DANA Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Kupuję obudowę pod chłodzenie Scythe MUGEN, zastanawiam się nad: Sharkoon REBEL9 Value Edition Sharkoon REBEL9 ECO Czy warto dopłacać 50zł do wersji ze "śmigłem" 250mm? Czy ktoś posiada tą obudowę i czy może coś o niej powiedzieć? Bardziej podoba mi się wersja ze "śmigłem", ma zainstalowane w standardzie 1 x 250mm z boku, 1 x 120mm z przodu, a wersja ECO nie ma żadnego wiatraka. Do wersji Value planuję dokupienie 1 x 120mm na tył, do wersji ECO muszę dokupić 3 x 120mm i 1 x Fan Frame więc generalnie wersja ze "śmigłem" wychodzi paradoksalnie taniej... Tylko moje pytanie czy ten wentyl 250mm nie jest za głośny i czy nie zaburza przepływu powietrza w budzie? I czy jego ramka nie wchodzi za bardzo do środka - czy nie będzie kolidowała z wentylem na procku? A może ma ktoś inne propozycje obudowy do 200zł pod MUGENa? Nie zależy mi na wyglądzie, podstawa to dobre chłodzenie i oczywiście szerokość to minimum 20cm (inaczej nie zamknę budy z MUGENem), mogła by być też możliwie "cicha". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) Mam wersje bez smigła od wakacji i jest naprawdę dobra , jak dla mnie to jedyna wada są grile z tyłu i z boku ,mają za ostre brzegi bo szumi przez nie powietrze przy mocnym przepływie. Na na razie szkoda mi ciąć blachy. Jest spoko przstronna także każde chłodzenie do niej sie zmeści. Według mnie 250mm wiatrak będzie głośny i nie wiem czy ruszy na niskim napięciu , lepiej dołożyć do 3x120mm tak jak ja zrobiłem. ... a po co Fan Frame dokupujesz jak masz w zestawie. Edytowane 4 Lutego 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Czyli Fan Frame jest w gołym ECO? No to chociaż to dodali :) w opisie nic o tym nie ma. Jakie wentyle dokładałeś boxer czy 3 x 120mm i jakiej firmy bo ja ostrzę ząbki na AKASĘ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Fan Frame było w zestawie jak brałem w lipcu , a kupowałem w cooling.pl Co do wentyli to wziąłem 3x Thermaltake Thunderblade Blue Led. Ale poza fajnym ledem i mocnym przeciągiem na pełnych obrotach są bardzo głośne właśnie przez szum tych kratek (chyba soon zrobie jednak Cięciemod tej blachy na grilach ). Weź sobie Acutake 3x120mm i jak chcesz mieć światło to katodę . Ja bym tak teraz zrobił . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Witam, ja posiadam srebrną obudowę z bocznym dużym śmigłem, i małym z przodu! Maly wentylator jest puszczony na 5V, duzy wentylator był wcześniej puszczony na 5 V, a teraz reguluje jego prędkość w speed fanie, przy takich ustawieniach jest cichutko. Jeżeli jednak wszystko chodzi na 12V to jest dość słyszalny, redukcja na 5V jest przymusowa! Co do przewiewu obudowy, zdaje egzamin, nie zakłuca cyrkulacji powietrza, no i chłodzi obudowę bardzo dobrze! Obudowa jest elegancka i ładna, ma filtry przeciwkurzowe na przodzie, niestety ma także i wady :) Pierwsza wada to bardzo jasna dioda power led niebieska, ale z tym można sobie poradzić :) druga wada to wentylator boczny wciaga sporo kurzu do środka obudowy ponieważ nie posiada filtra :) Efekt tego taki, że przy puszczeniu wentyla na 5V jednak zbiera sie dosc sporo kurzu :) Poradziłem sobie z tym problemem następująco:) damskie rajstopki:) naciągnąłem na tą kratkę i teraz wiekszość kurzu zbiera sie właśnie na niej, jeżeli komp pracuje dość częśto to co 3, 4 dni trzeba odkurzyć wentyl odkurzaczem a raczej tą rajstopkę :), ale zdaje to egzamin :) Boczny wentylator wystaje może około 2 cm od bocznej ścianki do środka! No chyba to wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) Dzięki panowie - o takie info mi chodziło! Lowermann< dobry patent z rajstopką, to że "śmigło" wchodzi do środka na 2cm skreśla tą wersję! niestety te 2cm to baardzo dużo :( jeszcze raz dzięki - zaoszczędziłeś mi dużo zachodu! Biorę ECO + 3 x 120mm. boxer< daj linka do tych Acutake 120mm - na cooling i 4max nie mają :( Edytowane 4 Lutego 2008 przez DANA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...