Skocz do zawartości
Gość

Jaka plytke na nForce2 do 550zl?

Jaka plytke na nForce2 do 550zl.?  

1. 1. Jaka plytke na nForce2 do 550zl.?

• Epox 8RDA
      32
    • Abit NF7
      17
    • MSI K7N2
      7
    • Soltek SL-75FRN
      6

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie przedewszystkim stabilnosc, podkrecalnosc i bezawaryjnosc. Nie chcialbym zeby plytka spedzila polowe swojego zywota w serwisie. Nie zalezy mi szczegolnie na firewire i sieciowce.

Moje typy to :

1. Epox 8RDA

2. Abit NF7

3. MSI K7N2

4. Soltek SL-75FRN

Pozdrawiam i prosze o pomoc w wyborze..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox 8Rda

Plusy:

- wydajność

- Satilnośc

- duże możliwości podkręcania

Minusy:

- narazie nie zauwarzyłem żadnych

A tak na marginesie to ten temat był już wałkowany x Razy !!!! Nastęonym razem użyj opcji szukaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki jezeli temacik byl walkowany,ale niestety jestem ograniczony modemem. Abit w wersji 1.2 slyszalem,ze wymiata,ale to chyba wercja NF7-S. Pozatym jak narazie ciezko go dostac w Polsce. A jak jest z regulacja napiec na Epoxie 8RDA?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uważam że tylko MSI cyba że chcesz kręcić procek aż do usmażenia wtedy poczekaj na nowego Epoxa ( choć ja uważam że wszystcy producenci na E są eeeeeee ( nigdy wrona nie urodzi orła :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki jezeli temacik byl walkowany,ale niestety jestem ograniczony modemem. Abit w wersji 1.2 slyszalem,ze wymiata,ale to chyba wercja NF7-S. Pozatym jak narazie ciezko go dostac w Polsce. A jak jest z regulacja napiec na Epoxie 8RDA? 

Pozdrawiam

do mnie już jedzie :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

Nowy rev NF7 tez chyba będzie miał te same opcje OC jak S :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit jak dla mnie to producent malo znaczacy ze wzglwedu na ilosc produkowanych plyt. Dlatego wg mnie licza sie tylkie 2 pozycje dotego realnie tanie czyli MSI i EPOX. MSI ma najlepszy support techniczny, za EPOXEM przemawiaja bardzo rozbudowany OC. Owszem na MSI tez mozna OC ale nie w takim zakresie, przyczym realnie patrzac starcza. EPOXA 8rda w lodzi mozna kupic za 465 zl, MSI za jakies 500 zl (ale lepiej wyposazona), 8rda+ to wydatek rzedu 550zl. Moim zdaniem nieslusznia zostala tutaj pominieta plyta ASUSA, ktora idealnie wypelnia luke miedzy OC EPOXA a supportem MSI. Asus od lat znany jest z budowy bardzo wydajnych, stabilnych plyt. Mozliwosciami OC niewiele ustepuje EPOXowi, ma sporo dodatkow, za ktore niestety trzeba placic, najtansza wersja to okolo 580-590 zl

tak wiec zestawienia sa dwa:

ECONO

1. MSI/EPOX

2. ASUS

POWER

1. EPOX

2. ASUS

3. MSI

przyczym nalezy od razu napisac ze odradza sie kupowanie plyty EPOXA przez zwyklego laika gdyz podobnie jak kiedys bylo z Abitami czesto nieumiejetne proby OC czy wogole konfiguracji powodowaly niestabilna albo wogole nawet nie mozliwa prace....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit jak dla mnie to producent malo znaczacy ze wzglwedu na ilosc produkowanych plyt. Dlatego wg mnie licza sie tylkie 2 pozycje dotego realnie tanie czyli MSI i EPOX. MSI ma najlepszy support techniczny, za EPOXEM przemawiaja bardzo rozbudowany OC. Owszem na MSI tez mozna OC ale nie w takim zakresie, przyczym realnie patrzac starcza. EPOXA 8rda w lodzi mozna kupic za 465 zl, MSI za jakies 500 zl (ale lepiej wyposazona), 8rda+ to wydatek rzedu 550zl. Moim zdaniem nieslusznia zostala tutaj pominieta plyta ASUSA, ktora idealnie wypelnia luke miedzy OC EPOXA a supportem MSI. Asus od lat znany jest z budowy bardzo wydajnych, stabilnych plyt. Mozliwosciami OC niewiele ustepuje EPOXowi, ma sporo dodatkow, za ktore niestety trzeba placic, najtansza wersja to okolo 580-590 zl  

tak wiec zestawienia sa dwa:

ECONO

1. MSI/EPOX

2. ASUS

POWER

1. EPOX

2. ASUS

3. MSI

przyczym nalezy od razu napisac ze odradza sie kupowanie plyty EPOXA przez zwyklego laika gdyz podobnie jak kiedys bylo z Abitami czesto nieumiejetne proby OC czy wogole konfiguracji powodowaly niestabilna albo wogole nawet nie mozliwa prace....

kurdebele powinienes w reklamie pracowac,bo duzo mowisz tylko nie przedstawiles zadnych przeciw Abitowi (serwis to Abit ma b.dobry)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnielisci jeszcze o plycie chaintec

zenith jest zdecydowanie najleiej wyposazona plyta ale ma tez swoja cene :-(

apogee juz w bardziej przystepnej cenie i tak bije wiekszosc jesli idzie o wyposazenie

obie plyty posiadaja zalety genialnego nForce2

jednak i tak w wakacje wybiore Epox-a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modem nie usprawiedliwia, wystarczyło wpisać nFORCE2 w wyszukiwarce i bys sie przekonał ze epox jest najlepszy.

Poczekamy, zobaczymy... :) :wink:
:roll: :roll: => :lol: 8)

Czytam chlopaki,czytam.. Boje sie troszke tego Epoxa. Chodzi mi o te dziwne fazy z flashowaniem biosu. Jakies dziwne komunikaty jak za bardzo podkrecisz i trzeba dyskietke wkladac z biosem i wogole..

Sam juz nie wiem, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie na msi strasznie zawiodlem. Nie dosc ze procek w ogole sie nie chcial krecic, nieznacznie podnioslem napiecie - czarny ekran. 2 sprawa, wgranie nowego biosu nic nie pomoglo temperatura na procku 58C!!!! :0 - napewno blad, na epoxie po o/c procek ma max 45C.

Epox - procek wyciaga 12x175 (nie najlepiej ale w porownaniu do msi kolosalna roznica :))). Chyba trafilem na jakis felerny egzemplarz MSI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No napewno trafiłeś na felerny ex. albo nic sie troszke łapki pomieszały ponieważ umnie niema problemu z osiągnięciem z xp1700>>xp2600

(12,5x166) przy napięciu procka 1,675 i jego temp. po męczarniach w granicach 47C .Pozatym chodził umnie już na wszystkich możliwych mnożnikach i magistralach max 12,5x 175 ale wyżej niejechałem(niewidze potrzeby-uważam że wystarczy z 1700 zrobić 2600)

REASUMUJĄC : jak ktoś sie nieboi zwęglić procka lub uwalić płytke to kolecam EPOXA (beeee według mnie) a jeśli ktoś chce stabilną płytke do OC ( bez szaleństw ) polecam MSI lub ASUSA , ABIT sie strasznie zsyfił a ten na CHiantech czy coś to była i jest kaszana nadrabiająca dodatkami (po pół roku mpżna zapomnieć o jakim kolwiek upd biosu)

AVE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie co....

pytać się po jakimś milionie postów o płytach na nf2.... o to która jest najlepsza... i jeszcze podawać cenę 550 zł...

to już mnie rozbraja....

OCZYWIŚCIE ŻE EPOX DO JASNEJ WERONIKI!!!!!!!!!!!!!!!

ale nie zwykły tylko +

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurdebele powinienes w reklamie pracowac,bo duzo mowisz tylko nie przedstawiles zadnych przeciw Abitowi (serwis to Abit ma b.dobry)

to oddaj plyte do serwisu i sprawdz ile czasu bedziesz czekal na wymiane :lol: :lol: Czesto bywa tak ze dystrybutorzy nie maja plyt na magazynie i sie czeka. No ale nie zdziwi to nikogo jezeli sie wezmie pod uwage ze Abit produkuje tylko kilka tysiecy plyt rocznie, MSI ponad 100 tys, GIGABYTE,ECS kolo 200 tys ASUS ok 300tys. Dane sa przyblizone czytalem wyniki za zeszly rok, jakis czas temu i zgrubsza je pamietam, chodzi mi o rzad wielkosci a nie super dokladne dane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie co....

pytać się po jakimś milionie postów o płytach na nf2.... o to która jest najlepsza... i jeszcze podawać cenę 550 zł...

to już mnie rozbraja....

ale nie zwykły tylko +

nudny jestes :o .

Wracając do tematu - czy weźmiesz Abita czy Epoxa i tak bedziesz zadowolony ;).

Obie płyty są świetne :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie co....

to już mnie rozbraja....

ale nie zwykły tylko +

nudny jestes :o .

Wracając do tematu - czy weźmiesz Abita czy Epoxa i tak bedziesz zadowolony ;).

Obie płyty są świetne :D.

pozatym z jakiej racji uwazasz ze epox jest lepszy od Abita ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...