Skocz do zawartości
pucis

Problem Z Hp Deskjet D2360

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę od początku. Drukarka ma już z rok i 4 miechy. Drukarka w wakacje poszła do kartonu, bo nie była mi potrzebna. Teraz ją wyjąłem po tych paru miechach i nie chce działać. Otóż problem objawia się tym, że włączam drukarkę, przez 3-4 sekundy miga lampka i karetka z tuszami rusza się o 1-2 cm w lewo, słychać takie szczęknięcie i drukarka się wyłącza. W ogóle mogę ją (karetkę z tuszami) przesuwać po szynach bez żadnych oporów. Drukarka normalnie jest wykrywana przez WinXP. Wcześniej bez problemów wracała.

Pomóżcie, co może być powodem takich problemów :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ruszać bez żadnych oporów - czy to znaczy że jak przechylasz drukarkę to karetka lata jak żyd po pustym sklepie na prawo lub lewo - tak jak by pasek napędowy jej w ogóle nie trzymał - jeśli tak - to:

a. spadł ci pasek z kółek napinających

b. zerwal sie pasek karekti

c. zerwał sie ZACZEP paska na karetce (to często występowało w "chlebakach" początkowej serii)

z tym paskiem to jeśli dobrze cię zrozumiałem "bez oporów"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lata jak żyd po pustym sklepie... ;) ale jak wydawało mi się, że jak ruszałem nią w lewo i w prawo to nie czułem jakiegoś oporu... rozkręciłem ją i pasek jest dobrze napięty, nie spadł i jak ruszam karetką to on też sie porusza.

Jeszcze napiszę, żeby bardziej sprecyzować. Jak ją podłączyłem to na początku nie chciała się włączyć. Po kilku próbach włączyła się i było słychać taki brzdęk jakby drukarka chciała poruszyć tą karetką a nie mogła, wtedy ona się minimalnie przesuwa i drukarka się wyłącza. Na dodatek raz chce się włączyć a raz nie.

Przed chwilą odkryłem, że w ogóle się już nie chce włączyć. Kaplica :mur:

Drukarka idzie na straty? Jak myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, też pomyślałem o tym zasilaczu przed chwilą. Wygląda jakoś nieciekawie, jakby był zalany.

Leżał trochę czasu pod biurkiem :lol2:

Edit:

Przed chwilą sprawdziłem napięcia i na 32V wskazuje 33,2V a na 15V wskazuje 15,4V. Takie wahania napięcia jest normalne ?

Edytowane przez pucis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak normalne - bez obciążenia tak być może

ale pod obciążeniem jest jeszcze gorzej.

kiedyś dwa tygodnie sukałem usterki w drukarce i cuda już porobiłem i okazało się że to zasilacz - bo na innym poszła bez pudła. inne drukarki i zasilacze poźniej potwierdziły wadę zasilacza. A sprwadzałem miernikiem małpę i napięcia miał OK tyle że bez drukarki. Naprawa to wymiana 2 szt małych groszowych kondensatorków i po sprawie (2x90 groszy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi