Skocz do zawartości
yaqb81

Ampli+kolumny Czy Logitech Z-5500?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam do wydania ok 1500zl i zastanawiam sie co będzie lepszym wyborem zestaw np taki http://www.allegro.pl/item303098982_pionee...s_799_w_wa.html lub w podobnej cenie czy logi jak w temacie plus jakiś odtwarzacz dvd, wykorzystanie głośników to 40% gry z kompa, 40% filmy i tu na przemian komp i stacjonarny odtwarzacz dvd a reszta 20 % to mp3 lub jakies radyjko. Z góry dzieki za info. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co sie zastanawiac. Bierz amplituner + kolumny. Te plastikowe logi nigdy nie zagraja nawet w połowie tak dobrze jak drewniane kolumny. Sam niedawno miałem Creativy Gigaworks i zmienilem na amplituner Pioneer D514 (parametrami zblizony do tego z twojego linka) plus kolumny koda(nizsza półka) i nie ma porownania. Jezeli chodzi o kolumny to najlepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pare(2.0) lepszych a z czasem dokupic reszte. No chyba ze bardzo ci zalezy na zestawie 5.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy mi na 5.1 (gry, filmy) głównie do tego będzie wykorzystywany, a mógłby ktoś podać jakiś swój konkretny typ ampli plus kolumny który zagra lepiej w grach i filmach niż logi oczywiście w tym przedziale cenowym 1500 z groszami i czy jest wogole mozliwe zbudowanie za te pieniadze czegos przyzwoitego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

N pewno zestaw ale nie bawiłbym się w takie gotowce. Ampli - jamahaa :] kolumny - wharfedale

jaka powierzchnia ?

http://www.allegro.pl/item300856385_wharfe...owe_gwaran.html

ew. imo może to się świetnie sprawdzić i będzie kompaktowe. na fronty diamond 9.2, na tył 9.0, + centerek,, 740 + 450 + 250, + sub w przyszłości.

nowy ampli + 5.1 czy 5.0 w tej kwocie to dalej budżetówka chociaż - gry i filmy bedą na tym latać ślicznie. licząc że ampli nowy musi kosztować powiedzmy 800 żeby nie był w 100% china plastiks insajd i każda jedna śrubka nie była dzieckiem oszczędnego skośnookiego księgowego to na 5 kolumn zostaje średnio 100zł sztuka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli głownie do gier i filmów to zdecydowanie lepiej kupić Z-5500.

Logitechy zagrają bardzo dobrze i do tego mają potężny subwoofer.

Co do mp3 to tym formatem nawet logitecha nie można wykorzystasz w 100% nie mówiąc już o kolumnach.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokój powierzchnia 13m2, przyszlo mi cos innego do glowy a mianowicie powiedzmy ze mam 2000zl kupuje za 1k logi do filmow i gier a za pozostaly tysiac chcialbym cos do sluchania muzyki ampli plus jakies kolumny 2.0 jakies propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokój powierzchnia 13m2, przyszlo mi cos innego do glowy a mianowicie powiedzmy ze mam 2000zl kupuje za 1k logi do filmow i gier a za pozostaly tysiac chcialbym cos do sluchania muzyki ampli plus jakies kolumny 2.0 jakies propozycje?

Najlepiej idź do Saturna albo MM i posłuchaj jak grają logi.

Ja mam Logitechy, a brat kolumny 2.0 i powiem, że DLA MNIE większej różnicy nie ma.

Część osób przyzwyczajonych do sprzętu z wysokiej półki krytykuje logitechy, ale jak można porównywać sprzęt za klika tysięcy złotych do logitechów. Audiofilem też nie jestem i nie wiem czy czegoś brakowało logom czy nie.

Na kolumnach nie będziesz też miał takiego basu, nie wiem jakiej muzyki słuchasz czy klasycznej czy dudnienie :)

Pozdrawiam i zachęcam odsłuchać zestawy przed kupnem i porównać, a nie słuchać innych osób bo ty będziesz na nich słuchał muzyki i jeśli nie będziesz widział różnicy to po co wywalać pieniądze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O trafił swój na swojego jeśli chodzi o pomysł audio w pokoju. Ja mam te Logitech do gier i filmów a do muzyki zestwa 2.0

Dostałem stare kolumny od znajomego (zdjęcie), są już po lakierowaniu i mają wymienione głośniki na Tonsil 20/60 + GDWK 9/80. Grają świetnie. Z początku napędzała je wysłużona Unitra ale tearz mam Denon Pma 500. Niestety zdjęć po renowacji nie posiadam.

Ogólnie polecam rozwiązanie 5.1 + 2.0

Fot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fuey do gier słuchawki jak najbardziej, ale do filmów już nie za bardzo.

Nie mam nic przeciwko logom + kolumny, ale moja rada jak będzie słyszał jak grają logi, żeby jak będzie miał możliwość porównał z jakimiś kolumnami aby wiedzieć czy na pewno je potrzebuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie mam wysluzony zestaw Audigy+Inspire5300 5.1 gdy je kupowalem kilka lat temu bylem zachwycony dzwiekiem w grach (eax hd) czy z filmow (ac3 i dd 5.1) do sluchania muzyki jednak sa beznadziejne. Wczesniej mialem podlaczone pod kompa jakies stare kolumny i wzmacniacz ale niestety zdechly, na nich gry i filmy brzmialy kiepsko ale muzyka z cd nawet niezle w porownaniu do creativa. Mam wielki dylemat z tym zakupem :).

@fuey jak graja te Twoje Jamo i jaki masz dokladnie wzmacniacz do tego? Sluchawki w moim przypadku zupelnie odpadaja nie lubie ich miec na glowie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jamo to moze nie jest jakas super audiofilska firma ale jak na 1000 zl to jestem zadowolony, gleboki i czysty bas jednoczesnie nie zaglusza pozostalych tonow.

wazne sa kwestie indywidualne, ja szukalem trojdroznych podlogowych glosnikow stereo z przeznaczeniem do sluchania muzy.

a moj wzmak to: pioneer a-447

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz wogole beznadziejny pomysł :mur: . Po co kupowac 2 "slabsze" zestawy jak mozna kupic jeden lepszy, ktory sprawdzi sie we wszystkim. Jezeli masz 2000zł to bez problemu złozysz porzadny zestaw. Do takiego małego pokoju starczy(az zanadto) zestaw kolumn ktore podał kolega forest kila zbila. Do tego kupujesz amplituner -jakas Yamahe, Denona za ok 500-600zł (moze byc cos innego i tanszego) i suba za ok 500zł i jestes gosc :wink: . Bedziesz trzasł cała kamienica :D I jak efektownie to bedzie wygladac. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ampli:

http://www.allegro.pl/item308271354_yamaha...er_cena_gw.html

http://www.allegro.pl/item306891772_okazja...na_600_zl_.html

http://www.allegro.pl/item306971651_amplit...ot_piekny_.html

Oczywiscie szukaj tez uzywek.Czasem mozna trafic za podobne pieniadze uzywany lepszy sprzet.

Jezeli chodzi o kolumny to http://www.allegro.pl/item308023021_wharfe...owe_gwaran.html za te pieniadze sa bardzo dobre.

Zobacz takze: http://www.allegro.pl/item307992458_rubico...6_nowe_rat.html

http://www.allegro.pl/item309437266_kolumn...sklep_w_wa.html

Najlepiej by było jakbyś pochodził po sklepach i posłuchał kolumn i wybrał te ktore trafiaja w twoje gusta.

Subwoofer:

http://www.allegro.pl/item305427597_wharfe...208_okazja.html (kiedys w MM mieli podobny model tylko głosnik 25cm za ok 500zł i najlepiej takiego szukac)

http://www.allegro.pl/item303350079_nowy_e..._fotoaudio.html

http://www.allegro.pl/item308949502__ko]_tonsil_fenix_aktiv_100_raty_f_vat_gwar_sklep.html

To co ci tu podałem to oczywiscie sprzet z "nizszej półki", ale domyslam sie ze nie jestes audiofilem :wink: wiec po złozenieu zestawu z tych elementow bedziesz MEGA zadowolony. Po pierwsz wrazenia słuchowe(logi sie chowaja), po drugie sprzet bedzie ci słuzyl przez wiele długich lat, po trzecie -wyglad, po czwarte moc(bez problemu bedziesz mogł w domu organizowac dyskoteki :D ).

Jeszcze jest taka opcja. Wiem ze w media maja zestawy wlasnie tych kolumn WHARFEDALE z dosyc dobrym amplitunerem Denona i odtwarzaczem DVD całosc za ok 2500zł. i Jest to zestaw godny polecenia za te pieniadze. DVD mozesz sprzedac i kupic SUBA. Ale to juz zalezy od ciebie i od twojej kieszeni :wink:

Najlepiej by było jakbys poczytał fora audifilskie i tam popytał o złozenie zestawu. Tam napewno doradza ci jeszcze lepiej co wybrac.

Pozdrawiam

Edytowane przez ghort

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W filmach i muzyce to będzie kompletnie inne doznanie, a w grach... Hmm będzie całkiem przyjemnie, chociaż na jakieś tam EAX'y bym nie liczył :wink:

Reasumując zestaw niczego sobie, a przy późniejszym dołożeniu sub'a może być tylko lepiej :D

Tak patrzę na ten temat i co widzę... Co kupić? Komputerowe pierdziawki (pewnie narażę się niektórym user'om :D ) czy pełnokrwisty zestaw kina domowego z możliwością rozbudowy :? pzdr

EDIT

Przypomniałem sobie, że na takim zestawie można uzyskać EAX :D Wystarczy połączenie analogowe wszystkich kanałów do wzmaka :wink:

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos ma na forum zestaw kolumn Wharfedale serii Crystal ten z linka jak to gra nie brakuje basu? A jesli chodzi o eax to musi to dzialac, pod jakim wzgledem zagra to lepiej w filmach i grach? Pod wzgledem przestrzennosci dzwieku tez? Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod jakim wzgledem zagra to lepiej w filmach i grach? Pod wzgledem przestrzennosci dzwieku tez? Pozdro.

Gry: Ja mam stereo i grając HL2 słyszę jak łuski padają na ziemie i dźwięk dobiega naprawdę z dolnej prawej strony. W Crysis jak był ostrzał z artylerii to tak grzmotało basem przy ciągłych wybuchach, że po raz pierwszy od dawna nie wiedziałem co robić w grze :D Nie mam jak jest w Logach że słychać gdzie jest ustawiony głośnik, u mnie dźwięk dobiega z różnych miejsc.

W filmach, o wiele lepszy jest bas, od tego jaki próbuje wydać pudełeczko Loga czy Crea zwane subem :-P I w ogóle przeżycia z oglądania filmów będą o wiele lepsze.

Nie wiem czy ktoś mnie zrozumie, skoro nie słyszał tego o czym piszę ale mam taką nadzieję.

Co do Wafelków nie słuchałem Cystali, ale Diamond 9.5 i z Ampli H/K nie przypadły mi do gustu, grały jakby ktoś na nie narzucił gruby koc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi