hardwin Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 witam posiadam router Edimaxa BR-6204Wg chce podlaczyc w sieci lokalnej kompa kablowo i laptopa bezprzewodowo DHCP IP itd mam automatycznie przydzielane po adresie MAC w ustawieniach routera klonuje mac, ustawiam wszystko i na jednej sieci jest OK ale w mojej osiedlowej nie jest! w mojej sieci osiedlowej mam adres IP z zakresu 172.xx.xx.xx natomiast router przydziela dla laptopa adres z zakresu 192.168.2.101 w zwiazku z czym komp dziala [ma dobrze IP 172...], laptop nie nie wiem o co biega zmienialem firmware routera, ustawialem recznie IP z laptopie, wylanczalem firewalle, probowalem na innym laptopie, probowalem na kablu, na innym egzemplarzy edimaxa! caly czas 192.128... to jest kwestiwa tylko jakiegos ustawienia czy ki skrzat? teoretycznie router przejmuje IP itp i przydziela inne dla klientow to dlaczego soie z tym nie radzi? komp ma ip 172... drugi komp 192... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 (edytowane) Cos zle ustawiles, router ustaw na 172.xx.xx.xx (czy tam niech pobierze po DHCP od ISP). Pozatym przestaw sobie w kompie pobieranie adresu na auto, wtedy pobierze po dhcp z routera odpowiedni (192.168.*.* czy jaki tam masz zakres ustawiony...) Bo niewiem dlaczego na kompie podlaczonym do routera masz ustawione 172.xx.xx.xx ? Edytowane 11 Lutego 2008 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Cos zle ustawiles, router ustaw na 172.xx.xx.xx (czy tam niech pobierze po DHCP od ISP). Pozatym przestaw sobie w kompie pobieranie adresu na auto, wtedy pobierze po dhcp z routera odpowiedni (192.168.*.* czy jaki tam masz zakres ustawiony...) Bo niewiem dlaczego na kompie podlaczonym do routera masz ustawione 172.xx.xx.xx ? jest tam faktycznie zakladka zakres IP od 192.168.2.101 do ilus tam tylko ze nie mozna tego zmienic! ciagle wyswietla komunikat o blednym IP, ze ip jest z innego zakresu zeby poprawic, daje OK i sam wpisuje mi znowu 192... Tez dla mnie zagadka jest dlaczego komp stacjonarny ma IP 172 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 jest tam faktycznie zakladka zakres IP od 192.168.2.101 do ilus tam tylko ze nie mozna tego zmienic! Ale w jakim celu chcesz to zmieniac ? Moze zostac tak jak jest. Tez dla mnie zagadka jest dlaczego komp stacjonarny ma IP 172 Napewno w konfiguracji TCP/IP masz ustawione automatyczne pobieranie adresu ip ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 (edytowane) Ale w jakim celu chcesz to zmieniac ? Moze zostac tak jak jest. Pisales "Cos zle ustawiles, router ustaw na 172.xx.xx.xx (czy tam niech pobierze po DHCP od ISP)." nie da sie tego ustawic, router jest 192.168.2.1 i pula adresow jak pisalem wyzej Napewno w konfiguracji TCP/IP masz ustawione automatyczne pobieranie adresu ip ? TAK usatwione na automatyczne pobieranie IP DNS... na innym forum znalazlem chyba identyczny problem http://forum.pcformat.pl/showthread.php?tid=54065 ale niestety do nieczego nie doszli tu ten sam problem http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.ph...15&t=214346 ale koles usunal poprostu MAC w routerze ale u mnie to nie pomaga Edytowane 11 Lutego 2008 przez hardwin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 nie da sie tego ustawic, router jest 192.168.2.1 i pula adresow jak pisalem wyzej Ta router niech sobie ma ten adres, ale ustaw port WAN na taki adres jaki przydzielil Ci Twoj ISP.. Albo ustaw port WAN najlepiej na pobieranie DHCP jesli skolonowales maca.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...