motofan Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Witam wszystkich.Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś ma taką kartę jak w tytule posta bo trafia mi się okazja jej kupna za 700zł.Niestety gdzieś w internecie przeczytałem że ta karta ma straszny system chłodzenia zjechany z MSI, który jest bardzo głośny i nie ma nawet pasty na pamięciach pod radiatorem,pomijając fakt że radiator nie dotyka pamięci :evil: Ewentualnie jako alternatywę mam kartę Prolink GF4 Ti4200 64MB AGPx4 za 630zł.Czy te 128MB ramu wykorzystam? Z góry dzięki za odpowiedzi i zaznaczam że bawiłem się opcją szukaj i nie znalazłem podobnych postów na temat tej katy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Ja mam tą kartę (zresztą widać w podpise), sam kupiłem za 710zł i uważam ze za tą cenę nie znalazł bym nic lepszego. Tera konkrety :). Chłodzinko jest takie jak kiedys w MSI i sprawuje się nieźle, nie jest specjalnie głośne (choć słyszałem cichsze :) ). Co do braku pasty na pamięciach, to ja wolę miec radiator po obu stronach i bez pasty niz nie miec go wcale. Nałożenie pasy zajęło mi może z 5 minut więc co za problem :?: Co do docisku do pamieci to jest, ale mógł by byc lepszy od strony zewnętrznej (tam gdzie nie ma GPU). ale i to można poprawić bez problemu (oczywiście jak ktos chce) ja założyłem miedziną kalamrę jest lepszy docisk i mam "Heat Pipe" :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Kupowałem taką kartę kumplowi 2 tyg temu (tylko VIVO) za 730 - chłodzenie rzeczywiście takie jak w MSI - ale wcale nie jest nadmiarowo głośne (ale ciche też nie jest). Co do pytania o 128 ramu - to zależy w jakich grasz rozdzielczościach i w jakie gry :D ale przy tej karcie jest szansa że je wykorzystasz ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Z tym ramem to raczej teraz nie wykorzystasz tych 128 (moze kiedyś). Ale wersja AGPX4 jest znacznie słabsza pod względem budowy: http://www.prolink.pl/produkty/?id=1142 niż AGPX8 moja ma jeszcze VIVO: http://www.prolink.pl/produkty/?id=1154 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Dzięki wielkie,chyba się zdecyduje na tego Prolinka 128MB,a gram w rozdzielczości 1024x768 więc te 128MB to patrzę pod kątem bardziej przyszłościowym niż teraz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 a czy nie lepiej kupić r9500 i przerobić go "softowo" na pro :? :?: który dorównuje a nawet przebija ti 4600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Po pierwsze na moim obecnym sprzęcie to chyba mija się z celem,a po drugie jestem ograniczony kwotą 700zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Powiem Ci, ze te 128 MB pamieci na ti4200 to nie potrzebna sprawa. Nie bedziesz gral plynnie w rozdz. 1600x1200x32 w najnowsze gry bo taki sprzet na to nie pozwoli. A w testach do rozdz. 1024x768x32 wszystkie testy wygrywaja karty z 64MB pamieci. Ja mowie o kartach AGPx4 za okolo 600 pln (moze na ddr jeszcze styknie). Nie kupilbym karty o minimum 100 pln drozszej tylko dla AGPx8. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Moim zdaniema Kaeres ma całkowitą racje. Narazie AGPx8 to wyżucenie kaski w błoto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 pod :evil: Ewentualnie jako alternatywę mam kartę Prolink GF4 Ti4200 64MB AGPx4 za 630zł.:Dmale sprostowanko na gieldzie w katowicach Prolink Ti4200 64MB AGPx8 kosztuje 590zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Po pierwsze na moim obecnym sprzęcie to chyba mija się z celem,a po drugie jestem ograniczony kwotą 700zł. ehh no tak ale prędzej czy później będziesz ulepszał swojego kompa a wtedy karta jak znalazł a jak ci się poszczęści to trafisz na radeona którego da się przerobić na 9700 (teraz nawet na 9800) a to już wogule jest super sprawa (oczywiście karta ze 128mb ram na pokładzie nadaje się do przerubki) a dopłacasz tylko 100zł oczywiście zawsze możesz się targować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::::kyniu:::: Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 nie mam ui niechce miec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Hmm,jeśli mówicie że w 1024x768 wszystko chodzi płynnie na 64MB to chyba się zdecyduję jednak na tego 64 MB na AGPx4,chociaż nie ukrywam że chciałbym mieć tą kartę minimum rok,żeby wszystko na niej chodziło.Oczywiście za jakieś 5 miesięcy planuje kupić nowego procka i płytkę główną z ramem więc może wtedy mi coś da te 128MB i AGPx8 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Po pierwsze na moim obecnym sprzęcie to chyba mija się z celem,a po drugie jestem ograniczony kwotą 700zł. ehh no tak ale prędzej czy później będziesz ulepszał swojego kompa a wtedy karta jak znalazł a jak ci się poszczęści to trafisz na radeona którego da się przerobić na 9700 (teraz nawet na 9800) a to już wogule jest super sprawa (oczywiście karta ze 128mb ram na pokładzie nadaje się do przerubki) a dopłacasz tylko 100zł oczywiście zawsze możesz się targować. pieklo pokaż mi gdzie za 800 zł dostaniesz 9500 z 128 MB RAM-u (oprócz giełdy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Dodatkowe 64 Mb dadzą coś jezeli gry będą mocniej załadowane teksturami w wysokich rozdzielczościach, ale wtedy mozliwe że sama karta już nie pociagnie. Ja ze swojej strony nie nalegał bym na te dodatkowe 64 (sam kupiłem tę wersję ze wzgledu na VIVO i niezłą cenę). Jednak naprawdę doradzam poszukanie wersji AGPx8 nie AGPx4 nawet z 64Mb, ceny zbliżone do AGPx4, ale jak weźmiesz karte do ręki to można zauwazyć różnice w jakości wykonania na korzyść wersji AGPx8. Wersja 128 ma poządne pamiątki samsung 4ns taktowane w standardzie 513MHz (referencyjnie), nie jak wiedyś w prolinkach 444MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 A z tym modowaniem 9500, to nie jest tak że na nowym PCB juz się nie da tego zrobić :?: Sam to tylko gdzies na forum przeczytałem, więc jak ktoś wie jak jest napewno to mógł by napisać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_k Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 miałem tego prolinka i jest taktowany 250/500 a nie 250/513, przynajmniej moja była tak taktowana, a co do chłodzenia to jest tylko podobny do MSI bo tak naprawde to mu nie dorównuje, bo miałem też MSI i widziałem róznice, na prolinku wykonanie radiatora jest byle jakie choć sam cooler nie jest zbyt głośny. ogólnie całkiem przyzwoity GPU. Można oczywiście poprawić sobie chłodzenie przesmarowując lepiej pamiątki i rdzeń bo fabrycznie jest tego co kot napłakał..128MB przyda ci sie jak narazie do codecreatures, UT2003 i U2 bo gdzie indziej nie zauważyłem różnicy bo w marku03 to i tak tragedia. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 19 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2003 No właśnie interesuje mnie UT 2003 i U2,dlatego chce zmienić kartę :D I w tych gierach penie różnica jest odczuwalna między 64 i 128 MB..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Aha,jeszcze jedno.Czy mój zasilacz uciągnie tą kartę????? Mam zasilacz Codgen 300W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAT Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Hej ja mam prolinka AGPx4 128mbVIVO,kręci sie z 250na 300 i pamiątki z 460 na 600 bez problemowo :evil: ,więcej nie próbowałem.Polecam,prolinki AGPx8 mają badziewny układ chłodzenia ,możesz później dodać do tego prolinka radjatorki na pamiątkach z obu stron i wiatrak na rdzeniu z drugiej strony , to zabezpieczy się przed ewentualnym przegżaniem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...