Skocz do zawartości
marcinsz0

Chłodzenie Powietrzem Czy Wodne ?

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory byłem zadowolonym uzytkownikiem chłodzenie wodnego ale zmieniłem platformę z AMD barton na Intel DualCore +8800gt i bloczki tez trzeba zmienic,narazie wszystko chodzi na oryginalnym chlodzeniu które koniecznie musze zmienic,nie potrafie zdecydowac sie czy dokupic pasujace bloki wodne i chłodzic wszystko wodą czy moze po prostu kupic porzadne chlodzenie powietrzne na moj sprzecik. Postep technologiczny spowodował spadek zapotrzebowania procesorów na energię,temperatury w porownaniu ze starymi procesorami tez spadły wiec nie wiem czy jest sens pakowac sie w WC.Zalezy mi na ciszy i wydajnosci,podkrecam cały sprzet ,w tej chwili moj E2160 chodzi na 2,6ghz,potrafi sporooo wiecej ale na boxowym wentylatorku za duze temperatury są.

Na korzysc chlodzenia powietrzem przemawia prostota montazu i praktycznie bezawaryjnosc/brak wycieków wody/,ale za to radiatory sa strasznie cięzkie ,bałbym sie ze plyta głowna moze peknąć itp...i zajmuja duzo przestrzeni.

Za to WC to wieksza wydajnosc,ale mogą zdarzyc sie awarię i trzeba troche sie napracowac przy montażu.

Prosze o wyrazanie swoich opinii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej chwili moj E2160 chodzi na 2,6ghz,potrafi sporooo wiecej ale na boxowym wentylatorku za duze temperatury są.

Poczytaj temacik o tych prockach, poszukaj postów taipan - jakie temperatury ?

Żaden program nie pokazuje prawdziwych - do 1,4v nie trzeba niczego innego niż box.

Ludzie zmieniają na ninja na wodę i różnica jest w najlepszym wypadku parę stopni ..

Miałem 2140@2,7ghz i 1,37v (fsbwall dlatego nie więcej) i chodziło to na boksie i było dosyć cicho - idle 800-900 rpm, stres 1200, orthos do 1700. Oczywiście niektóre programy pokazywały w stresie 55 inne 70 a w rzeczywistości radiator miał temperaturę otoczenia.

To samo jest z resztą z tym celeronem - progsy pokazują prawie 80 a jak sie pomaca radiator to przy odrobinie dobrej woli można wyczuć sugestię ciepła ;D

Jeżeli woda na proca to tylko przy okazji chłodzenia grafy IMO ma sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dalej mam dylemat.... podoba mi sie SCYTHE Mugen i napewno by mi wystarczyło to chłodzenie ale jak widze to mocowanie na plastikowe kołeczki to odechciewa mi sie tego,nie wiem jak przy prawie 1kg radiatorze mogli dac takie mocowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No możesz dokupić Scythe kit czy jakoś tak.Wspomaga to mocowanie,nie ma praktycznie szans na urwanie się radiatora.Aczkolwiek jeśli masz doświadczeni,chęci i fundusze jeśli o wc chodzi,to ja bym się nie zastanawiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już posiadasz jakieś klocki do wc to imo najlepiej zmienić bloki na pasujące i dalej jechać na wodzie :wink:

Dokładnie o tym samym pomyślałem. Bo skoro to kwestia wymiany tylko bloków to w sumie koszt bedzie porownywalny co do kupienia solidnego AC na proca i grafe, w cisza+wydajnosc wieksza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi