Skocz do zawartości
prusak_87

Asus F3u-ap052 Vs Toshiba Satellite L40-17r

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Co mam wybrać?

• Asus F3U-AP052
      1
    • Toshiba Satellite L40-17R
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się nad tymi dwoma laptopami, osobiście skłaniam się ku ASUSie, jest ciut lepiej wyposażony od Toshiby, tylko nie mam pojęcia jak jest z awaryjnością obu konstrukcji, zarówno Toshiba jak i ASUS mają dobre opinie.

Na czym mi zależy:

- dwurdzeniowy procesor

- 1GB DDR2 667 MHz, najlepiej w jednej kości

- min. 120 GB SATA 5400

- grafika tej klasy jaka zastosowana w obu laptopach

- matryca najlepiej błyszcząca 15,4"

Jeśli nie te dwa laptopy to co byście polecili, słyszałem, że Lenovo nie najlepsze, Compaq właśnie padł, także koszt naprawy jest nieopłacalny, dlatego znowu tej samej firmy nie chce, w tej cenie HP też raczej odpada, widziałem 6720s bodajże, nie podoba mi sie wykonanie, Acer odrzuciłem ze względu na awaryjność. Z resztą marek nie miałem szczególnie styczności (np. Benq, Aristo) i jakoś nie budzą mojego zaufania dlatego je odrzuciłem.

Proszę o jakieś rady i opinie!

Pozdrawiam!

Edytowane przez prusak_87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie ma matową matryce, w innym sklepie trafiłem na takie info, ale powiedzmy, że to nie dyskwalifikuje tej Toshiby.

Akurat to co ma pod maską Toshiba w porównaniu z Asusem jest niezbyt istotne, obie konfiguracje są bardzo podobne i mi w pełni odpowiadają. Interesują mnie przede wszystkim opinie na temat samych firm, jeśli np. ktoś ma laptopa z serii Satellite L40 albo Asusa F3U mógłby napisać jak jest z wykonaniem, faktycznym czasem pracy na baterii, czy któryś z laptopów ma jakieś mankamenty, typu bardzo głośna praca, coś szybko się popsuło itp. Bardziej chodzi mi o takie opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego Asusa i bardzo ładnie chodzi. Nic nie skrzypi i chodzi szybko. Na baterii trzyma ok 2,5 godz (dokładnie nie mierzyłem). Cicha i wydajna praca. Matryca błyszcząca i na dworze szczególnie w dzień słoneczny słabo widać. W domu bez problemów, czyli bez refleksów. Instalacja Wndosw XP bezproblemowa tylko ze wczesniej trzeba ściągnac sterowniki do tego systemu operacyjnego poniewaz w komplecie były tylko pod Vistę. Procesor w teście Sandra uzyskał: 10773 pkt w Dhrystone ALU oraz 10290 pkt w w Whestone FPU. W tescie pamieci 3267 mb/s i 3278 mb/s. Asus ten posiada 4 wejscia usb i bardzo sie przydają. Jest również wyjście DVI do podłączenia monitora LCD. Ciężko było zainstalować wi-fi ale po kilku godzinach zmagań udało się. Do kompletu dodali torbe i prostą myszkę optyczną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za bardzo rzeczową odpowiedź, już jestem praktycznie zdecydowany na tego ASUSa, okazało się, że znajomy ma laptopa z tej samej serii od ponad pół roku i również jest bardzo zadowolony. Toshiba jeżeli chodzi o wyposażenie dodatkowe wypada znacznie gorzej.

Obawiałem się tylko samej firmy, jak kupowałem pierwszego lapa wielu mi mówiło że są słabo wykonane, tandetny plastik, teraz słyszę znowu same pozytywy.

Jeśli ktoś może ma jakieś informacje dotyczące tych laptopów proszę o pisanie w wątku:)

PS. Tego ASUSa mogę mieć już za ok 2000, co jeszcze bardziej mnie przekonuje, niestety awaria poprzedniego nastąpiła niespodziewanie, więc nie mogę przebierać jak chce... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi