Skocz do zawartości
crashone

Zakup Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam dysk SEAGATE 320GB 16MB SATA-II [sT3320620AS] i teraz pytanie, co jest najbardziej optymalne:

1) Kupić 2 taki sam i zrobić RAID 0

2) Dokupić 2x250GB/16MB ST3250410AS (RAID 0) + 320GB na dane

3) A może jeden dysk SEAGATE 500GB ST3500320AS SATA II 32MB + 320GB na dane

Mam na ten cel +/- 400zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rowniez polece raida z dwoch ST3250410AS, obecnie sam testuje macierz RAID0 ale z czterech dyskow ST3250410AS, wczesniej mialem dwa i przyrost mocy byl odczuwalny. Teraz to juz jest rakieta :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze nie wiem jak się ST3320620AS jakie ma wyniki w HD tachu ? bo jeśli chodzi o ST3250410AS to te dyski są bardzo szybkie ( ciut wolniejsze od seagatów z serii 11 ) i w dodatku bardzo ciche ( sam takie mam :-P ), polecam wariant 2 imo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze nie wiem jak się ST3320620AS jakie ma wyniki w HD tachu ? bo jeśli chodzi o ST3250410AS to te dyski są bardzo szybkie ( ciut wolniejsze od seagatów z serii 11 ) i w dodatku bardzo ciche ( sam takie mam :-P ), polecam wariant 2 imo

A jak prezentuje się temperatura pracy tych dysków w raidzie bez dodatkowego chlodzenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to za roznica czy dysk w raid pracuje, czy osobno?

Temperatury i tak pozostana takie same, u mnie dyski z nawiewem pod max obciazenie (kilkadziesiat minut skanowania) osiagaly max 40*C. Niestety przy dyskach spietych w raid, zaden soft nie widzi ich czujnikow i nie mozna odczytac temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak kolega wyżej napisał: programy diagnostyczne nie potrafią odczytać parametrów RAIDa 0, ale badając je organoleptycznie to dyski są chłodne, tyle że mam nawiew fanderem 120mm na minimalnych obrotach na nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi