lola Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 Witam, to moj pierwszy post na forum i prosze o porade. Przypaletal sie mi z netu jakis paskudny wirus, zainstalowalam go sobie sama bo podawal sie jako program antywirusowy!! Program antywirusowy ktory mam podaje mi tylko info ze jest wirus na komputerze blokuje go na minute a potem i tak wyskakuja mi notorycznie dymki i okienka z ostrzezeniami co do obecnosci wirusa i reklamy "zachecajace" do zakupienia programow anywirusowych. Narazie nie wiem co jeszcze mi zrobil na kompie oprocz tych reklam i dymkow narazie nic gorzej nie dziala. Co moge z tym zrobic zeby usunac to z laptopa?? Nie jestem zbyt biegla w oprogramowaniach ani nie mam mozliwosc instalacji ponownej systemu jak narazie. Ostanie okienko podaje ze system jest nie chroniony przed- spybot@mxt trojan i ze mi proponuje anywirusa- co jest reklama-virusranger albo Anti spyware shield i tym podobne!! Prosze o pomoc!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 Witam. Spróbuj przeskanować komputer programami typu ad-aware i owym spybotem, jak coś znajdzie to usuń. Jeśli się uda to odinstaluj tego progsa co instalowałaś / eś co się podawał za program antywirusowy, możesz to zrobić w trybie awaryjnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lola Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 Dziekuje za odpowiedz ale czy mozna jasniej. Nigdy nie uzywalam programow typu ad-aware i co to jest spybot? Czy moglabym prosic o jakiegos linka to sprawdzonego programu? A gdzie mozna odinstalowac ten program? w panelu sterowania? to juz zrobilam i nie pomoglo :( Witam. Spróbuj przeskanować komputer programami typu ad-aware i owym spybotem, jak coś znajdzie to usuń. Jeśli się uda to odinstaluj tego progsa co instalowałaś / eś co się podawał za program antywirusowy, możesz to zrobić w trybie awaryjnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 Ad aware Spy bot To są programy dzięki którym możesz pozbyć się tych trojanów czy co tam masz. Zainstaluj jeden, wykonaj aktualizację bazy wirusów i przeskanuj kompa, jak coś znajdzie to usuń. I to samo z drugim progsem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 dodatkowo warto to zrobić w trybie awaryjnym. Przy włączaniu laptopa trzymaj F8 (jeżeli masz xp) i poczekaj aż się odpali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lola Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 A wiec probowalam w trybie nie awaryjnym skanowac i pozbyc sie tych wirusow za pomoca sugerowanych programow lecz Ad-aware podal mi notke ze sobie nie radzi z problemami a spybot wykryl cala liste problemow i jak dalam usun/napraw problemy to przy 4 wyskoczylo mi okienko ktore zatrzymalo proces i nie zaleznie co zaznaczam i tak nie kontynuje- info spybot search and destroy wykryl wazny wpis rejestru, ktory zostal zmieniony. i mozn kilknac na odmow zmiany albo zezwol na zmiane badz na znak ? badz na info. I co mam teraz z tym poczac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 (edytowane) Jeśli z automatu nie idzie, to najbezpieczniej będzie znaleźć informatyka który przysiądzie i pomoże :). Zaś gdy chcesz koniecznie walczyć solo to, polecam forum Searchengines - ludzie znają się tam na rzeczy i mają anielską momentami cierpliwość. Edytowane 7 Lutego 2008 przez Myszaqu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 To teraz spróbuj przeskanować tym I jak kolega mówi, wejdź do trybu awaryjnego. Jeśli się boisz to mogę Cię zapewnić że nie ma tam nic złego po prostu wciskaj F8 na klawiaturze po odpaleniu komputera. Później trochę czekasz i wybierasz opcję bez obsługi sieci ( ale musisz mieć pobrane wcześniej aktualizacje do programów ) i czekasz windows sobie tam po mieli trochę i będziesz miała normalny pulpit tylko w innych kolorach. Powodzenia :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lola Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 a wiec wciskalam klawisz f8 i zaden awaryjny windows sie nie odpalil, mam windowsa xp- ale skanuje kolejnym ktory mi podales w normalnym trybie, dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...