Skocz do zawartości
Boniek

Duza temperatura na wc ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zrobilem sobie moje pierwsze wc : blok od CPC :(, pompka 600l/h tesh od CPC, nagrzewnica chyba od fiata+2 wiatraki 80mm7v, razem jest gdzies 3 m weza o przekroju wew 8mm. Temp pod win to okolo 48C, przy max obciazeniu dochodzi do 50, 51. Procyk to Athlon TB 1333@1600 1,85 V. Aha chlodnica jest na zewnatrz kompa. Wiem ze elementy nie sa extra, ale czy temp nie powinna byc mniejsza ???

Dzieki za odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę to co napisałeś to temp. nawet znośna jest (choć zawsze mogłaby być niższa). Blok cpc jest bezndziejny, popka podobnie. A dodakowo ten twój tb wydziela całkiem sporo watów, więc sama zmian pompki, na lepszą, czy choć wymienienie wlotów ,a boku n większe (12mm lub chociaż 10) winno zaowocować lepszymi wynikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda ze tak pozno znalazlem to forum :(. Blok i pomke chyba gdzies sprzedam. A mozecie mi polecic konketne typy innych (nazwa, www) chodzi mi o jak najtansze, tylko nie nastepne CCCP :) I jeszcze jedno, niewiem czy to wina bloku, ale woda i rurki po jakims czasie sie robia sie brazowo-pomaranczowe. Moze ten blok sie rozpuszcza :P. Ide zalozyc starego colera a blok wymyje i na allegro chyba dam :)

Dzieki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak masz z temp wody ?? Jeśli woda jest dosyć ciepła to może to oznaczać że nagrzewnica jest nie za bardzo - jesli natomias woda jest zmina to oznacza to po prostu że blok za sałbo przenosi ciepło z jądra proca na wode .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda ze tak pozno znalazlem to forum :(. Blok i pomke chyba gdzies sprzedam. A mozecie mi polecic konketne typy innych (nazwa, www) chodzi mi o jak najtansze, tylko nie nastepne CCCP :) I jeszcze jedno, niewiem czy to wina bloku, ale woda i rurki po jakims czasie sie robia sie brazowo-pomaranczowe. Moze ten blok sie rozpuszcza :P. Ide zalozyc starego colera a blok wymyje i na allegro chyba dam :)

Dzieki !

To chyba syf z nagrzewnicy sie uwalnia i ci barwi weei wode.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki !

To jeśli chłodnica jest ze szrotu to ona zabarwia wode, miałem to samo pomimo 5 płukań cilitem i innymi specyfikami porpostu nie dło rady odsywfić :( to kupiłem lublinianke i jest git teraz robie do niej stojak z aluminiowych płaskowników z dwoma alu wentylami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys wuasnie balem sie syfu z chlodnicy i zaraz za nia podlaczylem nowy filtr do benzyny (tesh od fiaciny:) ). W srodku mial tkanine takiego koloru co te farfocle w wodzie, i to chyba on sie nie sprawil... Chlodnice czyscilem i plukalem kilka razy. Juz ta pomidorowke wylalem i wc rozlozylem, trzeba bedzie kupic nowy bloczek, tylko jaki najlepiej i najtaniej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to jest moja chłodnica :

http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=11350653

kosztowała 80 zł w motoryzacyjnym, a w 4maxsie kosztuje 150 zł :lol:

UPDATE

A ja myślałem że CPC niema kanalików wewnętrznych :lol:

http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=11279560

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi