Skocz do zawartości
Jarogniew26

Duża Prośba O Pomoc ! Do Obeznanych -co Wybrać Z 19'' 5:4?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem po raz pierwszy na tym forum .Zamierzam w ten weekend kupić LCD i potrzebuję porady. Do tej pory użytkowałem przez 8 lat 15 calowy CRT (13,8'' realnie) i już pada. Po długich dywagacjach zdecydowałem się na 19 kwadrat 5:4. Mam max. 800zł na LCD, więc wiem że wypasu nie kupię, ale jakiś w miarę monitorek powinien się trafić. Panorama nie wchodzi w ge, choć się długo wahałem -ale 19 imho za mało trochę (do filmów) a na większą nie starczy kasy (są 22 cale po 850> ale mam takie warunki że mi to niepotrzebne aż tyle cali).

Więc kwadrat 19. Zrobiłem listę modeli, które wchodzą w grę :

LG L1954SM-PF

LG L1900E

LG L1919 S

LG L1953S-SF

LG L1953TR

LG L1970HR

LG L1953HR

BENQ FP 93GS

BENQ FP93G

BENQ FP93GX+

BENQ X900

BENQ E900

SAMSUNG SM940N+

SAMSUNG SM960BF

IIYAMA ProLite E1902S-B1

Wiem, że jest przydługa, ale jakiś model muszę wreszcie wybrać bo już drugi tydzień sie bujam z tym zakupem:-) i potrzebuje fachowej porady znawców tematu: która firma, jaki konkretnie model z tych w/w a może jeszcze inny? czytałem b.duzo pozytywów o tej serii Benq FP, ale ktoś pewnie wie więcej o innych modelach, firmach itp. i może sam ma taki model z listy to byłbym b.wdzięczny za małą podpowiedź. Na MVA wszystko chyba za drogie ,wiec sie nie łudzę, ale jak sie przesiądę z 15 crt na 19 to spora różnica być musi ,a do filmów mogą być i czarne ne pasy-8 lat tak oglądałem to przeżyje;-) poza tym głownie do pracy biurowej potrzebuję, zdjęć, netu itp. jakoś już się przyzwyczaiłem do kwadratu.

Drugie pytanie: mam radeona 9600 pro (wieć na dziś złom) ma DVI -I. czy DVI-D ma taki sam interfejs i bezproblemowo się podłączy do tego DVI co mam,bo nie jestem pewien? Ciekawe czy jest taka spora różnica w D-SUB a DVI...

z góry wielkie dzięki za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam

Edytowane przez Jarogniew26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rowniez polecam LG L1953TR sam sie wahalem co wybrac i ostatecznie padlo na ten model, nie zaluje, na allegro jest juz za 719 zl...

oczywiscie bezproblemowo podlaczysz DVI D do DVI I

Edytowane przez yaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rowniez polecam LG L1953TR sam sie wahalem co wybrac i ostatecznie padlo na ten model, nie zaluje, na allegro jest juz za 719 zl...

oczywiscie bezproblemowo podlaczysz DVI D do DVI I

Ja całkowice sie pogubiłem w tych modelach LG.Jakies wariactwo.100 roznych modeli na matrycy TN rozniacych sie tak naprawde niuansami.

W czym ten L1953TR jestes lepszy od innych modeli LG i w ogole innych paneli???

Ja tez szukam czegoś tak do kwoty max 650- 700zł i nie mam zielonego pojecia co wybrac.Zbyt duzo tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj,,, brałbym jednak duże 22 ;)

tu np http://allegro.pl/item333415410__monitor_l...n_iso_w_wa.html kozackie lg ale - jeden wypalony pixel,, jak jest przy ramce i czarny np - bierz,, to kozacki monitor jedna z lepszych 22 tn,, ja zapłaciłem za niego 1500 :|

TEN da się kupić taniej i daje radę + gwarancja na zero martwych pixel,, brak dvi,, na święta poleciał jako prezent dla rodziny i za tę kasę jest dużo lepszy niż się można spodziewać

ogólnie imo - lepiej większy monitor o niezłej jakości niż mały o nawet wybitnej,, panorama to panorama,, popracujesz chwile i siadając do kwadrata poczujesz się jakbyś patrzył przez dziurkę od klucza ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi