Skocz do zawartości
n30

Częste Wyłączenie Lcd A Jego żywotność

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę aby mój LCD pożył jak najdłużej. :D

Posiadam w tej chwili Samsunga 2232BW.

Lepiej jest pozostawić monitor włączony z wygaszaczem ekranu czy ustawić w Windowsie aby np po 5 minutach wyłączał monitor?

W którym wariancie szybciej padnie lampa podświetlająca matryce albo sama matryca?

Dodam że bardzo często mam tak ze monitor wyłącza się po 5 minutach, ja wprzychodze za chwile i ruszając myszką go z powrotem włączam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

matryca panela LCD to tysiące małych klapek, każda klapka może być otwarta lub zamknięta, czyli przepuszca lub nie-przepuszcza światła.

Domyślnie wszystkie klapki są otwarte, dopiero zamykając poszczególne klapki na monitorze tworzy się obraz, ale żeby zamykać te klapki monitor potrzebuje więcej energii.

W skrajnym przypadku gdy np obraz jest czarny, to oznacza że wszystkie klapki muszą być zamknięte i monitor ciągnie najwięcej prądu. Podsumowując: zamiast wygaszacza ekranu najlepiej otworzyć pustego worda, bo ma białe tło. Qrde, a może mi się coś pomyliło z tymi klapkami?? może ktoś potwierdzić tą teorię?

-------

edit: jednak to nie są klapki ale kryształki

Edytowane przez freddy9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

matryca panela LCD to tysiące małych klapek, każda klapka może być otwarta lub zamknięta, czyli przepuszca lub nie-przepuszcza światła.

Domyślnie wszystkie klapki są otwarte, dopiero zamykając poszczególne klapki na monitorze tworzy się obraz, ale żeby zamykać te klapki monitor potrzebuje więcej energii.

W skrajnym przypadku gdy np obraz jest czarny, to oznacza że wszystkie klapki muszą być zamknięte i monitor ciągnie najwięcej prądu. Podsumowując: zamiast wygaszacza ekranu najlepiej otworzyć pustego worda, bo ma białe tło. Qrde, a może mi się coś pomyliło z tymi klapkami?? może ktoś potwierdzić tą teorię?

-------

edit: jednak to nie są klapki ale kryształki

gdzieś dzwoni tylko nie wiesz gdzie :)

owszem w przybliżeniu jest tak jak piszesz ale otwarte zamknięte "klapki"=piksle przysłaniają tylko światło podświetlenia i nie mają praktycznie wpływu na pobór energii. Moc pobierana przez LCD idzie głownie na świecenie lamp.

LCD (monitory 15-22") pobierają niewiele około 25-30W na typowych ustawieniach. Gaszenie lamp raczej ma niewielki wpływ na żywotność, znajomy ma juz >2 lata iiyamę i wygaszacz monitora co 5 minut jakoś nie obserwuje zużycia.

Przecież najnowsze LCD dla graczy ma aktywne podświetlenie które wygasza lampy 60x na sekundę, zmniejszając efekt smużenia. Sama regulacja jasności lamp tzw PWM polega na ich cyklicznym włączaniu i wyłączaniu z dużą częstotliwością >150Hz.

Jedyny minus wygaszacza monitora co 5 minut to ze każde lampy po wygaszeniu na dłużej niz 5 minut po ponownym włączeniu też muszą się rozgrzać (i nominalną jasność osiągają po kolejnych 2-5 minutach).

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny minus wygaszacza monitora co 5 minut to ze każde lampy po wygaszeniu na dłużej niz 5 minut po ponownym włączeniu też muszą się rozgrzać (i nominalną jasność osiągają po kolejnych 2-5 minutach).

To akurat zauważyłem :)

Dowiedziałem się że może paść nie sama matryca ani lampa tylko inwerter.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi