kaneda Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Witam, chciałbym zadać następujące pytanie, czy w przypadku każdego używanego dysku dłużej niż załóżmy rok czasu, powstaną w nim jakieś uszkodzone fragmenty? Chodzi mi o to czy to jest normą czy nie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Witam, chciałbym zadać następujące pytanie, czy w przypadku każdego używanego dysku dłużej niż załóżmy rok czasu, powstaną w nim jakieś uszkodzone fragmenty? Chodzi mi o to czy to jest normą czy nie?? Jak masz na myśli BadSektory to nie, nie jest to normalne w przypadku rocznego dysku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaneda Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 A jeśli dysk ma 3,5 roku?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 (edytowane) A jeśli dysk ma 3,5 roku?? Może inaczej, dyski mają gwarancje przynajmniej 2 lata i pojawienie się Bad Sektorów jest wystarczającym powodem do wymiany dysku na nowy. Teoretyzując (bo inaczej tego nazwać nie można) po upływie gwarancji dysk "pa prawo" wykazywać Bad Sektory co nie znaczy że musi, posiadam kilka wiekowych dysków (7+ lat) które nie mają żadnego Bad Sektora (relokowane są), osobiście nigdy bym nie kupił dysku z "Badami". W skrócie odpowiadając na pytanie "A jeśli dysk ma 3,5 roku??" to tak na prawo (wychodząc z założenia iż już jest po gwarancji) ale nie oznacza to nic dobrego... Edytowane 9 Lutego 2008 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaneda Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 co może być przyczyną powstania bad sektorów i jakie programy wykrywają BS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Bad Sectory są USZKODZENIAMI, a nie naturalnym zużyciem dysku. To tak jakby pytać czy roczne auto powinno mieć już wypadek czy nie. Prawidłowo używany dysk czyli: nie upuszczany, nie odcinane zasilanie nagle, nie będzie wykazywał tego uszkodzenia może nawet nigdy. Bad sectory powstają albo w skutek wady talerza w danym miejscu (ale to nie generuje dalszych uszkodzeń), lub w skutek uszkodzenia mechanicznego (okruchy dysku powstałe przez uderzenie głowicą o talerz). W tym drugim przypadku jest gorzej. Nie tylko uderzone miejsce będzie wadliwe, ale latające i rysujące talerze okruchy będą uszkadzać stopniowo inne miejsca, prowadząc do dalszej jego degradacji. Wniosek. Jeżeli po zakupie dysk w pierwszym roku nie wykaże badów, a nie przenosisz go, nie rzucasz itd. tylko spokojnie pracuje w obudowie to szansa, że powstaną bady jest nikła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaneda Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Nie wiem czy poczta polska przypadkiem go nie upuściła..... sprzedałem dysk WD i wysłałem pocztą, no i dostałem maila o 2% bad sektorów... co prawda dysk nie był przeze mnie wcześniej badany, ale też nie miałem z nim problemów.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Nie wiem czy poczta polska przypadkiem go nie upuściła..... sprzedałem dysk WD i wysłałem pocztą, no i dostałem maila o 2% bad sektorów... co prawda dysk nie był przeze mnie wcześniej badany, ale też nie miałem z nim problemów.... Jak dla mnie 2% Bad Sektorów z powierzchni całego dysku to ogromna liczba i takiego napędu nie użył bym u siebie na pewno. Jak na dysk jest jeszcze gwarancja radzę z niej skorzystać natomiast co do poczty jest to bardzo możliwe iż gdzieś "walnęli" nie był by to na pewno pierwszy raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...