seba_999 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Witam Mam u siebie komp od kumpla. Celek 433 MHz, mobas Asus ME-99/MES z integrą Sis'a, 186 MB ramu i dysk 'aż' 1,5 gb. Powód? Cytuję: "podczas odtwarzania filmów dźwięk jest ok, ale obraz przerywa". Nie trzeba było długo szperać, żeby dojść do wniosku, że osoba, która instalowała na tym kompie winXP wgrała tylko stery do dźwięku... Poza tym nie wiem co za idiota instalował 'pełnego' XP na dysku 1,5 GB? Wolne miejsce ~100 mb, a z tego co wiem to XP potrzebuje minimum 200... Dobra do rzeczy. Chciałem zainstalować na tym złomie win98. Niestety na dobrych chęciach się skończyło. Ładuję dyskietkę startową, usunąłem partycję, założyłem nową, ładnie sformatował, po restarcie polecenie D:\setup, było jakieś sprawdzanie rejestru, potem komunikat, że jakiś program "potrzebuje ileś tam bajt" dalej było obcięte i oczywiście zawias. Po resecie i wpisaniu polecenia D:\setup wypluwa "CDR101: Not ready reading drive D" może mi ktoś powiedzieć, co tego kompa boli? Tak w skrócie, co zauważyłem: - nie ma na necie (albo źle szukałem) sterów do tej mobo na XP => stąd próba instalki 98 - dysk ma ponad 30 badów - dysk na ułamany jeden bolec w gnieździe ATA - dysk pracuje w trybie PIO (DMA jest niedostępne) Powiedzieć temu kumplowi, żeby nazbierał z 500-600 zł na jakiegoś NOWEGO, normalnego kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Powiedzieć temu kumplowi, żeby nazbierał z 500-600 zł na jakiegoś NOWEGO, normalnego kompa?Tak. Dysk jest zwalony i nic sie na to nie poradzi. Tasiemki pewnie też nie są w najlepszym stanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Zapomniałem napisać. Próbowałem odpalić ubuntu na tym kompie. Najpierw tego z zeszłego roku - wywalił się przy ładowaniu kernela (11%), potem włożyłem płytkę z najnowszym - wywalił się na tym samym, ale przy 3% :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Powiedz kumplowi, że będzie musiał zainwestować w nowy dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...