K3310pH Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 (edytowane) Witam, Rozpedzilem sie z blokiem na chipset, a stalem sie posiadaczem P5K-E i taki maly dylemacik powstal. Tak sie zastanawiam, jak to jest z grzaniem sie NB, nie chcialbym w miare mozliwosci psuc plyty usuwajac stockowe miedziaki i heatpipe'a. Na plycie zamieszka Quad. Jak to bywa z WC bedzie oczywiscie podrecony. No i teraz pytanie, zostawic stockowe chlodzenie + przewiew w budzie, czy psuc i zalozyc bloczek na NB [czego chcialbym uniknac ] ? Edytowane 5 Lutego 2008 przez K3310pH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 (edytowane) Mam identyczną płytę. Wczoraj wsadziłem swiftecha MCW30 na NB, natomiast na mosfety trafił Thermalright HR-09U Tupe2. Nie trzeba psuć oryginalnego, ładnie odchodzi bez śladów, tylko mostek mocniej trzyma. HR-09 to wydatek rzędu 61pln w cooling.pl, kupiłem dopiero wczoraj bo właśnie mieli dostawę wersji U - Type 2, nie wiem ile tego zostało, podobno mało zamawiają, ale jak będziesz miał szczęście to jeszcze uda ci sie kupić i wtedy będzie po problemie. Oryginalne chłodzenie można bez problemu założyć później z powrotem, praktycznie bez śladów. A po zwodowaniu NB, bez OC z dużym przewiewem w budzie miałem 42-45C, teraz z wiatraczkami na 5V normalnie 30C, max jaki widziałem to 33, tak że różnica spora. Edit: Zauważyłem że ten HP tak sobie sie trzyma w tym radiatorku na mosfety, na dobra sprawę można by go tak odwrócić żeby za bardzo nie przeszkadzał bez cięcia, albo nawet po drobnej zabawie wyciągnąć z radiatorka bez śladu. Jak sie okaże że pasuje na mosfety pod zasilaczem to spróbuje tak zrobić i dam znać. Edytowane 5 Lutego 2008 przez jedras77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...