Juziu Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Narazie mam pojedyńczy dysk SATA, jednak obawiam się troche że może być awaria jakaś i dane się zniszczą, a backapów mi sie nie chce robić co tydzień. Najpierw był pomysł 2xdysk w raid 1 i RAPTOR 32GB na system. wtedy by smigało :), ale nie chce Raptora, bo jest głośny i goracy :// Więc pozostaje RAID 5 - szybszy niż pojedyńczy dysk i bezpieczniejszy. Potrzebuje tylko 2 dysków nowych najelpiej takich samych (Caviara mam). No i kontroler. Nie znam się troche, poleccie jakiś tani i dobry do użytku domowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Narazie mam pojedyńczy dysk SATA, jednak obawiam się troche że może być awaria jakaś i dane się zniszczą, a backapów mi sie nie chce robić co tydzień. Najpierw był pomysł 2xdysk w raid 1 i RAPTOR 32GB na system. wtedy by smigało :), ale nie chce Raptora, bo jest głośny i goracy :// Więc pozostaje RAID 5 - szybszy niż pojedyńczy dysk i bezpieczniejszy. Potrzebuje tylko 2 dysków nowych najelpiej takich samych (Caviara mam). No i kontroler. Nie znam się troche, poleccie jakiś tani i dobry do użytku domowego. Z "tanich" i dobrych kontrolerow to polecamy Adaptec 1430SA (PCI-E, 4 kanaly SATA, RAID levels 0, 1, 10, cena ok 350PLN) Myślę, że lepiej ten kontroler i Raid 10 niż inny i raid 5 (wiem 4 dysie zamiast 3 ale cena przyzwoitego kontrolera na raid 5 to chyba sporo więcej niz 1430SA+czwarty hdd) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...