860lacov Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 1. Dzwoniłem do serwisu asus'a i zostałem poinformowany, że wg specyfikacji notebook (ten z tematu :) ) obsługuje 2gb ramu, ale nie wykluczone, że i 4gb będą działać, z tym, że to już muszę sobie sprawdzić we własnym zakresie. Czy ktoś z was się orientuje jak to wygląda w rzeczywistości? 2. Myślę o próbie przesiadki na vistę. Mam obecnie 1gb ramu i pracuję na XP. Czy możecie mi powiedzieć tak z doświadczenia, ile ramu powinienem posiadać aby na viście mieć taki sam komfort pracy jak na XP z 1gb ramu (dla mnie jest b.dobrze). Chodzi mi zarówno o vistę x86 jak i x64 (ta jest chyba bardziej ramożerna. Dziękuję za każdą pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 2 GB spokojnie stykną czyli dokupujesz 1GB za około 70zł 4 giga to spore koszty, po co Ci tyle i po co Ci Vista to już mnie nie interesuje poza tym systemy 32bit nie adresują więcej niż 3gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 (edytowane) 2 GB spokojnie stykną czyli dokupujesz 1GB za około 70zł 4 giga to spore koszty, po co Ci tyle i po co Ci Vista to już mnie nie interesuje poza tym systemy 32bit nie adresują więcej niż 3gb 2GB spokojnie do x86 jak mniemam, ale podobno wersja x64 wymaga trochę więcej ramu. Jeśli chodzi o dokupienie to już nie tak łatwo bo mam 2x512 w dualu wiec muszę sprzedać i kupić co mnie wyniesie koło 130zł. O 4gb to myślałem właśnie ze względu na x64 i pewien program edit. I jeszcze jedna rzecz. Serwisant Asusa powiedział mi, żebym raczej unikał pamięci kingstona bo asus i kingston mają problemy z kompatybilnością. Tu mogą mi pomóc osoby mające notebooka marki asus, które już kupiły pamięć ww firmy także proszę o jakieś opinie i spostrzeżenia. W tej sprawie najgorsze jest to, że kingston jest stosunkowo tani więc automatycznie kusi. Generalnie zainteresowały mnie jeszcze: SO-DIMM DDR2 1024 MB PC-800 GoodRam CL6 SO-DIMM DDR2 1024 MB PC-800 GoodRam CL5 SO-DIMM DDR2 1024 MB PC-667 OCZ CL5 Na pewno chciałbym żeby pamięci pracowały w dualu choć słyszałem, że jest to tylko coś w rodzaju chwytu marketingowego Edytowane 5 Marca 2008 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 (edytowane) skoro Vista x64 i będziesz pewnie coś projektował to 4GB się się przyda twój laptop demonem mocy nie jest, więc wątpię, żeby siedziały w nim ramy 800- szkoda przeplacać - sprawdż cpu-z http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/Pami...pelny,id,50007/ (tylko przykład) http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/Pami...pelny,id,52181/ prawie 200 różnicy - sporo! albo kup sobie jedną 2gb jak nie masz kasy zostaw 512 i bedziesz mial 2,5gb a za jakiś czas dokupisz sobie drugą dwójkę i bedziesz mial 4 z przeplotem ;-) przeplot to może nie chwyt marketingowy bo przyrost szybkości dla pamięci może sięgać około 20% ale można bez tego żyć zwłaszcza w średnim laptopie mało się slyszy, żeby kingston był z czymś niekompatybilny - serwisant powinien wiedzieć lepiej ;) więc się nie spieram a co do producenta i tego czy ruszą 4gb w wielu sklepach możesz sobie sprawdzić więc tak jak pisałem wystarczy jak wsadzisz jedną 2gb + 512mb (tylko uważaj bo jak nie ruszy to nie musi oznaczać, że nie obsługuje tylko, że kości się nie dogadują) obstawiam jednak, że 4gb odpalą pozdro powodzenia Edytowane 6 Marca 2008 przez Burns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Dzięki wielkie! Jeszcze się zastanowię. p.s. Tak z ciekawości zadam jeszcze jedno pytanie. Myślę trochę nad linuxem i także nad 64-o bitowym. Może jakieś opinie na ten temat ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 co do ramu, to najlepiej idz z lapkiem do sklepu niech ci wloza kosci i zobaczysz czy dziala 4GB, wg mnie nie powinno byc problemu ;) co do visty, minimum do normalnej pracy to 2GB (sam w swoim mialem 1 i po dokupieniu drugiej kosci roznica jest ogromna) w moim stacjonarnym mam 3GB, roznica miedzy 3 a 2 przy normalnej pracy zadna. sprawdz czy bedziesz mial wszystkie sterowniki do twojej dystrybucji Linuxa 64, tu moze byc jakis niewielki problem ;) Burns - systemy 32bitowe adresuja pamiec do 4GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 (edytowane) ja bym wyslał maila badz zadzwonił do asusa w sprawie obslugi kosci, ewentualnie spytal na jakims forum odnosnie takich lapkow :) Edytowane 6 Marca 2008 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 co do ramu, to najlepiej idz z lapkiem do sklepu niech ci wloza kosci i zobaczysz czy dziala 4GB, wg mnie nie powinno byc problemu ;) co do visty, minimum do normalnej pracy to 2GB (sam w swoim mialem 1 i po dokupieniu drugiej kosci roznica jest ogromna) w moim stacjonarnym mam 3GB, roznica miedzy 3 a 2 przy normalnej pracy zadna. sprawdz czy bedziesz mial wszystkie sterowniki do twojej dystrybucji Linuxa 64, tu moze byc jakis niewielki problem ;) Burns - systemy 32bitowe adresuja pamiec do 4GB Jeśli chodzi o sterowniki to już wiem, że nie ma sterowników do kamerki internetowej, którą mam wbudowaną, ale to zarówno w 32 jak i 64 bit. Jakiś czas temu instalowałem sobie ubuntu i chyba tylko z tym był problem. No może jeszcze nie udało mi się znaleźć odpowiedzi czy linux przy filmach z dźwiękiem 5.1 wysyła odpowiednią ścieżkę na odpowiedni kanał czy może kopiuje dźwięk z przednich głośników na tylne. A nawiasem mówiąc, żałosne jest to, że asus do mojego notebooka nie wypuścił sterowników pod vistę x64. Co prawda udało mi się zgromadzić niemal wszystkie oprócz oczyiście kamerki internetowej, z której rzadko bo rzadko, ale jednak korzystam. ja bym wyslał maila badz zadzwonił do asusa w sprawie obslugi kosci, ewentualnie spytal na jakims forum odnosnie takich lapkow :) Dzwoniłem do serwisu centralnego i tam mi właśnie powiedzieli to co już napisałem w poście pierwszym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 @greg505 - wsadź sobie pod XP 4gb a ujrzysz tylko około 3,2 - są na tym forum wywody o tym więc nie bedę się powtarzał a to przeklejam z innego postu, w ktorym się udzielałem odnośnie instalacji linuxa na laptopach: "skoro tak uparcie staracie się zainstalować linuxa - czy wiecie, że w wielu dystrybucjach kuleje ACPI - Advanced Configuration and Power Interface (kurde, jak mi podoba się tłumaczenie ) - czyli zarządzanie energią a teraz powiedzcie mi czy instalujecie do linuxa odpowiednią poprawkę aby nie zabijać sobie dysku? Dysk w laptopie, gdy wykryje wstrząsy parkuje głowicę aby nie waliła po talerzach. Linux (np Ubuntu) z jakiegoś powodu nawet gdy laptop stoi potrafi ją odkładać co kilka sekund bez powodu, ale to już nie moja działka - na pewno macie swoje fora o tej rodzinie systemów" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 nie zauwazylem tego zajwiska o ktorym piszesz odnosnie dysku, na kubuntu o tym ze system pokazuje ok 3,3 - 3,5 GB to wiem ale to wcale nie oznacza ze nie adresuje do 4GB pamieci. adresowanie pamieci jest czyms innym niz dostepna pamiec w systemie. masz racje bylo juz wiele wywodow na ten temat, wiec nie bede sie powtarzal ;] hot lopez sprawdz na jakims forum twojej dystrybucji linuksa jak to jest z dzwiekiem 5,1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 @greg505 - wsadź sobie pod XP 4gb a ujrzysz tylko około 3,2 - są na tym forum wywody o tym więc nie bedę się powtarzał "skoro tak uparcie staracie się zainstalować linuxa - czy wiecie, że w wielu dystrybucjach kuleje ACPI - Advanced Configuration and Power Interface (kurde, jak mi podoba się tłumaczenie ) - czyli zarządzanie energią a teraz powiedzcie mi czy instalujecie do linuxa odpowiednią poprawkę aby nie zabijać sobie dysku? Dysk w laptopie, gdy wykryje wstrząsy parkuje głowicę aby nie waliła po talerzach. Linux (np Ubuntu) z jakiegoś powodu nawet gdy laptop stoi potrafi ją odkładać co kilka sekund bez powodu, ale to już nie moja działka - na pewno macie swoje fora o tej rodzinie systemów" Jeśli chodzi o linuxa to jetem lekko zielony, no może seledynowy:) Jakiś czas temu był u mnie znajomy, który sam przesiadł się z windy na pingwina. Tak dla testu zainstalowaliśmy wtedy u mnie ubuntu. To co go zaskoczyło to to, że u mnie od razu po instalacji nie było żadnych problemów z ACPI, a on sam jak sobie instalował system to musiał się dość dużo nagimnastykować żeby wszystko było jak trzeba, także wygląda na to, że z ACPI pod linuxem problemów miał nie będę. Jeśli chodzi o dysk twardy to zaskoczyłeś mnie tą informacją, ale dzięki za ostrzeżenie. hot lopez sprawdz na jakims forum twojej dystrybucji linuksa jak to jest z dzwiekiem 5,1 Sprawdziłem na forum forum.ubuntu.pl Nikt nie potrafił mi odpowiedzieć. Z resztą zadałem tam chyba 3 pytania i na żadne nie uzyskałem odpowiedzi. Generalnie linux to raczej chęć poznania czegoś nowego, ale że jest kilka programów, których często używam, a na linuxie nie działają to to go niestety dyskwalifikuje u mnie jako system do dłuższego używania. Nad vistą x64 myślę ze względu na to, że chciałbym sobie porównać działanie kilku programów, ale alternatywą dla tego systemu jest jeszcze xp x64 więc mam się nad czym zastanawiać. Dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 (edytowane) chyba xp64 kuleje bardziej niż vista64 - bo ta wersja xp byla traktowana po macoszemu a w viście64 Bill już chyba dostrzegł potencjał czasów - moim zdaniem nie ma się co zastanawiać - ale nie wiem, nie znam sie, zarobiony jestem ;) narka Edytowane 7 Marca 2008 przez Burns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 Dzwoniłem do serwisu centralnego i tam mi właśnie powiedzieli to co już napisałem w poście pierwszymNo to gratuluje Asusowi serwisu :) . Wczoraj około pólnocy z ciekawości wysłałem maila do della z takim samym pytaniem jak twoje, tylko w sprawie mojego lapka. Dziś o 10 otrzymałem taką odpowiedz: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Witamy! Dziękujemy za kontakt z wsparciem technicznym firmy Dell. Model Latitiude D620 obsługuje maksymalnie do 4GB pamięci (dwie kości po 2GB na slot) typu: 533 , 667 MHz DDR2 SDRAM. Nie gwarantujemy pełnej kompatybilności pamięci zakupionych od firm trzecich. Jeżeli chce Pan zakupić w pełni kompatybilne pamięci prosimy o kontakt z działem handlowym Dell pod nr. Tel. (22)579 57 50 (8:00-17:00, dni pracujące) Pozdrawiamy Dell Technical Support Kontakt: Tel. +48 22 579 57 00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...