SkatePL Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Złożyłem taki zestaw do grania: Płyta Główna – EVGA nForce 780i SLI Procesor – Intel Core 2 Duo E8400 3,0GHz Karta Graficzna – Asus GeForce 8800GTS 512MB Pamięć RAM – DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Reaper HeatPipe CL4 Zasilacz – Corsair CMPSU-620HXEU 620W Obudowa – NZXT Apollo Czarna – 299zł Dysk Twardy – Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB Napęd DVD – DVDR LG GH-20NS10 OEM Black SATA Oczywiście jest to zestaw tymczasowy i jeszcze jest w nim trochę do przedyskutowania: 1. Płyta główna - myślę, że obowiązkowo układ 780i, ponieważ oferuje SLI oraz pełną obsługę Penrynów. Myślałem nad P5N-T Deluxe, ale przypomina mi ona zbytnio super gorącego P5N32-E SLI 2. Procesor - Tu chyba pozostanie E8400 3. Karta graficzna - Tu właściwie nic nie da się zmienić, bo już ją zakupiłem, a na przyszłość dokupię drugą. 4. RAM - Pomyślałem nad OCZ Reaperami (ogólnie mają już dobre chłodzenie), 2 GB wystarczy 5. Zasilacz - Ogólnie polecany jest Corsair, 620W wystarczy nawet na SLI 6. Obudowa - Tu ogólnie niewiadoma, bo strzeliłem pierwszą jakąś tam budę. Tu liczę na wasze podpowiedzi. Obudowa ma być dobra i w miarę stylowa. 7. Dysk - Myślę, że ta 250GB Seagate wystarczy, no chyba, że inna firma oferuje lepszą jakość 8. DVD - dobre i szybkie, czyli nowy LG powinien wystarczy Teraz pozostaje mi oczekiwać na wasze opinie, ogólnie na razie bez uwzględnienia ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 tez mialem brac sli ale nie biore;] i uwierz nie oplaca sie;] Lepiej kup Asus p5k-e sobie i jak wyjdzie nowy geforce to go kup:) Bedzie o niebo lepszy od 8800sli;] A te plyty 780i to lipa jak na razie bo konstrukcja referencyjna;] Pomysl masz karte za rok bedziesz chcial dokupic druga za 500zł to jak sprzedalbys ta to byc mial 1000zł na o niebo lepsza karte;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkatePL Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Myślałem nad DFI LanParty UT NF680i SLi, tylko nie wiem jak z Penrynami radzi sobie układ 680i SLI oraz LT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 1. Płyta główna - myślę, że obowiązkowo układ 780i, ponieważ oferuje SLI oraz pełną obsługę Penrynów. Myślałem nad P5N-T Deluxe, ale przypomina mi ona zbytnio super gorącego P5N32-E SLIObie płyty na tym samym chipsecie i obie będą gorące w dodatku EVGA będzie "chłodziła" karte grafiki no i jeszcze kwestja lekko wysokiej ceny. Ja bym brał Asusa na chipsecie 750i lub jak dojdziesz do wniosku że jednak SLI ci nie potrzebne coś na P35 (Abit/Asus/DFI//Fox/MSI) 6. Obudowa - Tu ogólnie niewiadoma, bo strzeliłem pierwszą jakąś tam budę. Tu liczę na wasze podpowiedzi. Obudowa ma być dobra i w miarę stylowa.Kwestia gustu a o tym sie nie dyskutuje, w podobnej cenie są ciekawe konstrukcje Antec/Coolermaster czy tańsze modele LianLi, napewno znajdziesz coś dla siebie. Ogólnie zestaw OK. Można by pomyśleć nad 2x2GB RAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkatePL Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) Tylko jak Widnows XP wersja 32, miała by spożytkować te 4GB, właściwie to nawet 3GB No i czy warto czekać na Asusa P5N-D SLI? Edytowane 3 Lutego 2008 przez SkatePL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 mobo: jeśli musi być z SLI to na nforce 750i/780i SLI a jeżeli zdecydujesz sie na cos bez sli to na p35 jakąs płytke Ci sie doradzi procek ok ramy jeśli potrzebne Ci takie chłodzenie heat pipe to ok zasilacz bez przesady po co CI taki mocny do tego co wziołes to Corsair 450 no chyba że chcesz mieć odpinane kabelki to 520 weż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkatePL Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 No ogólnie daruje sobie SLI pozostaje mi tylko dowiedzieć się jaka jest najlepsza płyta wśród P35 i X38. Myślałem nad Foxconn Mars i Abit X38 QuadGT, ale chcę usłyszeć wasze zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Kolego naprawde daruj sobie X38 (X38 w porównaniu do p35 ma pci-e 2.0 i "szybszy" corssfire a cena tych płyt jest większa) Więc proponuje p35 I mozesz sobie wziąśc foxconna p35a-s, abita ip35 , asusa p5k pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkatePL Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Wolę coś bardziej solidnego, wiec myślę, że Mars będzie odpowiedni i z tego co wiem obsługuje Penryny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) A powiedz szczerze nie odstrasza troche cena ? A płytki które ja podałem są naprawde dobre i warto nimi sie zainteresować Mi osobiscie szkoda byłoby wyrzucić 650 zł na samą plyte główą jeżeli bardzo dobre płyty pod penryny za za 300-450 zł EDIT I WSZYSTKIE PŁYTY KTÓRE PODAŁEM OBSŁUGUJĄ PENRYNY (czasami trzeba wgrać nowszego biosa) Edytowane 3 Lutego 2008 przez mattis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkatePL Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) Tylko różnica cenowa wynika z zastosowanego chłodzenia oraz ogólnej jakości płyty Dlatego na polu cenowym w okolicach 600zł pozostaje Mars na układzie P35 i QuadGT z X38. Edytowane 3 Lutego 2008 przez SkatePL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Tylko różnica cenowa wynika z zastosowanego chłodzenia oraz ogólnej jakości płyty Dlatego na polu cenowym w okolicach 600zł pozostaje Mars na układzie P35 i QuadGT z X38. Które oferują w kwestji wydajności/jakości i OC praktycznie to samo co płyty tańsze blisko o połowe a mega skomplikowane chłodzenie to w przypadku tych płyt bajer/chłyt marketingowy. Co do XP i 4GB RAM to skąd mam wiedzieć jakiego systemu będziesz używał :?:. Nie zmienia to faktu że XP zobaczy przeszło 3GB a to już różnica względem 2GB. OC będzie bo chyba nie napisałeś :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Logitech! Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Płyta: Asus P5N32-E nVidia nForce 680i SLI Procesor: Intel Core2 Quad Q6600 Grafika: 2x8800 GTS 512 Pamiec: 2 x Corsair Twin2X 800 DDR2 2x 1GB = 4GB reszta juz mniej istotna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkatePL Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) A teraz obecny wygląda mojego zestawu: Płyta Główna – Foxconn Mars Procesor – Intel Core 2 Duo E8400 3,0GHz Karta Graficzna – Asus GeForce 8800GTS 512MB Pamięć RAM – DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Reaper HeatPipe CL4 Zasilacz – Corsair CMPSU-520HXEU 520W Obudowa – NZXT Apollo Black Dysk Twardy – Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB Napęd DVD – DVDR LG GH-20NS10 OEM Black SATA Edytowane 4 Lutego 2008 przez SkatePL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 zestaw bez zastrzeżeń (chociaż znasz moje zdanie co do płyty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkatePL Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Doszło do nieoczekiwanej zmiany planów i teraz trzeb zainwestować w tańszą płytę. Więc teraz pozostaje pytanie, którą kupić: Asusa P5K Pro, czy Foxconna P35A-S, a może inną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalbar Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Foxconn, obecne asusy to już nie te asusy sprzed kilku lat... także polecam Ci Foxconna:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Asus P5k pro dobra płyta, bardzo podobna płyta do p5k-e.Ma może kilka małych wad ale to każda płyta jakieś posiada.Do podkrecania bardzo dobra, ma 8 faz zasilania:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkatePL Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Znalazłem w necie okazyjnie Asusa P5K Premium za 450zł i nie wiem czy brać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Jak za 450 to można wzisć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...