Kleekot Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Toshiba Satellite L40-14B z Windowsem XP. Wszystko działa przez tydzień od zakupu i nagle po uruchomieniu wyświetla obraz 640x480 8 bit i nie można ustawić więcej. Po odinstalowaniu sterownika wszystko działa normalnie (ale oczywiście taki stan odpada na dłuższą metę, bo obraz jest gorszej jakości). Instalacja najnowszego sterownika ze strony Intela nic nie daje. Format i ponowna instalacja kończy się tym samym, tuż po zainstalowaniu sterownika wracamy do punktu wyjścia. Czy jest to awaria sprzętu i jedynym wyjściem jest wizyta w serwisie? Po zainstalowaniu Visty z odpowiednim sterownikiem wszystko działa jak należy. Do komputera zaraz po zakupie była dołożona kość pamięci. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kleekot Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Czy ktoś ma dostęp do tego forum? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -X- Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Nie wygląda to na awarie układu graficznego skoro ci śmiga na Viście. Zainstaluj najpierw sterowniki do chipsetu, potem restart i następnie sterownik do grafy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kleekot Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Tak właśnie robię, taką kolejność instalacji sterowników zaleca Toshiba na swojej stronie. Nic to nie daje. Wygląda to więc jednak na problem sprzętowy, chociaż faktycznie fakt, że pod Vistą wszystko działa, wskazywałby, że ze sprzętem wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Zainstaluj ponownie system (XP). Jak nie pomoże to trzeba będzie kombinować inaczej. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kleekot Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 (edytowane) Dzięki, ale przecież już pisałem, że "format i ponowna instalacja kończy się tym samym, tuż po zainstalowaniu sterownika wracamy do punktu wyjścia". Nie zawracałbym Wam głowy, gdybym najpierw nie wypróbował wszystkich sposobów zaradczych (również tych radykalnych). :wink: Jeśli ktoś ma pomysł, to proszę się dzielić dzisiaj. Przeszukiwałem Sieć, znalazłem na różnych forach zgłoszenia podobnego problemu, ale ani jednego rozwiązania. Komputer jest mi niezbędnie potrzebny za dwa tygodnie, a jeśli będzie wymagał napawy, to wiadomo, że może ona trwać dłużej, więc by nie tracić czasu pewnie jutro wybiorę się do serwisu. :sad: Edytowane 10 Lutego 2008 przez Kleekot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -X- Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Zainstaluj sterownik do X3100 od IBM-Lenovo http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/MIGR-67978.html Możesz próbować przez setup.exe albo na siłę przez menadżer urządzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kleekot Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Nic to nie dało. Komputer jest od wczoraj w serwisie. Zobaczymy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kleekot Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 Dla przyszłych pokoleń. ;) Okazuje się, że dla tego modelu są dwie wersje BIOS-a. Jedna dla Visty, druga dla XP. Trochę to niewygodne, bo najwyraźniej nie można mieć zainstalowanych obu systemów, ale przynajmniej mój problem został rozwiązany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Okazuje się, że dla tego modelu są dwie wersje BIOS-a. Jedna dla Visty, druga dla XP. Żal.pl Do kazdego linuxa tez jest oddzielny bios :lol: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kleekot Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 Zdaje się, że dla Linuxa nie ma wsparcia u Toshiby. Ale tego to akurat mi nie żal. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...