Skocz do zawartości
eBanan

C2d E4500 Oc Ram 667mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam C2D E4500 2.2GHz (mnożnik x11) Rev.M0 na Asusie P5B P965 z Pamięcią Kingston 2x1GB Dual 667MHz. BIOS mam jeszcze świeży. Komp 3 mies. temu złożony.

Zachodzi tu dość dziwne OC. Na początku mam dzielnik FSB:RAM 3:5 (FSB-200MHz [800MHz], a RAM 667MHz). Z 200MHz do 220MHz na FSB elegancko chodzi. Wtedy magistrala Ram rośnie z 667mhz do 733mhz. Wszystko bez jakiejkolwiek zmiany działa normalnie.

Po przekroczeniu 220MHz zmienia się dzielnik na 4:5. Między 221, a 265MHz wogule komp nie wstaje. Wtedy częstotliwość magistrali wynosi 533-664MHz. Mniej, niż domyślnie.

Po dojściu do 266-270MHz (2.9-3.0GHz) i osiągnięciu 667-675MHz częstotliwości RAM, komp wstaje elegancko, ponadto jest stabilny przy odpowiednim napięciu. Zaliczone Super Pi, Orthos i 3Dmark06.

Niestety posiadam tylko Boxowy wentylator. Temp. ździebko są dla mnie za wysokie i chciałbym np. ustawić sobie na 2.6-2.8GHz procka. Tyle, że nawet zwiększenie napięć na vCore i vMem nic nie pomaga. Nie mogę uzyskać stabilności, gdy na dzielniku 4:5 częstotliwość jest mniejsza, niż moja domyślna. Zwiększenie częstotliwości do około 700MHz (spadek 4:5 dla 800MHz pamięci) też nie pomaga. Tym samym pułap 2.2-2.9GHz jest dla mnie niedostępny. Prosiłbym o pomoc w tym problemie, bo już sam się gubię w tym wszystkim.

Edytowane przez eBanan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam moj komp to E4500 Asus P5KPL-E Chiftec 450w 2 GB 800 DDR2 kingston i karta 8600 GTS mam problem z procesorem nie moge pojsc wyzej niz 2.69GHz obojetne co bym nie zrobil na wyzszych parameterach jest nie stabilny napiecie nic nie pomaga nie wiem czy to wina procesora czy moze plyty glownej prosze o pomoc . Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi