Skocz do zawartości
Kleekot

640x480 I 8 Bit To Maksimum - Zepsuta Karta Graficzna?

Rekomendowane odpowiedzi

Toshiba Satellite L40-14B z Windowsem XP. Wszystko działa przez tydzień od zakupu i nagle po uruchomieniu wyświetla obraz 640x480 8 bit i nie można ustawić więcej. Po odinstalowaniu sterownika wszystko działa normalnie (ale oczywiście taki stan odpada na dłuższą metę, bo obraz jest gorszej jakości). Instalacja najnowszego sterownika ze strony Intela nic nie daje. Format i ponowna instalacja kończy się tym samym, tuż po zainstalowaniu sterownika wracamy do punktu wyjścia.

Czy jest to awaria sprzętu i jedynym wyjściem jest wizyta w serwisie? Po zainstalowaniu Visty z odpowiednim sterownikiem wszystko działa jak należy. Do komputera zaraz po zakupie była dołożona kość pamięci.

Bardzo proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wygląda to na awarie układu graficznego skoro ci śmiga na Viście.

Zainstaluj najpierw sterowniki do chipsetu, potem restart i następnie sterownik do grafy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie robię, taką kolejność instalacji sterowników zaleca Toshiba na swojej stronie. Nic to nie daje. Wygląda to więc jednak na problem sprzętowy, chociaż faktycznie fakt, że pod Vistą wszystko działa, wskazywałby, że ze sprzętem wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, ale przecież już pisałem, że "format i ponowna instalacja kończy się tym samym, tuż po zainstalowaniu sterownika wracamy do punktu wyjścia". Nie zawracałbym Wam głowy, gdybym najpierw nie wypróbował wszystkich sposobów zaradczych (również tych radykalnych). :wink:

Jeśli ktoś ma pomysł, to proszę się dzielić dzisiaj. Przeszukiwałem Sieć, znalazłem na różnych forach zgłoszenia podobnego problemu, ale ani jednego rozwiązania. Komputer jest mi niezbędnie potrzebny za dwa tygodnie, a jeśli będzie wymagał napawy, to wiadomo, że może ona trwać dłużej, więc by nie tracić czasu pewnie jutro wybiorę się do serwisu. :sad:

Edytowane przez Kleekot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla przyszłych pokoleń. ;)

Okazuje się, że dla tego modelu są dwie wersje BIOS-a. Jedna dla Visty, druga dla XP. Trochę to niewygodne, bo najwyraźniej nie można mieć zainstalowanych obu systemów, ale przynajmniej mój problem został rozwiązany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi