Zebius Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 (edytowane) Witam :) Potrzebuję taniego i w miarę cichego wiatraka 12cm do zasiłki z podpisu. Ku mojemu zdziwieniu to właśnie wiatrak w Chiefie, a nie boxowy z procka, jest najgłośniejszym elementem mojego kompa. Odpiąłem po prostu kabelek od boxa, odpaliłem komp i wtedy się wydało :wink: A boxowy też wymienię, jak napłyną fundusze. Warunek - musi być w ofercie komputronika bądź Action (ze względu na przesyłkę, którą będę miał za darmo), cena do 20zł. Może Chieftec AF-1225S? Tylko boję się, że może być za głośny - 1650 obr. Ale to wtedy bym go podpiął pod płytę główną i powinno być ciszej, ale czy to wystarczy by dobrze schłodzić zasilacz? Proszę o jakieś propozycje, chciałbym jak najszybciej zamówić. Edytowane 29 Lutego 2008 przez Zebius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 No jak nie zabije cie halas przeplywajacego powietrza... Inna alternatywa mozna nazwac Arctic Cooling AF12025 L... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebius Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 No jak nie zabije cie halas przeplywajacego powietrza... Inna alternatywa mozna nazwac Arctic Cooling AF12025 L... 1000obr - powinno być cicho, ale czy jego wydajność wystarczy do schłodzenia tego Chiefa? I czy nie będzie przeciwskazań do pracy w poziomie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebius Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Kupiłem tego Chiefteka z linku, który podawałem i niestety porażka - głośny jak ch....a, ale dmucha mocno. Chcę go podłączyć pod niższe napięcie, słyszałem że jak się włoży odwrotnie wtyczkę molexa (da radę - sprawdzałem), to zamiast 12V będzie 5V. Prawda to? Ile może wtedy wiatrak mieć obrotów (na 12V ma 1650)? I czy starczy to do chłodzenia zasiłki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Kupiłem tego Chiefteka z linku, który podawałem i niestety porażka - głośny jak ch....a, ale dmucha mocno. Chcę go podłączyć pod niższe napięcie, słyszałem że jak się włoży odwrotnie wtyczkę molexa (da radę - sprawdzałem), to zamiast 12V będzie 5V. Prawda to? Ile może wtedy wiatrak mieć obrotów (na 12V ma 1650)? I czy starczy to do chłodzenia zasiłki? Daje radę Ci ten Szef tym konfigu co masz w sigu. ? Na 5v powinno być ok 600-700rpm w idlu w sam raz. W stresie musisz sam sprawdzic czy sie nie grzeje. najwyżęj puścisz na 7v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebius Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 (edytowane) Daje radę Ci ten Szef tym konfigu co masz w sigu. ? Na 5v powinno być ok 600-700rpm w idlu w sam raz. W stresie musisz sam sprawdzic czy sie nie grzeje. najwyżęj puścisz na 7v.Na razie Szef daje radę, ale na 3.0GHz długo nie jechałem, bo mi się mocno grzało w mojej ciasnej budzie, dopiero wczoraj zakupiłem CoolerMastera Elite i teraz jest znacznie lepiej. Testuję właśnie procka na 3.0GHz 1.375V pod pełnym obciążeniem i na razie wszystko gra, a temperatura niższa o 9-10C niż przedtem i to na boxie :) Nie wiem teraz czy w ogóle zmieniać tego boxa, bo wcale tak głosno nie chodzi, widać tunel w budzie sporo daje. Widzę, że Twój workpc jest podobny do mojego, możesz mi napisać czy podnosiłeś jeszcze w BIOS-ie któreś napięcie oprócz procka i pamięci? Zaryzykowałem i podłączyłem wentyla od zasiłki odwrotnie i na razie jest OK, znacznie ciszej niż przedtem. A Ty zmienialeś wentyl w swoim Szefie? Edytowane 15 Marca 2008 przez Zebius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Na 400 FSB podniosłem zapobiegawczo MCH +0.1 v i tyle reszta na min napięcie. Tak zmieniam na dniach ale na AC 12 PWM lub Acutake link do mojego tematu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebius Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Kurcze, jednak nie jest dobrze, bo wczoraj miałem dwa samoistne resety w idle (przy temperaturze procka 30C), chyba puszczenie tego wiatraka na 5V nie było najlepszym pomysłem. Dzisiaj rano przestawiłem go na 12V i na razie spokój, ale ten hałas :mur: Chyba zrobię tak jak Ty i zakupię jakiegoś AC do zasilacza, a Chieftec pójdzie na 5V na przód obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThermalControl Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Chieftec na 12V ma 1350 rpm a nie tak jak podaje producent czyli 1650 rpm. Chifetec AF-12-25S = Chieftec D12SL-12 (tak ma napisane bynajmniej na nalepce) = Nexus D12SL-12 (jeden z najcichszych wentyli na swiecie). Przepnij molexa na 5V za pomoca srubokreta i po problemie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebius Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Chieftec na 12V ma 1350 rpm a nie tak jak podaje producent czyli 1650 rpm. Chifetec AF-12-25S = Chieftec D12SL-12 (tak ma napisane bynajmniej na nalepce) = Nexus D12SL-12 (jeden z najcichszych wentyli na swiecie). Co do obrotów to masz rację, bo Everest pokazuje ok. 1355. Ale niestety on JEST głośny na 12V i jest najgłośniejszym elementem mojego kompa. Na 5V już go przepiąłęm ale tak jak pisałem - miałem wczoraj 2 dziwne resety po dłuższym posiedzeniu w Windows (żadnych gier i innych obciążających zadań) i nie wiem czy nie były tego przyczyną za niskie obroty wentyla. Spróbuję jeszcze podnieść lekko napięcia procka, FSB, NorthBridge i zobaczyć czy to pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThermalControl Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Na pewno nie jest to wina wentylatora. Pewnie jakieś napięcie. Spróbuj podnieść lekko VCore i pomęczyć proca orthosem. A wentylatora 120mm to wg mnie nie ma cichego >1000 rpm. Kazdy najlepszy wentylator na >1000 rpm jest glosny, bo stwarza duzy strumien powietrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebius Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Na pewno nie jest to wina wentylatora. Pewnie jakieś napięcie. Spróbuj podnieść lekko VCore i pomęczyć proca orthosem.Masz rację, okazuje się, że resety to nie wina wentylatora, bo gdy znów przestawiłem go na 12V też mi się komp czasem zresetuje. :angry: A powietrze dmucha aż miło. Co ciekawe w grach jest OK, męczyłem procka OCCT ponad godzinę i też dał radę, a resetuje mi się tylko w 2D, np. przy oglądaniu filmów, bądź długim siedzeniu na necie. Temperatury w Evereście niskie (w idle proc 31C, 39 płyta główna), tak więc nie wiem co jest grane. Drugi dzień już kombinuję z napięciami ale nie mogę znaleźć dobrych ustawień. Pamięci puściłem defaultowo na 800, także to raczej nie ich wina, może northbridge się grzeje? Przecież zasilacz chyba daje radę, skoro gry 3D chodzą. Jakie jeszcze napięcia podnieść, bo oprócz proca podniosłem pamięci na 1.9V, FSB o 0.1V. A co z napięciem PCI-E? W piątek zmieniam chłodzenie na procku na CoolerMaster Hyper TX 2 i zobaczę czy coś się zmieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...