Skocz do zawartości
_gringo

[nowy Zestaw] 3 Konkretne Pytania O Komponenty.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytań odnośnie zestawu który planuję zakupić. Dodam, że sugerowałem się składnikami polecanymi przez Sysaka w wątku przyklejonym.

• Abit IP35
  • Sapphire ATi Radeon HD 3850 256MB
  • Intel DualCore E2180 2.0GHz 800MHz BOX.

I do tego posiadany przeze mnie

• Samsung 80GB Sata + Samsung 400GB Sata
  • LiteOn - Nagrywarka DVD
  • monitor i peryferia ze starego kompa
Proszę się nie śmiać z pytań bo czasem może wyjść moja lajkoniczyzna.

Największy problem polega na tym, że marki takie jak GoodRam czy Modecom sa niedostępne tu gdzie mieszkam (UK) dlatego w miarę mozliwości proszę podawać propozycje z rynku UK np. ze strony Amazon.co.uk albo http://www.microdirect.co.uk/ albo .porównywarki cen nextag.co.uk.

1. Jaki RAM 2x1gb 800MHz i naprawdę cichy zasilacz 400W?

2. Czy taki zestaw obsłuży filmy full HD Mam kamerę HG10 i chciałbym oglądać filmy z niej a w chwili obecnej to sieczka strraszna.?

3. Czy to wszystko wejdzie do obudowy Modecom Platinum

4. Czy jak sprawuje się wiatrak na ww. procku - potrzebna jest wymiana (i ogólnie, jak ktoś wie jaki jest poziom hałasu ww. komponentów.)

Dzięki wielkie.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zatem może tak: co sądzicie o takim zestawie.

• Mobo: Abit IP35
  • Grafika: Sapphire ATi Radeon HD 3850 256MB
  • Proc: Intel DualCore E2180 2.0GHz 800MHz BOX.
  • Pamięć: Corsair 2048MB TwinX XMS2 6400 4-4-4-12 800Mhz (2 x 1024MB)
  • Zasiłek: Corsair 450W ATX12V v2.2, 5 lat gw.

I do tego posiadany przeze mnie

• Samsung 80GB Sata + Samsung 400GB Sata
  • LiteOn - Nagrywarka DVD
koszt zakupu pierwszych 5 komponentów (po przeliczeniu) to 1480 PLN.

Zasilacz jak cichy to moze Amacrox

Amacrox w UK również niestety niedostępny.

2. Czy taki zestaw obsłuży filmy full HD

3. Czy to wszystko wejdzie do obudowy Modecom Platinum

4. Czy jak sprawuje się wiatrak na ww. procku - potrzebna jest wymiana?

Pytania nadal aktualne :]

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BeQuiet jakiś? Zmień tego LiteON na wszystko inne: LG, NEC, Samusng, Pioneer, Asus.

Napędy LG wcale nie są, aż tak dużo lepsze od LiteONów. Generalnie napęd każdego producenta może przysporzyć nam problemów. Użytkownicy na forach mówią jednak aby omijać LG i LiteON. Ja sam obecnie korzystam z nagrywarki Pioneer i jestem z niej bardzo zadowolony. Więc, polecam Pioneera, aczkolwiek nie ma napędów niezniszczalnych;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No moj zestaw ma 4 lata i już widzę, że jestem 100 lat za murzynami.

LiteOn sprawdza się nienajgorzej, choć np: płyt Audio w odtwarzacz w aucie mi nie czyta - a z innych nagrywarek nie ma problemu, więc może czas na zmianę... :]

Panowie (i w mniejszości zapewne Panie) proszę dajcie znać czy zmieści się ten sprzęt do ww. budy?

Jak z HD i co z wiatrakiem na procu?

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z nagrywarek ja mam u siebie NEC'a od jakiś 2 lat i działa fajnie, chociaż po powrocie od kumpla przestał czytać płyty CD oO , co do dysku, ja jakoś nie mam przekonania do samsunga, nie wiem czy kupiłbym takowy dysk, ale to tylko moje zdanie. O chłodzeniu CPU poczytaj tu - http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatrak na procku jest cichy gdy go PWM skreci do 50% (taka opcja autoregulujaca predkosc wiatraka w IP35) przy pelnym obciazeniu juz wkreca sie na wyzsze obroty ale nie gwizdze nie piszczy tylko mocniej szumi

Filmy full HD ciagnie nawet moj laptop z jednym jajkiem i integrowana grafika :D tak ze ten zestaw bezproblemowo pewnie i 2 filmy na raz ci bedzie plynnie odtwarzal (do tego i tak pewnie grafa jakies wspomagacze do filmow HD ;) )

btw: wy to ludzie jestescie dobrzy :D gosc pisze ze ma dyski i nagrywarke ze starego kompa a wy mu je krytykujecie :D jak jeszcze biorac pod uwage ze nagrywarka mu szwankuje to moze kupic nowa ale dyski? jezeli dzialaja to czego od nich wiecej chciec :P (zreszta sam mam SAMSUNGA i jest bardzo dobry:P)

Edytowane przez leiber

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi