Skocz do zawartości
BLANTMEN

Świadectwo Pracy Niedostarczone W Terminie

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa przedstawia się następująco. 22.02 zakończyłem pracę. W ten dzień miałem otrzymać świadectwo pracy oraz wypłatę. Otrzymałem tylko pieniądze, a gdy zapytałem się o świadectwo pracy powiedział mi, że zostanie wysłane do mnie pocztą. Z tego co mi wiadomo ma obowiązek dostarczyć mi je (a dokładniej wysłać) do 7 dni od daty zakończenia pracy. Co grozi mu, jeśli tego nie dopilnował. Najlepiej przydałyby się jakieś akty prawne które można tutaj zastosować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

google nie dziala :>

Zasady wydawania świadectwa pracy

Odszkodowanie

Pracownikowi przysługuje roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej przez pracodawcę wskutek niewydania w terminie lub wydania niewłaściwego świadectwa pracy.

Odszkodowanie przysługuje w wysokości wynagrodzenia za czas pozostawania bez pracy z tego powodu, nie dłuższy jednak niż 6 tygodni.

Przedawnienie roszczeń

Roszczenie o odszkodowanie ulega, zgodnie z art. 291 § 1 kodeksu pracy, przedawnieniu z upływem trzech lat, licząc od następnego dnia po ustaniu stosunku pracy. Roszczenie o odszkodowanie staje się wymagalne w dniu, w którym pracownik mógł podjąć kolejna pracę, ale jej nie podjął z powodu braku albo wadliwości świadectwa pracy.

artykulu ci juz nie bede szukal :>

ORAZ

Art. 97.

§ 1. W związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy pracodawca jest obowiązany niezwłocznie wydać pracownikowi świadectwo pracy. Wydanie świadectwa pracy nie może być uzależnione od uprzedniego rozliczenia się pracownika z pracodawcą.

§ 11. (70) W przypadku rozwiązania lub wygaśnięcia umowy o prace z pracownikiem, z którym dotychczasowy pracodawca nawiązuje kolejną umowę o prace bezpośrednio po rozwiązaniu lub wygaśnięciu poprzedniej umowy o prace, pracodawca jest obowiązany wydać pracownikowi świadectwo pracy, tylko na jego żądanie.

§ 2. W świadectwie pracy należy podać informacje dotyczące okresu i rodzaju wykonywanej pracy, zajmowanych stanowisk, trybu rozwiązania albo okoliczności wygaśnięcia stosunku pracy, a także inne informacje niezbędne do ustalenia uprawnień pracowniczych i uprawnień z ubezpieczenia społecznego. Ponadto w świadectwie pracy zamieszcza się wzmiankę o zajęciu wynagrodzenia za prace w myśl przepisów o postępowaniu egzekucyjnym. Na żądanie pracownika w świadectwie pracy należy podać także informację o wysokości i składnikach wynagrodzenia oraz o uzyskanych kwalifikacjach.

§ 21. Pracownik może w ciągu 7 dni od otrzymania świadectwa pracy wystąpić z wnioskiem do pracodawcy o sprostowanie świadectwa. W razie nieuwzględnienia wniosku pracownikowi przysługuje, w ciągu 7 dni od zawiadomienia o odmowie sprostowania świadectwa pracy, prawo wystąpienia z żądaniem jego sprostowania do sądu pracy.

§ 3. Jeżeli z orzeczenia sądu pracy wynika, że rozwiązanie z pracownikiem umowy o prace bez wypowiedzenia z jego winy nastąpiło z naruszeniem przepisów o rozwiązywaniu w tym trybie umów o prace, pracodawca jest obowiązany zamieścić w świadectwie pracy informację, że rozwiązanie umowy o prace nastąpiło za wypowiedzeniem dokonanym przez pracodawcę.

§ 4. Minister Pracy i Polityki Socjalnej określi, w drodze rozporządzenia, szczegółową treść świadectwa pracy oraz sposób i tryb jego wydawania i prostowania.

wiec jako tako nie widze zapisu o 7 dniach :>

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak jest (źródło :arrow: http://www.e-kadry.com.pl/index.php?option...amp;Itemid=121)

§ 2 [Wydawanie świadectwa] 1. Pracodawca wydaje świadectwo pracy bezpośrednio pracownikowi albo osobie upoważnionej przez pracownika na piśmie - w dniu, w którym następuje rozwiązanie lub wygaśnięcie stosunku pracy.

2. Jeżeli wydanie świadectwa pracy pracownikowi albo osobie przez niego upoważnionej nie jest możliwe, pracodawca, nie później niż w ciągu 7 dni od dnia ustania stosunku pracy, przesyła świadectwo pracy pracownikowi lub tej osobie za pośrednictwem poczty albo doręcza go w inny sposób.

No i mijają kolejne dni, a świadectwa pracy jak nie miałem, tak nie mam .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi