Skocz do zawartości
SkatePL

Zestaw Do Grania

Rekomendowane odpowiedzi

Złożyłem taki zestaw do grania:

Płyta Główna – EVGA nForce 780i SLI

Procesor – Intel Core 2 Duo E8400 3,0GHz

Karta Graficzna – Asus GeForce 8800GTS 512MB

Pamięć RAM – DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Reaper HeatPipe CL4

Zasilacz – Corsair CMPSU-620HXEU 620W

Obudowa – NZXT Apollo Czarna – 299zł

Dysk Twardy – Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB

Napęd DVD – DVDR LG GH-20NS10 OEM Black SATA

Oczywiście jest to zestaw tymczasowy i jeszcze jest w nim trochę do przedyskutowania:

1. Płyta główna - myślę, że obowiązkowo układ 780i, ponieważ oferuje SLI oraz pełną obsługę Penrynów. Myślałem nad P5N-T Deluxe, ale przypomina mi ona zbytnio super gorącego P5N32-E SLI

2. Procesor - Tu chyba pozostanie E8400

3. Karta graficzna - Tu właściwie nic nie da się zmienić, bo już ją zakupiłem, a na przyszłość dokupię drugą.

4. RAM - Pomyślałem nad OCZ Reaperami (ogólnie mają już dobre chłodzenie), 2 GB wystarczy

5. Zasilacz - Ogólnie polecany jest Corsair, 620W wystarczy nawet na SLI

6. Obudowa - Tu ogólnie niewiadoma, bo strzeliłem pierwszą jakąś tam budę. Tu liczę na wasze podpowiedzi. Obudowa ma być dobra i w miarę stylowa.

7. Dysk - Myślę, że ta 250GB Seagate wystarczy, no chyba, że inna firma oferuje lepszą jakość

8. DVD - dobre i szybkie, czyli nowy LG powinien wystarczy

Teraz pozostaje mi oczekiwać na wasze opinie, ogólnie na razie bez uwzględnienia ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mialem brac sli ale nie biore;] i uwierz nie oplaca sie;] Lepiej kup Asus p5k-e sobie i jak wyjdzie nowy geforce to go kup:) Bedzie o niebo lepszy od 8800sli;] A te plyty 780i to lipa jak na razie bo konstrukcja referencyjna;] Pomysl masz karte za rok bedziesz chcial dokupic druga za 500zł to jak sprzedalbys ta to byc mial 1000zł na o niebo lepsza karte;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Płyta główna - myślę, że obowiązkowo układ 780i, ponieważ oferuje SLI oraz pełną obsługę Penrynów. Myślałem nad P5N-T Deluxe, ale przypomina mi ona zbytnio super gorącego P5N32-E SLI

Obie płyty na tym samym chipsecie i obie będą gorące w dodatku EVGA będzie "chłodziła" karte grafiki no i jeszcze kwestja lekko wysokiej ceny. Ja bym brał Asusa na chipsecie 750i lub jak dojdziesz do wniosku że jednak SLI ci nie potrzebne coś na P35 (Abit/Asus/DFI//Fox/MSI)

6. Obudowa - Tu ogólnie niewiadoma, bo strzeliłem pierwszą jakąś tam budę. Tu liczę na wasze podpowiedzi. Obudowa ma być dobra i w miarę stylowa.

Kwestia gustu a o tym sie nie dyskutuje, w podobnej cenie są ciekawe konstrukcje Antec/Coolermaster czy tańsze modele LianLi, napewno znajdziesz coś dla siebie.

Ogólnie zestaw OK. Można by pomyśleć nad 2x2GB RAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobo: jeśli musi być z SLI to na nforce 750i/780i SLI a jeżeli zdecydujesz sie na cos bez sli to na p35 jakąs płytke Ci sie doradzi

procek ok

ramy jeśli potrzebne Ci takie chłodzenie heat pipe to ok

zasilacz bez przesady po co CI taki mocny do tego co wziołes to Corsair 450 no chyba że chcesz mieć odpinane kabelki to 520 weż

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz szczerze nie odstrasza troche cena ? A płytki które ja podałem są naprawde dobre i warto nimi sie zainteresować

Mi osobiscie szkoda byłoby wyrzucić 650 zł na samą plyte główą jeżeli bardzo dobre płyty pod penryny za za 300-450 zł

EDIT

I WSZYSTKIE PŁYTY KTÓRE PODAŁEM OBSŁUGUJĄ PENRYNY (czasami trzeba wgrać nowszego biosa)

Edytowane przez mattis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko różnica cenowa wynika z zastosowanego chłodzenia oraz ogólnej jakości płyty

Dlatego na polu cenowym w okolicach 600zł pozostaje Mars na układzie P35 i QuadGT z X38.

Które oferują w kwestji wydajności/jakości i OC praktycznie to samo co płyty tańsze blisko o połowe a mega skomplikowane chłodzenie to w przypadku tych płyt bajer/chłyt marketingowy. Co do XP i 4GB RAM to skąd mam wiedzieć jakiego systemu będziesz używał :?:. Nie zmienia to faktu że XP zobaczy przeszło 3GB a to już różnica względem 2GB. OC będzie bo chyba nie napisałeś :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz obecny wygląda mojego zestawu:

Płyta Główna – Foxconn Mars

Procesor – Intel Core 2 Duo E8400 3,0GHz

Karta Graficzna – Asus GeForce 8800GTS 512MB

Pamięć RAM – DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Reaper HeatPipe CL4

Zasilacz – Corsair CMPSU-520HXEU 520W

Obudowa – NZXT Apollo Black

Dysk Twardy – Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB

Napęd DVD – DVDR LG GH-20NS10 OEM Black SATA

Edytowane przez SkatePL