy 12v i sporych oporach (2 chłodnicach BWA121 i BWA122, blok CPU i blok GPU, dwa rozdzielacze i troche przewodów :-))

Pompka ta podpieta pod 7V ma przepływ z tymi oporami 60l/h czyli 1l/min.

testowałem przy otwartym boku budy.

Temp.wody 29`c budy otwartej 22`c i temp na rdzeniach (przepływ 0,8l/min ) odp. 60-58-60-58`c

gdy załozylem bok

Temp.wody 32`c budy otwartej 28`c i temp na rdzeniach (przepływ 0,8l/min ) odp. 68-66-68-66`c

Czyli wpływ na pokazywaną temp. rdzeni ma temp. w budzie (czyli tem.płyty głównej) a nie temp. wody.

Czyli wniosek - coś oszukują te pomiarowe programy, gdyż pokazują temp. rdzeni od strony płyty głównej a nie chłodzonej ( a na pewno nie jest to średnia temp.)

Wpływ temp.wody na temp. na rdzeniach jest proporcjonalny tj o + 2`c woda to i +2`c na rdzeniach w tych samych warunkach.

to na tyle.

Teraz mozna napisać, ze to juz wszystkim jest dawno znane.... :-)

update: faktycznie przepływy mniejsze. Arni ma rację natomiast na stronie producenta GMR jest dezinformacja /a w cooling.pl nie wiedzą niestety../

Edytowane przez lama1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz:

fajnie jeszcze powiedz mi skąd d-tek ma 450l/h skoro :

Dołączona grafika

3. Układ testowy #1

Test mający pokazać wydajność pompki w prostym układzie z jednym blokiem, stawiającym niskie opory płynącej cieczy. W skład układu wchodzi:

* Blok wodny: Frost2Slim

* Rezerwuar: Swiftech MCRES-MICRO

* Chłodnica: Black Water Advanced 123 UV

* Przepływomierz: Swissflow SF800

* Węże: 10/14 i 12/16

Po zalaniu układu i jego dokładnym odpowietrzeniu zapisujemy wartość pokazaną przez przepływomierz.

Dwa:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

zobacz różnice w temperaturach miedzy 1 a 5 biegiem....

czyli bez dyszy róznica między 1l/min a 5l/min jest ok. 3`c czyli warto mieć silniejszy przepływ rzedu 300l/h

raczej nie warto dokładać do wyjącej pompki by mieć te 2-3* ;) Edytowane przez Arni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz:

fajnie jeszcze powiedz mi skąd d-tek ma 450l/h skoro :

wg wskazań przepływomierza elektr. GMR, które to wskazania wyswietlają się w oknie Smartguardian jako obr.NB - stały pomiar.

Dodam od siebie, że na pewno jest to wiecej niż te z obrazka 2,5l/min. Jak spuszczałem płyn z obiegu na właczonej pompie to napełnienie 1l zajeło ok.10sek a nie 28 ! (za blokiem i chłodnicą punkt wylewu)

http://www.cooling.pl/gmr-przeplywomierz-c...ukt,123892.html

zresztą jakiś czas temu liczyłem opory przepływu w swoim zestawie.. i w układzie zamknietym jaki mamy-czyli nie ma strat na podnoszeniu słupa wody a jedynie opory przepływu ..to mniej więcej tak wychodzi.

Jakiś dziwne te pomiary na wykresie -kto robił te pomiary? Ostatnia pompka 1l/min toż to ciurka tylko...chyba że mieli tam ze 20 kolanek...

Dwa:

Ja pisałem, że warto mieć pompkę z przepływem rzędu 300-400l/h lub taki D-tek db-1 dać na 7v i jest wtedy cichy.

Nie wiem czy miałeś okazję usłyszeć tą pomkę na 7v i jesli dla ciebie to jest głośną pompa to nie wiem co masz?

raczej nie warto dokładać do wyjącej pompki by mieć te 2-3* ;)

czasami warto

Ale nie chodziło mi tu o pomkę ale o wskazania programów odczytu temp. które przekłamują i dziwnym trafem zależą proporcjonalnie od temp.w obudowie a nie temp.bloku/płynu

???

Edytowane przez lama1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla przepływu wody przez blok rzędu 8l/min temp. - temp.59,0`c

czy te 8 l/m osiągnąłeś z jedną pompką D-Tek ? W jakim układzie ?

jest to raczej nierealne, bo ta pompka tyle nie osiąga nawet bez układu. (klik)

Nie wiem jak liczyłeś spadki ciśnienia i przewidywany przepływ, ale w układzie: Db1 + rezerwuar + d-tek Fuzion + chłodnica 3x120 + węże 3/8" w najlepszym wypadku (wg danych producentów, więc i tak lekko przesłodzonych) miałbyś ok. 4,5 l/m (wg System Flowrate Estimator Spreadsheet V2.3 by Martinm210)

Ja do pomiaru używam Swissflow SF800, charakteryzuje się większymi oporami niż Twój GMR, ma jednak troszkę lepszą dokładność. Przepływomierz pokazuje mi taki przepływ jaki mam, sprawdzałem go dla pewności metodą garnek + stoper :E

BTW smartguardianem mierzysz temperaturę CPU ? u mnie on straszne głupoty pokazuje :D

edit: właśnie zauważyłem że nie SG tylko coretemp używasz :)

Edytowane przez Jarogniew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czuję że czujniki są zlokalizowane na płycie głównej, a nie mierzone bezp.z rdzeni.

Też używam Core Temp i jest dokładnie tak jak napisałes. Czujnik nie jest umieszczony na rdzeniu stąd ta różnica tych 3-4 stopni. Jak potrzebuje dokładnego pomiaru to odpalam po prostu SF. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy te 8 l/m osiągnąłeś z jedną pompką D-Tek ? W jakim układzie ?

jest to raczej nierealne, bo ta pompka tyle nie osiąga nawet bez układu. (klik)

Nie wiem jak liczyłeś spadki ciśnienia i przewidywany przepływ, ale w układzie: Db1 + rezerwuar + d-tek Fuzion + chłodnica 3x120 + węże 3/8" w najlepszym wypadku (wg danych producentów, więc i tak lekko przesłodzonych) miałbyś ok. 4,5 l/m (wg System Flowrate Estimator Spreadsheet V2.3 by Martinm210)

Ja do pomiaru używam Swissflow SF800, charakteryzuje się większymi oporami niż Twój GMR, ma jednak troszkę lepszą dokładność. Przepływomierz pokazuje mi taki przepływ jaki mam, sprawdzałem go dla pewności metodą garnek + stoper :E

BTW smartguardianem mierzysz temperaturę CPU ? u mnie on straszne głupoty pokazuje :D

edit: właśnie zauważyłem że nie SG tylko coretemp używasz :)

Arni ma rację co do wielkosci pokazywanych przepływów. Poprawiłem wartości przepływów, ale inne dane są poprawne.

Co do odpowiedzi.

1/Faktycznie mam dwie pompki typu D-tek, jedna pod 7/12V, druga regulowany przepływ.

2/Przepływomierz GMR (sporo musiałem sie naszukać jak to przeliczać) / faktycznie ten sprzedawany w cooling.pl trzeba przeliczać i to co pokazuje dzielimy przez 340 i mamy w l/min przepływ.

3/ Smart guardian pokazuje zanizoną temp.CPU ale jest mozliwosc w nowszych BIOSach podwyzszenia jej (u mnie dałem +12`C).

Edytowane przez lama1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dość drastyczne zmiany ;)

trochę głupio teraz wygląda dyskusja po edycie 1 posta :)

Jak spojrzysz na stronę producenta ( http://www.messregel.de/ ) to zobaczysz :

Formula:

Q=F/8.2(liter/min) Q: Flow rate (liter/min)

F : Pulse signal (Hz)

Ø Flow rate – Frequency specific

jak ktoś coś z tego rozumie to jest niezły, bo na komp. to pokazuje 300-600rpm co by wg tej formuły było 36-73l/min ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 a 73 to raz tyle psze pana ....btw to mneij niz kulriwer :lol:

Arni ..na minutę ..na minutę!!

tak dla tych co popełnili zakup takiego właśnie przepływomierza GMR -link o jeszcze innym Impulsrate:

http://www.google.com/translate?u=http%3A%...=en&ie=UTF8

ale wyliczyłem teraz tak na chłopski rozum..

średnica dolotowa/wylotowa 13mm

średnica wewn.wiatraczka w przepływomierzu 26mm

stąd w 1 obrócie wiatraczka woda pokona 2x3,14x0,65cm=4,1cm

obj.wody dla 1obrotu 4,1 x 3,14x0,65x0,65=5,44cm3

co daje 184rpm na 1litr.

czyli całkiem co innego??

? czy ma ktos pożyczyć przepływomierz aby spr. jaki przepływ ma badany ?? :-))

Edytowane przez lama1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arni...lama1 napisał że mobo pokazuje od 300-600rpm. Obliczając Q=300/8.2 wychodzi nam 36,5l/min. Jeśli pokazuje mu 600rpm to wynik wynosi 73. Więc chyba nie wiem Arni ale twoich postów nie rozumiem...

W takim razie proponuje autorowi zakup panelu pokazującego prawdziwe obroty bo coś mi się wierzyć nie chce że ma takie spadki.... Raf nie rozumiesz b za mało pijesz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym przy tych 70 litrach na minute to chyba by mu bloki z układu pospadały :D

no sporo by było przynajmniej. W akwarium mam pompę 3500l/h to wiem jak to daje, w takich małych rurkach w kompie toby je wyrwało chyba.

Wracajac do tematu, własnie otrzymalem odp. z GMR jak ich ten przepływomierz zlicza-:

4 magnets are in the winged wheel (8 wing)1 turn 4 pulses

(hollow cylinder R inside 28 mm h inside 16mm Weel 18 mm h 12mm Wing V ca <2 cm3 )Flow by nozzle determines the speed how wheel turns.(1 part slip by Flow)

czyli wychodzi na to że mam spore opory przepływu..no sporo tego śmiecia..i przepływ rzędu 1l/min..ale jak widze blok sprawny-taki mam nietypowy ale jak teraz znowu go podłaczyłem to ma temp. lepsze niz D-tek Fuzion-nie wiem czt tego D-tek zle zapastowałem CLP, ale jeszce bede zmieniał kiedyś.

Przy 4GHz 4 rzdeniowva w stresie mam ponizej 70`c przy odkrytym boku budy, z tym blokiem czyli nie jest źle.

Dołączona grafika

Edytowane przez lama1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi